Lumina Sfântă de la Ierusalim 2021. Cum se aprinde și cum ajunge în România

Lumina Sfântă de la Ierusalim este considerată o minune care are loc în fiecare an în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox.

Cum se aprinde Lumina Sfântă de la Ierusalim
Autor: Loredana Dobre

In articol:

În fiecare an, în sâmbăta de dinaintea Paștelui, mii de pelerini se adună la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim pentru a lua parte la ceremonia coborârii Focului Sfânt.

Cum se aprinde Lumina Sfântă de la Ierusalim

În Sâmbăta Mare, Patriarhul Ierusalimului împreună cu Patriarhul armean și cu episcopul copților, însoțiți de un sobor de preoți și diaconi, merg la Mormântul Sfânt și se roagă.

Citeste si: Când pică Înălţarea Domnului în 2021? În ce zi se vopsesc ouăle care se împart la biserică

Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, după care își dă jos robele și intră singur în mormânt. Prelații armeni și copți rămân în anticameră, unde se crede că a stat îngerul când s-a arătat Mariei Magdalena după învierea lui Iisus Hristos. Imediat, după încheierea procesiunii se coboară din cer Focul Sfânt.

Cum se aprinde Lumina Sfântă de la Ierusalim

Pelerinii susțin că în primele câteva minute focul nu arde și, astfel, aceștia își trec mâna și fața prin el pentru a primi binecuvântare.  „Patriarhul Ierusalimului este cel care oferă Lumina Sfântă miilor de pelerini prezenţi anual la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Înainte de a intra în Sfântul Mormânt, Părintele Patriarh Teofil, alături de un sobor de ierarhi, preoți și credincioși din toată lumea, îl înconjoară de trei ori, conform tradiției.

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

După această procesiune, Patriarhul dezbracă veşmintele arhiereşti, rămânând îmbrăcat doar cu un stihar alb.

Apoi ia patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări, care simbolizează numărul anilor pe care i-a trăit Hristos pe pământ. Părintele Patriarh Teofil intră în Mormânt, fiind însoțit de către un reprezentant al armenilor. Acesta din urmă are dreptul să stea în locul de dinaintea încăperii Sfântului Mormânt, de unde îl poate urmări pe patriarh.

Citeste si: Cum alegi carnea de miel pentru Paşte. Sfaturi pentru a o găti corect

Patriarhul citește o rugăciune specială, stând în genunchi și rugându-se pentru dăruirea Luminii – o adevărată binecuvântare pentru credincioși.

După aproximativ 20 de minute, pelerinii aflați în biserică observă o lumină puternică, sub forma unei scântei de fulger, care coboară în zig-zag prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt și aprinde vata presărată deasupra lespezii.

Cum se aprinde Lumina Sfântă de la Ierusalim

Părintele Patriarh Teofil adună cu mâinile vata aprinsă de focul care, timp de câteva minute, poate fi atins fără să ardă. Apoi, pune vata în două cupe de aur cu găuri și o dă diaconilor. Aceștia duc o cupă în Sfântul Altar, iar pe cealaltă, la biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena. Patriarhul iese, mai apoi, în fața Sfântului Mormânt și oferă Lumina Sfântă tuturor pelerinilor, strigând de trei ori: „Veniți de luați Lumină!”,  potrivit doxologia.ro.

Citeste si: Postul Paştelui 2021, obiceiuri şi tradiţii. Ce NU ai voie să faci în Postul Mare al Sfintelor Paşti

În anul 2001, un făclier armean care a luat de multe ori parte la ceremoniea mărturisit pentru publicația The Telegraph cum este aprinsă în realitate Lumina Sfântă.  „Nu este niciun miracol. Preoţii greci aduc o lampă – ce a fost folosită în acest scop de 1500 de ani – pentru a aprinde Lumina Sfântă. Pentru pelerinii credincioşi, ce vin din ţări îndepărtate, este un foc din rai, un adevărat miracol. Dar nu şi pentru noi”, spunea acesta.

Cum apare totuși Lumina Sfântă? Ei bine, Patriarhul care intră în Mormântul Sfânt ca să ia Lumină este controlat la intrare de către autoritățile din Ierusalim pentru a nu avea ascuns surse de a crea foc. Secretul stă în lumânările pe care acesta le ia cu el, care sunt impregnate cu fosfor și în contact cu aerul umed tind să ia foc spontan.

Cum se aprinde Lumina Sfântă de la Ierusalim

Cum ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim în România

În Sâmbăta Mare, flacăra este transportată de la Ierusalim, cu avionul, în întreaga lume ortodoxă, inclusiv în România. Lumina Sfântă este considerată cea mai veche minune a lumii creștine și a fost documentată consecvent în anul 1106. Ceremonia coborârii Focului Sfânt în mormântul lui Iisus Hristos este transmisă în direct în Grecia, Rusia, Ucraina, România, Belarus, Bulgaria, Georgia, Cipru, Liban și alte țări cu comunități majoritare creștin-ortodoxe.

SURSE: doxologia.ro, The Telegraph

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Noi detalii despre starea de sănătate a Mirelei Banias, după ce a ajuns de urgență la spital! Cum se simte fosta concurentă de la Insula Iubirii

Tentativă de sinucidere la Constanța! O femeie s-a aruncat de la etajul 3. Motivul șocant pentru care a ales să-și pună capăt zilelor

In aceasta seara, de la ora 20:00, in “Hercai”, Reyyan, lovitura soc pentru Azize

Mâine este obligatoriu să ai o KARMA pozitivă! Te va influența tot anul

UMILINȚĂ cruntă pentru Ion Țiriac! S-a întâmplat chiar de ziua lui

BOMBA! S-a aflat cine este IUBITA secreta a lui Smiley! Gina Pistol, in stare de soc. E SCANDAL imens

Există viață după moarte? Un bărbat povestește cum a trecut de cealaltă parte și ce a văzut

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies