Pârjoale moldoveneşti, reţeta savuroasă din bunici

Pârjoale moldoveneşti. Pârjoala este un fel de mâncare româneasc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină albă), usturoi, ierburi aromatice (pătrunjel, mărar, cimbru etc), mirodenii și sare.

 Pârjoale moldoveneşti, reţeta savuroasă din bunici
Pârjoale moldoveneşti

In articol:

 Pârjoale moldoveneşti, reţeta savuroasă din bunici
Pârjoale moldoveneşti

Pârjoale moldoveneşti. Ingrediente

  • 500 g carne de viţel
  • 500 g ceafă de porc
  • 150 ml lapte
  • 350 g miez de pâine albă
  • 2 cepe mari
  • mărar, pătrunjel
  • 4 ouă
  • 300 g unt
  • 1 cartof
  • 200 g pesmet (la ţară se pune mălai)
  • piper, sare.

Pârjoale moldoveneşti. Mod de preparare

Se toacă carnea și apoi se îmbibă bine pâinea în lapte, se stoarce. Între timp, toacăm ceapa, care se călește bine în unt, pe foc mic.

Mărarul şi pătrunjelul se toacă mărut, același lucru se întâmplă și cu cartoful, acesta din urmă se rade pe răzătoarea mică. Batem ouăle, după care le amestecăm cu pasta carnea, pâinea, ceapa, mărarul şi pătrunjelul, cartoful, piper, sare după gust, 100 g unt.

Pe o farfurie se pune pesmet fin sau mălai, se ia tocătură și se tăvălește prin pesmet. Aceasta se turteşte la 1 cm grosime, se alungeşte (trebuie să arate oval, cam ca o palmă de copil).

Citeste si: Adela Popescu și Radu Vâlcan au probleme în căsnicie? „Nu există ieșire din situația respectivă”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Pârjoala se prăjeşte în unt încins, în tigaie acoperită, pe foc foarte mic, rumenindu-se bine pe ambele părţi.

Citeste si: Rețetă prăjitură cu prune. Cel mai gustos desert pregătit în 60 de minute

Citeste si: Rețetă de post: Chiftele de legume

Citeste si: Creier pane. Motivul șocant pentru care ar trebui să îl incluzi în alimentația ta!

 Pârjoale moldoveneşti, reţeta savuroasă din bunici
Pârjoale moldoveneşti

În bucătăria universală întâlnim multe platouri asemănătore pârjoalei moldovenești astfel:

Frikadeller- platou asemănător tradiţional în Danemarca

Europa

  • în Albania se numesc qofte të fërguara și au în compoziție pe lângă carne tocată brânză feta
  • în Germania se numesc Hackbällchen și sunt făcute din carne tocată picantă, în Rusia a fost preluată rețeta de la germani și numale adaptat limbii ruse frikadelki
  • în Bulgaria sunt preparate dintr-un amestec de carne de porc și vacă plus ceapă și pâine fărâmițată.
  • în Spania se numesc albondingas și au fost preluate din bucătăria arabă. Ele sunt preparate din carne de vacă sau porc, pesmet, ouă, pătrunjel. În mod tradițional albondigas se consumă împreună cu un sos format din ceapă prăjită, vin alb, făină și ingrediente.
  • în Grecia se numesc keftedes și au în compoziție pe lângă carnea tocată, ceapă și frunze de mentă
  • în România pe lângă pârjoale mai există și alte platouri din cocoloașe de carne tocată: chiftelele, mititeii și perișoarele.
  • în Olanda se numesc gehaktbal și sunt servite alături de cartofi sau cu alte legume fierte. Aceasta a fost mâncarea cea mai populară în această țară de-alungul istoriei.

Asia

  • în China se fac din carne de porc se coc în aburi, se fierb, se consumă crude sau cu sos de soia. Cele preparate la aburi se numesc capuri de leu.
  • în Filipine se numesc mga bola-bola și se consumă în supe de tăiței din orez, usturoi prăjit, dovleac, jumări.
  • în Japonia se consumă precum hamburgherii.
  • în Turcia există aproximativ 80 de modalități de a le prepara, variind de la regiune la regiune.

America

  • în Brazilia se numesc almôndegas și se consumă cu spaghete.
  • în Chile se prepară cu pesmet, ouă și pătrunjel și se fierb în zeamă de carne la care apoi se adaugă orez.
  • în Republica Dominicană se prepară din pesmet, mirodenii și legume, potrivit wikipedia.org.
Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Autoritățile române sunt în alertă, după ce o dronă militară s-a prăbușit în România! Ce s-a descoperit la fața locului? „Am început procedurile”

Variola maimuțelor, un motiv de îngrijorare pentru români?! Medicul Adrian Marinescu explică care sunt cele mai afectate categorii de pacienți | EXCLUSIV

Românii, campioni la risipă! În timp ce unii o aruncă la gunoi, alții își cumpără mâncarea "pe caiet"! Economiștii atrag atenția: "Cumpătarea e considerată...

HOROSCOP IUNIE! Ce schimbări majore vor fi în luna Iunie pentru toate zodiile

Vladimir Putin, operat de urgenţă! Ce s-a întâmplat cu liderul de la Kremlin

De ce e bine sa pui un saculet cu boabe de orez in sifonier: ce se intampla cu hainele tale daca faci asta

Eliminare șoc la Surviror România. Nimeni nu se aștepta la asta. Cine a părăsit competiția din Republica Dominicană

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies