Lygia Alexandrescu, specialistul Kfetele.ro în NUTRIŢIE: Totul despre dependența de dulciuri

Lygia Alexandrescu, specialistul Kfetele.ro în nutriție, ne învață în articolul de astăzi totul despre dependența de dulciuri.

Distribuie pe:

Autor: L.F.

In orice sezon tentatia dulciurilor si a bauturilor racoritoare dulci estegreu de refuzat. Si nu ne refuzam tratatia, ca doar un desert nu poate sa ne faca chiar asa un mare rau. Dar, din pacate lucrurile nu se opresc la o mica gustare ci atunci cand ne saturam. Apoi apare vinovatia si daca fenomenul se repeta constant, se instaleaza si depresia. Si astfel se intra intr-un cerc vicios, din care se iese doar cu ajutorul propriei vointe, cel putin intr-o prima faza. S-a constatat ca dulciurile pot fi cauza unei depresii insa ele se consuma adeseori si pentru a trata depresia. Studiile arata ca zaharurile stimuleaza formarea serotoninei (hormonul senzatiei de bine) si de aceea consumul de dulciuri este de fapt o incercare de auto – vindecare a propriei depresii. Este clar evidentiat faptul ca proteinele si grasimile scad nivelul serotoninei iar carbohidratii cresc acest nivel. Si se pare ca este foarte important indicele glicemic al glucidei consumate: cu cat acest indice e mai mare (adica produce cresteri cat mai mari ale glicemiei) cu atat se produce mai multa serotonina. Iar in aceasta categorie de dulciuri intra bineinteles si ciocolata. In compozitia ciocolatei s-au izolat o serie de alcaloizi care se pare ca sunt responsabili de secretarea abundenta de serotonina dupa ingerarea de ciocolata. Si se presupune ca la baza "cioco-holismului" (dependenta de ciocolata) se afla explicatia legata de deficienta de serotonina a persoanei consumatoare.

Citeste continuarea pe kfetele.ro

 

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO: