WowNews logo WOWnews
Stories
Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția! Ce pericol ascund ouăle vopsite artizanal: „Există riscul de toxiinfecție alimentară” | EXCLUSIV

Diverse

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția! Ce pericol ascund ouăle vopsite artizanal: „Există riscul de toxiinfecție alimentară” | EXCLUSIV

Dr. Ciuhodaru le-a explicat jurnaliștilor WOWbiz.ro care sunt vopselurile cele mai toxice pentru decorarea ouălor de Paște.

Paștele este una dintre cele mai frumoase sărbători ale anului și, așa cum știe oricine, de la masa de Înviere nu pot lipsi ouăle colorate. Puțini știu, însă, că nu orice vopsea cumpărată dintr-un magazin oarecare este neapărat sigură pentru alimentație.

Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență: „Vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive”

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția! Ce pericol ascund ouăle vopsite artizana

Citeste si: Veronica este pe cale să încheie interacțiunea cu Ahmed! „Nu accept așa ceva!”. Aflați ce i-a făcut concurentul în ediția din „Casa iubirii” de luni, 20 octombrie, de la orele 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Atât timp cât folosiți vopseluri alimentare, și nu cele destinate tipografiei sau textilelor, ouăle de Paște vor fi nealterate și sigure pentru consum. Problemele apar în momentul în care căutați ceva mai deosebit față de simplul ou roșu pentru masa de Înviere și apelați la cele decorate artizanal. Asigurați-vă, întâi de toate, că vopselurile folosite sunt aprobate pentru consum. 

„Vopseaua de ouă cumparată de la colţul străzii vă poate crea multe probleme de sănătate.

Chiar dacă sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive datorită plumbului şi oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu. Vopselele textile sau cele tipografice pătrund prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existând riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare. Recomandăm ca la vopsirea ouălor să folosiţi doar subtanţe certificate medicosanitar, achiziţionate din magazinele specializate, evident dacă nu folosiţi coloranţii naturali, ca în bătrâni, prin utilizarea foilor de ceapă sau a frunzelor de nuc”
,
a precizat medicul Tudor Ciuhodaru pentru WOWbiz.ro.

Tudor Ciuhodaru: „Ouăle trebuie să fie foarte proaspete și să fie spălate înainte de utilizare.”

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția! Ce pericol ascund ouăle vopsite artizana

Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), a subliniat săptămâna trecută faptul că ouăle ar trebui cumpărate numai din locuri special amenajate și autorizate pentru comerț și recomandă evitarea celor vândute pe marginea drumului, chiar dacă prețul este mai mic.

„Evitaţi cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant.

Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine. La spargerea oului, albuşul trebuie să fie de consistenţă densă, transparent, iar gălbenuşul semiglobulos, uşor aplatizat şi bine delimitat de albuş. În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu uşurinţă şi perfect lizibil, informaţiile privind: categoria de calitate (A) şi de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcţie de greutate), o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului şi data de valabilitate minimă”
, a scris directorul general al ANPC pe pagina sa de Facebook.

Citeste si: VIDEO Oare este cazul să ne așteptăm la apariția unui cutremur în viitorul apropiat? Ce previziuni a făcut Carmen Harra cu privire la acest subiect de interes general: "Natura ne dă tot ce avem nevoie ca să fim bine!"- kfetele.ro

Citeste si: Oleg Spînu îl contrazice pe tatăl Andreei Cuciuc și DEZVĂLUIE exact ce s-a întâmplat în noaptea tragediei când fiica lui Igor Cuciuc a murit: "Nu pot spune că era strașnic, da s-a consumat..."- radioimpuls.ro

După ce ați cumpărat ouăle și vopseaua, spălați-vă bine mâinile înainte de a vă apuca de colorat. Este preferabil să puneți ouăle fierte la frigider, dacă nu vreți să le vopsiți imediat, și să le aruncați pe cele care sunt crăpate sau sparte. Atenție, nu consumați ouă care au fost băgate la frigider de mai bine de două ore. De asemenea, rețineți faptul că ouăle fierte au coaja mai permeabilă decât cele proaspete, așa că bacteriilor le este mult mai ușor să ajungă la conținut.

„Alte riscuri sunt legate de vechime şi mod de conservare. Este preferabil, mai ales atunci când sunt utilizate crude, în creme, maioneze, spumă de albuş, ca ouăle să fie foarte proaspete şi să fie spălate înainte de utilizare”, a adăugat Dr. Tudor Ciuhodaru.