WowNews logo WOWnews
Stories
Cozonac de Paşte
Cozonac de Paşte

Diverse

Paşte 2023. Cozonac tradiţional rromânesc: Reţetă Gina Bradea

Cozonac tradiţional: reţetă Gina Bradea. Cum să faci cel mai pufos cozonac de Paşte.

Paşte 2023. Cozonac tradiţional, reţetă Gina Bradea. Ideal pentru masa de Paşte, unde cozonacul este nelipsit, ca şi ouăle roşii.

Anul acesta, creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele pe 16 aprilie, în timp ce credincioșii catolici sărbătoresc Paștele pe 9 aprilie.

Citeste si: Fulgy de la Clejani, cuvinte dure pentru oamenii din România. Tânărul a răbufnit pe Tik-Tok: “Eu n-am nevoie de populația României care e incultă, analfabetă, agramată și afonă.” - kfetele.ro

Cozonac tradiţional: Rețetă Gina Bradea

Ingrediente pentru cozonac:

  • 6 gălbenușuri
  • 1 kg faină
  • 18 g sare
  • 200 g zahăr
  • 500 ml lapte
  • coajă rasă de lămâie și portocală
  • 1 lingura esență vanilie
  • 2 plicuri drojdie uscată
  • 90 ml ulei
  • 1 ou pentru uns

Citeste si: Cum se aranjează corect masa de Paști. Ideile decorative de care trebuie să ținem cont pentru o masă elegantă

Ingrediente pentru umplutură:

  • 150 ml lapte
  • 50 g zahăr
  • 300 g ciocolată amăruie
  • 400 g nucă tocată grosier
  • stafide sau rahat (după preferințe)

Ingrediente pentru decor:

  • semințe de susan

Cozonac de Paşte
Cozonac de Paşte[Sursa foto: Shutterstock]

Paşte 2023. Cozonac tradiţional, reţetă Gina Bradea. Mod de preparare

Mod de preparare cremă:

  • Punem laptele cu zahărul la foc și când au dat în clocot dăm vasul deoparte, adaugăm ciocolata ruptă cubuleţe și amestecăm energic până obținem o cremă fină.
  • O lăsăm să se răcească foarte bine. Este de preferat să o pregătim de seara, să fie perfect rece pentru a doua zi când ne apucăm de cozonaci. Trebuie să fie o cremă densă.

Citeste si: Tradiții de Paște în România. Cum sărbătoresc românii Învierea lui Iisus Hristos

Cozonac de Paşte
Cozonac de Paşte[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Mama Geta, alături de Iancu, Denisa și Ileana la târg. Cu cât vând aceștia un kilogram de brânză proaspătă: “Produse tradiționale adevărate.” - kfetele.ro

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12 - catena.ro

Citeste si: Motivul pentru care Veronica a fost la un pas să oprească date-ul cu Ahmed. Ce a observat la concurentul din Casa Iubirii și cum a încercat să se apere în fața ei: "Îți dau cuvântul meu de onoare. Pun

Mod de preparare, frământatul cozonacului:

  • Trecem la frământatul cozonacilor începând prin a cerne făina în vasul în care vom pregăti aluatul.
  • Peste făină vom adăuga sarea și zahărul, amestecându-le pe toate.
  • Laptele îl încălzim puțin (să fie puțin călduț), iar în el vom pune coaja de citrice, esență de vanilie și gălbenușurile.
  • Le omogenizam pe toate, iar peste ele vom adăuga drojdia. Lichidul obținut îl turnam peste făină și începem frământatul.
  • La început vom avea un aluat lipicios, care cu timpul prin adăugarea uleiului se va desprinde ușor de mâini și de pereții vasului.
  • Este foarte important ca uleiul să îl adaugăm treptat. Din cei 90 ml de ulei la frământat folosim doar 70 de ml, restul îl folosim când vom modela cozonacii, ungem blatul de lucru cu el.
  • Frământarea durează aproximativ 20 de minute. După ce am obținut aluatul dorit, îi dăm forma unei bile și îl lăsăm să se odihnească timp de 10 minute într-un vas acoperit cu folie alimentară.
  • În aceste 10 minute vom lua două tăvi de cozonac și le vom tapeta cu hârtie de copt.
  • Luăm aluatul, îl punem pe blatul de lucru uns cu ulei și îl împărțim în patru părți egale.
  • Fiecare parte o vom întinde sub forma de foaie dreptunghiulară peste care intidem un sfert din crema de ciocolată.
  • Deasupra presărăm nuci, stafide și rahat. Rulăm foia și o punem deoparte. Așa vom proceda și cu restul de aluat.
  • Împletim câte două bucăți și le punem în tăvi. Deasupra stropim cu puțină apă și băgăm tăvile într-o pungă mare de plastic pe care o legăm bine la gură.
  • Lăsăm cozonacii la dospit în pungă până își dublează volumul, iar după ce au dospit îi ungem cu ou și îi decorăm cu susan.

Coacerea cozonacului:

  • Îi bagăm la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru aproximativ 45-50 de minute.
  • Aceștia trebuie să fie rumeni și să treacă testul scobitorii. Îi puteți consuma atât calzi cât și reci.

Sursa: pofta-buna.com