Mihai Șora, la vârsta de 3 ani! Povestea unei fotografii din 1919

În urmă cu 100 de ani, Mihai Șora a mers împreună cu părinții și sora lui la atelierul domnului Kossak, fotograf faimos în Timișoara la acea vreme.

Distribuie pe:

Autor: Radu Constantin

fara descriere

Mihai Șora avea 3 ani neîmpliniți atunci când a ajuns la atelierul domnului Kossak. Acesta era situat la ultimul etaj al clădirii din Piața Sf Gheorghe (fost Vasile Roaită). Aici, maerstrul fotograf despre care gazeta ”Neue Temeswar Zeitung” scria în 1894 că urma să-și deschidă ”un modern atelier de fotografie” la Timișoara, avea propria locuință dar și studioul fotografic. Amplasarea la ultimul etaj nu era una întâmplătoare, pentru că în lipsa luminilor puternice, fotograful a montat ferestre în acoperiș, astfel încât imaginile să se bucure de necesarul de iluminare.

fara descriere

Fotografia cu familia lui Mihai Șora (103 ani) a fost realizată cu pulbere de magneziu care bubuia puternic la aprindere, echivalentul blitzului din ziua de astăzi. O fotografie era gata în maxim 8 zile de la momentul realizării ei.

Mihai Șora: ”În pantalonii scurți, cu picățele, sunt eu”

Amintirile lui Mihai Șora legate de această fotografie sunt puternice și astăzi, după 100 de ani.

fara descriere

”Dragi prieteni, într-un colț de sertar stătea până mai ieri, mică-mititică, o fotografie de familie. Am fost îndată la chioșcul cel mai apropiat, s-o tipăresc în alt format, și iată: dați-mi voie să vi-i prezint pe Tata, Mama și, alături de dumneaei, sora mea mai mică, Maria. Fotografia a fost făcută în august 1919. M-a emoționat să-i revăd pe toți adunați, stând cuminți și frumos aliniați în atelierul Domnului Kossak, fotograful timișorean unde mergeam, an de an, și zâmbeam nemișcați, preț de câteva minute. Îmi place sobrietatea părinților mei, fireasca lor demnitate: în ciuda solemnității momentului, nu are nimic studiat. Îmi plac privirile lor senine și limpezi, botoșii Mărioarei, anul 1919 imprimat în colțul drept al fotografiei, aerul acesta festiv care ne-a strâns în același cadru. Și felul – ocrotitor și tandru – în care mă ține Tata. Mi-e dor de ei. Mihai Șora 30 august 2019 P.S. Bineînțeles, în pantalonii mei scurți cu picățele, sunt singurul care zâmbește monalistic”, a scris Mihai Șora 100 de ani mai târziu.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate