Ministrul Ligia Deca, anunț de ultim moment! Ce s-a decis după negocierile cu sindicaliștii?: „Au renunțat la grevă”

Actualitate

Ministrul Ligia Deca, anunț de ultim moment! Ce s-a decis după negocierile cu sindicaliștii?: „Au renunțat la grevă”

Sindicaliștii din învățământ și autoritățile discută despre calendarul examenelor finale, în contextul grevei.

Guvernul a propus o mărire a salariilor cu 1000 de lei brut, adică 585 lei net, pentru personalul didactic, însă sindicaliștii au respins această ofertă, solicitând ca salariul unui debutant să fie egal cu salariul mediu pe economie, adică 4000 de lei net.

Astăzi a avut loc o nouă întâlnire între sindicaliști, autorități, reprezentanții elevilor și părinților, pentru discutarea calendarului examenelor finale.

Decizia finală privind calendarul examenelor

Întâlnirea a fost anunțată prima dată de secretarul de stat Florin Lixandru, și confirmată de sindicalistul Marius Nistor.

Sindicaliştii şi Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, au sperat să ajungă la un consens în urma discuţiilor care s-au purtat în urmă cu câteva ore la Ministerul Educaţiei. Liderii de sindicat au propus ca noua grilă de salarizare să fie aplicată mai repede, de la 1 ianuarie 2024, în maximum 2 tranşe care să nu depăşească sfârşitul anului 2024.

În urma discuțiilor, Ligia Deca a anunțat că peste 10.000 de cadre didactice au renunțat la grevă după adoptarea de către Guvern a ordonanței care prevede creșterea salariilor în învățământ.

„Putem anunța că de la momentul adoptării ordonanței până astăzi avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învățământ care au renunțat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice”,  a spus marți  Ligia Deca.

Ea a precizat că în peste 1.000 de unități de învățământ din țară nicio persoană nu este grevă.  „Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern și sperăm ca prin discuțiile pe care le vom relua în contextul negocierii contractului colectiv de muncă pe sectorul Educație, vom relua aceste discuții cu federațiile sindicale mâine, și în contextul altor măsuri

pe care Guvernul le va lua, mă refer la negocierile pe legea salarizării, vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor” a declarat Ministrul Educației după ședința de astăzi. 

Cum afectează greva profesorilor înscrierea la examenele finale?

Luni, 6 iunie, încep înscrierile pentru Evaluarea Națională, susținerea examenelor fiind în perioada 6-9 iunie, însă, calendarul ar putea fi modificat din cauza grevei generale din Educație.

Reprezentanții din învățământ au respins oferta din partea guvernului ce implică o mărire a salariilor cu 1000 de lei brut.

Citeste si: Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul scoate la iveală detalii neașteptate- radioimpuls.ro

Citește și: Calculator salariu BRUT și NET 2023. Vezi cum îți poți calcula veniturile lunare

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret au transmis duminică, 4 iunie, că greva profesorilor va continua până vor introduce în textul de OUG faptul că salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu pe economie, adică 4.000 de lei net.

Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000

de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”,  au mai transmis cele două sindicate în comunicatul în care anunță continuarea grevei.