Operatie record la Iasi! Pilotul planorului prabusit in octombrie va putea merge din nou datorita unui transplant de os

O echipa complexa de medici de la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi a efectuat o operatie rara.

Distribuie pe:

fara descrierePilotul planorului prabusit in luna octombrie va putea merge din nou, dupa ce timp de opt ore, medicii au reusit sa-i reconstruiasca tibia de la piciorul stang.

Dupa cum a precizat medicul chirurg Radu Budurca, cel care a coordonat echipa operatorie, este a treia operatie de transplant de os care se face la Iasi. Interventia s-a efectuat vineri, iar starea de sanatate a pilotului, in varsta de 37 ani, este buna.

"Dupa accident, pacientul a ramas cu un defect la piciorul stang. Din tibie lipseau 7-8 centimetri, iar peroneul era fracturat. Tibia si peroneul sunt cele doua oase care alcatuiesc scheletul gambei. In ziua producerii accidentului, pilotul a fost operat la Clinica de ortopedie, dar a ramas cu acest defect. Pentru transplantul de os, s-a folosit peroneul de la celalalt picior, os vascularizat, cu muschi. Acest os l-am pus pe post de tibie la piciorul stang care, usor-usor, se va ingrosa, reusind in final sa sustina greutatea corpului. La piciorul drept a ramas tibia care este destul de puternica pentru sustinere. Operatia de transplant de os a durat opt ore, o interventie foarte complicata. S-a lucrat foarte mult sub microscop operator. Trei chirurgi de la ortopedie, impreuna cu trei chirurgi de la chirurgie plastica, medic anestezist si asistenti medicali, au format o echipa medicala complexa pentru a reusi ca acest pacient sa poata merge din nou. La Iasi, pana acum, din cate imi aduc aminte, s-au facut doua-trei operatii de transplant de os. Ultimul pacient care a avut indicatie de transplant s-a razgandit si nu a mai dorit sa faca operatie, considerand ca este prea complicata. Am mai avut pacienti cu indicatii, dar au refuzat", a declarat medicul chirurg Radu Budurca, de la Clinica de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri din cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iasi, conform bzi.ro.

Pacientul va necesita doua saptamani de spitalizare, dupa care trei luni de zile, piciorul stang va fi imobilizat in aparat ghipsat.

"Post operator, pacientul se simte bine. Ramane internat doua saptamani, pana cand vasele de sange nu mai reprezinta o problema. Daca nu apar complicatii, doua-trei luni de zile, pacientul va ramane cu piciorul in aparat ghipsat. Piciorul donator poate fi pus in pamant dupa doua saptamani si pacientul se poate deplasa cu ajutorul unei carje. Dupa ce va fi scos ghipsul, urmeaza perioada de recuperare", a spus dr. Radu Budurca.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate