
In articol:
- Ce gătim de Revelion 2023
- Ce gătim de Revelion 2023: Sarmale
- Ce gătim de Revelion 2023: Salată boeuf
- Ce gătim de Revelion 2023: Aperitiv din ciuperci cu maioneză și usturoi
- Ce gătim de Revelion 2023: Tort diplomat
- Mesaje de Revelion 2023
Întrebarea de pe buzele tuturor gospodinelor în această perioadă este: Ce gătim de Revelion? Meniul pentru noaptea dintre ani nu este foarte diferit de cel de la masa de Crăciun. Românii obișnuiesc să pună pe masa de sărbători preparate obținute din rețete tradiționale, specifice sărbătorilor de iarnă.
Totodată, în noaptea de Revelion, accentul se pune pe băuturi, în special șampanie, dar și pe deserturi, marea majoritate a gospodinelor preferând să prepare un tort.
Ce gătim de Revelion 2023
Crăciunul este momentul ideal pentru a ne așeza la masă alături de familie și a savura cele mai gustoase preparate. Pe lângă rețetele clasice de sarmale de Crăciun, piftie ori cârnați de casă, prăjiturile nu lipsesc niciodată, ba chiar completează meniul de sărbătoare.
Însă, de pe masa de Revelion a românilor nu lipsesc sarmalele, salata de boeuf, friptura de porc, salata de ciuperci cu usturoi și maioneză, peștele fript și bineînțeles, un desert delicios cum ar fi tortul diplomat.
Ce gătim de Revelion 2023: Sarmale
Ingrediente: 1-2 verze murate, 500 de grame de carne de porc tocată, 2 cepe, 200 g orez, 1 lingură bulion, 4 linguri de ulei, o legătură de mărar și pătrunjel, foi de dafin, sare, piper, cimbru, boia.
Mod de preparare: Varza lăsată în apă la desărat în prealabil, se scurge bine de zeamă și se separă cotorul de foile care vor fi folosite la împachetat sărmăluța.
Carnea de porc se amestecă, cu ceapa, orezul, condimentele și apoi se învelește în foile de varză. Pe fundul cratiței în care se vor găti sarmalele, se presară varză tocată mărunt pentru ca sarmalele să nu se lipească. După ce sarmalele se pun în cratiță se adaugă peste ele bulionul, foile de dafin și apă.
Cratița se pune pe foc la intensitate mică pentru 1-2 ore. Sarmalele se gustă după prima oră de fierbere, apoi se mai verifică de cate ori crezi că este necesar.
În ultimele 30 de minute de fierbere, vă sugerăm să băgați sarmalele la cuptor ca să fie mai rumenite și să capete un gust deosebit. După ce au fiert, se presară mărar și pătrunjel peste ele. Se pot servi foarte bine cu smântână.
Citește și: Programul slujbelor de Revelion 2023. Află unde poți vedea online slujba de Anul Nou de la Patriarhie
Masa de Revelion[Sursa foto: Shutterstock]
Ce gătim de Revelion 2023: Salată boeuf
Ingrediente: o bucată de carne de vită; 300 de grame mazăre fiartă; 12 cartofi; 3 morcovi, un borcan de castraveţi muraţi şi gogoşari în oţet; sare, piper; o lingură de muştar; maioneză după gust.
Mod de preparare: Cartofii bine spălați se pun la fiert în coajă. Separat se fierb morcovii și carnea. După ce au fiert toate, se scurg și se lasă la răcit. Cartofii se curăță de coajă și se taie în bucățele, la fel și morcovii și carnea, Peste acestea se adaugă castraveții tăiați în cubulețe, gogoșarul și mazărea. După ce toate legumele sunt tocate, peste salată se adaugă condimentele și maioneza. Salata se pune la rece pentru cel puțin o oră, după care poate fi servită.
Masa de Revelion[Sursa foto: Shutterstock]
Ce gătim de Revelion 2023: Aperitiv din ciuperci cu maioneză și usturoi
Ingrediente: 200 g ciuperci Champignon, 1 lingură de ulei, 2 căţei de usturoi, sare şi piper după gust, 1 linguriţă de muştar- opţional, pătrunjel proaspăt, maioneză după gust.
