
In articol:
Pandemia de coronavirus a izbucnit în urmă cu mai bine de doi ani de zile, în Wuhan, China și s-a răspândit cu repeziciune în toate părțile globului. Circa 515 milioane de oameni au trecut prin infecția cu virusul SARS-CoV-2, iar peste 6,2 milioane au pierdut lupta cu boala COVID-19.
De-a lungul timpului, au tot apărut tulpini noi ale virusului, iar cea de care omenirea a fost cea mai speriată a fost varianta Omicron, descoperită în Africa de Sud, la finalul anului trecut. Nu este niciun secret faptul că este cea mai contagioasă dintre variantă și responsabilă pentru valul cinci al pandemiei. Totuși, din fericire, nu este și la fel de agresivă precum Delta, care a ucis cei mai mulți bolnavi COVID.Totuși, experții Organizației Mondiale a Sănătății au avertizat acum că au descoperit două noi subvariante ale Omicron, care sunt răspunzătoare de valul pandemic din Africa de Sud de la acest moment.
„Oamenii de ştiinţă sud-africani care au identificat Omicron la sfârşitul anului trecut au semnalat în prezent alte două subvariante de Omicron, BA.4 şi BA.5, ca fiind la originea creşterii cazurilor în Africa de Sud", a explicat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Ce știu experții despre cele două subariante Omicron?
Directorul general OMS spune că încă nu se cunosc prea multe detalii despre cele două noi subvariante, însă, statistcile actuale arată că vaccinurile anti-COVID sunt foarte eficiente și ajută împotriva dezvoltării de forme grave de boală și, de asemenea, reduc riscul de deces.
Citeste si: De ce să pui bani în ghiveciul cu flori. Experții financiari recomandă tuturor acest truc- kfetele.ro
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Citeste si: Bill Gates, cea mai sumbră predicție despre pandemie: „Nu am văzut ce e mai rău”. Ce variantă Covid urmează?
„Este prea devreme să ştim dacă aceste noi subvariante pot provoca forme mai severe ale bolii decât alte subvariante de Omicron, însă primele date sugerează că vaccinul continuă să ofere o bună protecţie împotriva formelor severe de COVID-19 şi reduce riscul de deces.
Cea mai bună modalitate de a proteja populaţia rămâne vaccinarea, precum şi măsurile sociale şi de sănătate publică care şi-au dovedit eficacitatea", a mai spus şeful OMS.
Citeste si: Nelu Tătaru a transmis un mesaj neașteptat de pe patul de spital! Cum se simte fostul ministru al Sănătății?
Totodată, expertul vine și cu o veste destul de bună. La nivel mondial, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, dar și decesele sunt în continuă scădere.
„La nivel global, numărul de cazuri şi de decese cauzate de COVID-19 continuă să scadă, decesele săptămânale raportate sunt la cel mai scăzut nivel din martie 2020", a mai spus şeful OMS.