Nelson Mandela avea sase nume! Ce semnifica fiecare?

novalue

Distribuie pe:

Autor: Cristina Matei

La el acasa, in tara unde a fondat democratia, oamenii vorbesc despre Nelson Mandela folosind alte nume, relateaza CNN, citat de Stirile PRO TV.  Unele dintre ele sunt porecle ce dateaza din copilarie, altele arata respectul celorlalti fata de eroul anti-apartheid si primul presedinte de culoare al tarii.

1. Rolihlahla

La nastere a primit numele de Rolihlahla Mandela. In Xhosa, una dintre limbile oficiale din Africa de Sud, Rolihlahla inseama "a rupe o creanga din copac". Popular, termenul inseama "scandalagiu" sau "care creaza probleme".

2. Nelson

Citeste si: Marius de la Puterea Dragostei este devastat! „Are tumoră pe creier...” - evz.ro

Acest nume i-a fost atribuit chiar in prima zi de scoala primara din satul Qunu. Nu se stie cu exactitate de ce a primit acest nume, insa era o obisnuinta in anii '20 ca cei din Africa de Sud sa primeasca nume englezesti pentru a le fi mai usor la rostit colonistilor britanici.

3. Madiba

Locuitorii din Africa de Sud i se adreseaza pe numele de Mandiba - numele clanului regal Thembu caruia ii apartine. Madiba a fost numele unui conducator care a domnit in secolul XIX in sud-estul tarii. Atribuirea numelui de Madiba este un semn de respect si afectiune.

4. Tata

Multi dintre sud-africani ii spun simplu Tata (ca si in romana, termenul inseamna tata in limba Xhosa) deoarece Mandela este considerat parintele democratiei in aceasta tara.

5. Khulu

Limba Xhosa mai ofera un termen de afectiune pentru Mandela: Khulu care se traduce drept "bunic" si ca "maret, suprem"


6. Dalibhunga

La varsta de 16 ani, Mandela a participat ca toti ceilalti baieti Xhosa la o ceremonie de initiere. Atunci a primit numele de Dalibhunga, termen ce inseamna "creatorul sau fondatorul consiliului".


Citește și:

Incendiu cumplit la Băilești: mătușa unor copii striga după ajutor din spatele unui geam înshis

Virgil Musta, noi declarații despre respectarea regulilor la secția de votare! Cum vom vota fără să ne infectăm cu COVID-19?

Sonia, mama din Cluj care și-a omorât în bătaie copilul de 9 ani, a primit sentința! Câți ani va rămâne după gratii, după ce și-a ucis copilul de față cu fratele lui

Medicii sunt în alertă din cauza pacienților cu forme grave de COVID-19: „Formele sunt mult mai dificile și mult mai greu de...”

Bilanț Covid-19, 22 septembrie! 45 de persoane au murit în ultimele 24 de ore

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies