
In articol:
- Salariile bugetarilor cresc cu 10% în 2023
- Economiștii trag un semnal de alarmă
- Urmările ar putea fi resimțite în 2023
Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariile angajaților din sectorul bugetar se majorează cu 10%, fiind aliniate cu rata inflației. Veniturile vor fi majorate fără a depăși grila, iar politicienii dau asigurări că nu vor fi majorate salariile demnitarilor.
Guvernul a lansat un proiect de Ordonanță de Urgență ce prevede majorarea salariilor bugetarilor cu 10% de la 1 ianuarie 2023, față de luna decembrie a acestui an. Este vorba despre un proiect de OUG ce privește unele măsuri fiscale ce se vor aplica de anul viitor.
Salariile bugetarilor cresc cu 10% în 2023
Începând cu luna ianuarie a anului următor, drepturile salariale ale bugetarilor vor fi majorate cu 10% față de luna decembrie 2022.
Este foarte important de precizat însă faptul că pentru persoanele nou încadrate sau numite în funcție, pentru care nu există o funcție similară în plată, cuantumul brut al salariilor de bază se stabilește la nivelul reglementat pentru 2022.
"Art. I. – (1) Prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 12 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr.
Cresc salariile bugetarilor de la 1 decembrie 2023
Economiștii trag un semnal de alarmă
Majorarea salariilor bugetarilor era o măsură necesară, în contextul inflației din prezent. Totuși, analistul economic Adrian Negrescu trage un semnal de alarmă și spune că statul nu a precizat de unde va lua banii pentru a putea suporta aceste cheltuieli.
Citește și: Minivacanță decembrie 2022! Guvernul face punte între 1 decembrie și zilele de weekend
"Creşterea salariilor bugetarilor, peste noapte, fără niciun fel de notă de fundamentare, vine să demonstreze, dacă mai era nevoie, modul în care autorităţile tratează administrarea banului public.
E ca un ca un cadou de Moș Crăciun pentru bugetari, cadou asigurat din bani de împrumut. Nu spune nimeni că majorarea salariilor bugetarilor nu era necesară, având în vedere efectele inflaţiei, însă autorităţile n-au explicat de unde vor lua aceşti bani care nu sunt puţini.
3,8 miliarde de lei în plus din luna ianuarie înseamnă mult având în vedere deficitul bugetar cronic cu care se confruntă România", a explicat Andrain Negrescu, pentru WOWbiz.ro.
Cresc salariile bugetarilor în 2023
Urmările ar putea fi resimțite în 2023
Cheltuielile statului cresc de la o lună la alta, iar în 2023 ne-am putea regăsi într-o situație de risc bugetar, după cum atrage atenția Adrian Negrescu. În acel moment, pentru plata salariilor ridicate ale bugetarilor, el spune că statul va găsit, din păcate, o singură soluție: împrumuturile.
"În acest ritm, mai ales că statul abia reuşeşte să se împrumute de pe piaţă, nu este exclus să ajungem într-o situaţie de risc bugetar în 2023, atunci când încasările din inflaţie vor scădea ca urmare a temperării creşterii preţurilor şi restrângerii semnificative a activităţii economice.
De unde va lua statul bani pentru a plăti factura uriaşă a salariilor bugetarilor, mai ales că aceasta s-a dublat în ultimii 6 ani? O întrebare la care răspunsul, în acest moment, pare unul singur – împrumuturi.
În loc de reforme în administrație, vedem o continuare a conservării privilegiilor bugetarilor, de la salarii peste media din sectorul privat la prime, sporuri și alte beneficii care, în unele cazuri, depășesc salariul de bază.
Spre comparație cu România, Polonia, cu o populație dublă față de cea a țării noastre, are 800.000 de bugetari. Noi am trecut de 1,2 milioane și ne îndreptăm, pas cu pas, spre 1,3 milioane de oameni angajați la stat. Un sfert din totalul angajaților din economie, ceea ce este uriaș raportat la potențialul economic al țării noastre", a mai explicat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.
Ai informații care pot deveni o știre? Intră în contact cu reporterii noștri pe adresa de mail [email protected]!