
In articol:
- Putin: „Nu există un înlocuitor pentru gaz în Europa acum”
- Rusia a înregistrat o cădere abruptă a producției de petrol
Vladimir Putin a făcut o serie de declarații joi, acolo unde a explicat că Moscova depune eforturi pentru a-și redirecționa energia spre Est, însă țările din Europa fac tot ce pot pentru a reduce dependența de exporturile rusești.
Cu toate acestea, conducătorul Rusiei a adăugat faptul că Europa nu va putea evita în totalitate gazul rusesc rapid, în condițiile în care Rusia reprezintă aproximativ 10% din producția mondială de petrol.Astfel, în ultima perioadă, Rusia a format legături mult mai puternice cu Asia și China, fiind cel mai mare consumator de energie din lume, motiv pentru care încearcă să-și diversifice livrările de pe piețele sale tradiționale din Europa.
Putin: „Nu există un înlocuitor pentru gaz în Europa acum”
Exporturile rusești de energie au fost afectate de sancțiunile occidentale asupra operațiunii militare a Moscovei în Ucraina, motiv pentru care, totodată, s-a complicat și finanțarea tranzacțiilor și a logisticii.
De asemenea, Vladimir Putin a mai specificat că ”așa-zișii parteneri din țări neprietenoase” au recunoscut că nu se vor putea descurca fără resursele energetice rusești, inclusiv fără gaze naturale.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
”Ceea ce este uimitor este că așa-zișii parteneri din țări neprietenoase recunosc că nu se vor putea descurca fără resursele energetice rusești, inclusiv fără gaze naturale, de exemplu”, a spus Putin la o ședință guvernamentală televizată, scrie Reuters.
Conducătorul rus a mai specificat că: „Nu există un înlocuitor pentru gaz în Europa acum”.
În același timp, Putin a mai adăugat că Europa, prin întreruperea aprovizionării cu energie din Rusia, va provoca creșterea prețurilor și va destabiliza piața: „Țările neprietenoase recunosc că nu se pot lipsi de resursele energetice ale Rusiei”.De precizat este că, ”operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina a declanșat o revizuire a priorităților energetice ale celor 27 de țări ale Uniunii Europene. În același timp, Bruxelles încearcă să facă tot posibilul pentru a elibera această dependență a țărilor respective de Rusia, care furnizează în jur de 40% din gazul natural.
De asemenea, conducătorul rus ar trebui să construiască o infrastructură pentru a-și spori aprovizionarea cu energie în Asia, după ce țara a început să furnizeze gaze către China la sfârșitul lui 2019, după mai mulți ani în care au existat numeroase discuții în acest sens, convenind ulterior să reducă prețurile la combustibil.
Un lucru pe care Putin l-a mai specificat este acela că, rolul monedelor naționale în tranzacțiile de export ar trebui să crească, asta din cauza planurilor de la Moscova de a trece la plăți în ruble pentru livrările de gaze, mai ales către Europa.
Rusia a înregistrat o cădere abruptă a producției de petrol
De precizat este că, Rusia a înregistrat o cădere abruptă a producției de petrol, sursa sa principală de venituri, din cauza dificultăților cu plățile pentru comerț și nave, motiv pentru care principalele case comerciale globale ar vrea acum să reducă achizițiile de țiței și combustibil de la companiile petroliere controlate de stat ale Rusiei încă din 15 mai, conform unor surse.
Citeste si: Putin, o nouă apariție cu „valiza nucleară”! Ce s-a văzut la tv, în ultima întâlnire cu Lukașenko
Totodată, potrivit declarațiilor făcute de Putin, cele mai ”acute” probleme ale sectorului energetic rus sunt legate de întreruperea logisticii aprovizionării cu energie.
Vladimir Putin