WowNews logo WOWnews
Stories
Mare sărbătoare pe 20 decembrie 2024 în calendarul creștin ortodox. Obiceiuri românești de Ignat

Diverse

Mare sărbătoare pe 20 decembrie 2024 în calendarul creștin ortodox. Obiceiuri românești de Ignat

În fiecare an, la data de 20 decembrie se face pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul în calendarul creștin ortodox.

Tot în această zi are loc Înainteprăznuirea Nașterii Domnului. Acest lucru reprezintă perioada de timp de dinaintea unei sărbători mari din anul creștin.

În ziua de 20 decembrie are loc tradiționala tăiere a porcilor, ritual încărcat de semnificații deosebite. Tot în această zi se prăznuiește şi Sfântul Ignatie al Antiohiei, zi cunoscută în popor sub denumirea de „Ignatul porcilor” sau „Inătoarea”.

Citeste si: Laura Cosoi, fericită pentru noua etapă din viața ei: „Dau naștere celui de-al cincilea copil al meu.”- kfetele.ro

Cine a fost Sfântul Ignatie Teoforul

Născut în Siria, Sfântul Ignatie Teoforul a trecut printr-o transformare radicală. Mai întâi a fost persecutor al creștinilor, iar mai apoi cel mai mare apărător al credinței în Hristos. De aceea, a devenit martir la Roma. Moaștele sale se află în prezent în Biserica Sfântului Clement.

Despre Sfântul Ignatie se spune că a avut privilegiul de a-i cunoaște pe Apostoli și de a fi hirotonit episcop al Antiohiei chiar de către Sfântul Petru.

În scrierile sale, Sfântul Ignatie a formulat cu claritate conceptul de episcop ca reprezentant al lui Hristos în Biserică, punând accent pe importanța unității liturgice și a comuniunii în jurul Sfintei Euharistii. 

În zilele noastre, părticele din moaștele Sfântului Ignatie se găsesc și în România, la Catedrala Episcopală din Galați, Schitul Darvari din București și Mănăstirea Tismana din Vâlcea.

Citește și: Tochitura de porc după rețeta mamei lui Chef Orlando Zaharia. Cei doi gătesc împreună preparatul tradițional

Tradiții și obiceiuri românești legate de ziua Ignatului

În ziua marii sărbători de Ignat este interzis ca gospodinele să spele, să coasă sau să măture în casă. Singurul lucru permis este sacrificarea porcului.

Sacrificarea porcului nu se poate face înainte de răsărit, dar trebuie terminată tranșarea până la apus. Tăierea porcului se face pe lumină, fiindcă lumina ține la distanță spiritele malefice.

Vechii daci sacrificau porcul ca simbol al întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstițiul de iarnă.

În unele regiuni ale țării, porcul sacrificat este tămâiat și stropit cu apă sfințită pentru a alunga spiritele rele.

Femeia se ocupă de tranșarea cărnii, dar numai după ce bărbatul face semnul crucii cu cuţitul asupra porcului sacrificat, zicând: „Tatăl nostru” și „Să-l mâncați sănătoși”.

Cât costă mâncarea și băutura la Târgul de Crăciun din Craiova în 2024. Orașul din Bănie a obținut locul al doilea în competiția celor mai frumoase piețe de Crăciun

Citeste si: Lia regretă amarnic despărțirea de Robert și izbucnește în lacrimi: „Chiar îmi pare rău”. Concurenta de la „Casa iubirii” nu-l poate vedea împreună cu o altă fată- kanald.ro

Citeste si: Adevărul dureros spus cu voce tremurând: "Mi-a luat mult timp să accept". Priscilla Presley, despre momentul când și-a pierdut fiica. Cea mai grea CONFESIUNE a vieții sale: "Ore întregi am așteptat, sperând și rugându-ne, până când a venit doctorul"- radioimpuls.ro

După ce porcul a fost sacrificat se face pomana porcului, unde cei care l-au tăiat se așează la masă. Pomana porcului se mănâncă cu mămăligă și murături. Mesenii mănâncă în curte și consumă țuică fiartă.

Sângele porcului sacrificat se amestecă cu mei și se lasă la uscat. Mai apoi se folosește pentru a afuma copiii care au guturai sau sunt speriați.

După ce porcul a fost tăiat, prima dată trebuie dusă în casă căpățâna cu râtul înainte, ca lucrurile să meargă bine în gospodărie.

În unele regiuni ale țării, există obiceiul ca stăpânul casei să ia din sângele scurs de la porc și să le facă copiilor o cruce pe frunte, ca aceștia să crească rumeni și sănătoși.

Părul porcului sacrificat se păstrează pentru a se afuma cu el, copiii care suferă de deochi. Totodată cu acest păr se afumă adăposturile animalelor pentru a fi ferite de atacul animalelor sălbatice.

Unele organe din porcul sacrificat sunt folosite pentru practici oculte, vrăji sau invocare de spirite malefice, potrivit traditii-superstitii.ro.