Mod de preparare: Ciupercile se pun la fiert cu un praf de sare. După ce au fiert, le scurgeți și le lăsați să se răcească, după care le tocați mărunt și adăugați peste ele, usturoiul pisat, condimentele, maioneza și pătrunjelul.
Ce gătim de Revelion 2023: Tort diplomat
Ingrediente pentru cremă: 5 ouă; 700 gr smântână pentru frișcă; 200 gr zahăr; 40 gr gelatină; fructe din compot/conservă la alegere: ananas, kiwi, portocală, mandarine, banane și ananas, 6 linguri din zeama de la compot; Un praf de sare.
Citeste si: Buna Vestire 2023. Este mare păcat dacă faci aceste lucruri!- stirilekanald.ro
Ingrediente pentru blat: 200 gr pișcoturi.
Ingrediente pentru decor: 500 ml smântână pentru frișcă; O lingură de zahăr pudră; Opțional: un plic de întăritor pentru frișcă; Fructe confiate sau fructe proaspete.
Mod de preparare: Poți începe cu pregătirea cremei. Între timp, gelatina se pune la hidratat împreună cu 5 linguri de zeamă din compot și se completează cu apă până la obținerea a 120 ml de lichid. Ouăle se pun într-o cratiță și împreună cu zahărul se mixează la foc mic în continuu, pentru a evita prinderea compoziției de fundul vasului. Crema se amestecă până când începe să se îngroașe, dar nu trebuie să înceapă să fiarbă. Se ia cratița de pe foc și se lasă să se răcească.
Între timp, gelatina hidratată se adaugă peste crema caldă și se amestecă până când se dizolvă. Peste se adaugă și fructele confiate și cele proaspete și se amestecă ușor până când se omogenizează bine compoziția.
Cât crema se lasă să se răcească bine, s e bate smântâna pentru frișcă . Aceasta trebuie să fie foarte rece și se bate până când se întărește, dar nu mai mult de atât pentru a nu se tăia compoziția.
Se adaugă ⅓ din frișca bătută la crema de ouă și fructe și se amestecă bine. Într-o tavă cu margini detașabile se pune un strat de pișcoturi pe care le-ai înmuiat înainte în zeama de la compot. Deasupra blatului, se toarnă crema de fructe și frișcă și se nivelează bine crema.
Se adaugă un al doilea strat de pișcoturi bine însiropate și ele și totul se dă la frigider pentru cel puțin 5 ore sau, dacă este posibil, peste noapte. Ulterior, când forma de tort se desface, crema trebuie să fie bine întărită.
Pentru decorarea tortului poți încerca mai multe variante. Poți îmbrăca tortul într-un strat de frișcă și poți opta pentru pișcoturi ușor însiropate de jur împrejur legate cu o panglică. De asemenea, poți îmbrăca tortul cu frișcă, iar deasupra poți orna cu câteva fructe proaspete și confiate.
Mesaje de Revelion 2023
- „Nou este anul ce vine, noi sunt visele noastre, noi sunt dorinţele nostre, noi sunt spiritele noastre, dar călduroasele mele urări sunt pentru totdeauna! Un An Nou cum ai visat!”
- „Lăsaţi o parte din lumina artificiilor aprinse în noaptea anului Nou să vă lumineze. Fie ca anul care vine să fie pentru voi o punte spre ceva mai bun, mai luminos. La Mulţi ANI!”
- „Să prinzi aripi pentru a trece cu uşurinţă peste ceea ce aduce Noul An. Culege ce e frumos şi bucură-te cu adevărat. Petrece frumos la început de an pentru a trăi senzaţii tari tot anul! La mulţi ani!”
- „În fiecare picătură a şampaniei pe care o bei în cinstea noului an sunt urările mele de bine, pline de cele mai frumoase şi călduroase gânduri! Un 2023 minunat!”
- „Dacă toată lumea îţi doreşte ca această zi să fie una minunată, eu îţi urez ca toate zilele ce urmează să fie pline de bucurii şi realizări, astfel încât acest nou an să îţi umple sufletul de voie bună! La mulţi ani 2023!”