WowNews logo WOWnews
Stories
Paște 2025: Cât costă un kilogram de carne miel înainte de sărbătorile pascale

Bani

Paște 2025: Cât costă un kilogram de carne miel înainte de sărbătorile pascale

În multe culturi, mielul este considerat un simbol al primăverii și al renașterii, iar Paștele marchează sosirea acestei perioade.

De-a lungul timpului, consumul de carne de miel de Paște a devenit o tradiție culinară în multe țări, inclusiv în România.

Cât costă un kilogram de carne miel înainte de Paște 2025

În acest an, Paștele ortodox, dar și cel catolic, pică la data de 20 aprilie. La sărbătoarea Învierii Domnului există o serie de tradiții culinare precum pasca, cozonacii, ouăle vopsite, dar și drobul, ciorba și friptura de miel.

Citeste si: Explozie puternică la un bloc din București în această dimineață.Bilanț: 17 răniți și 3 morți. O femeie însărcinată, găsită moartă printre dărâmături- kanald.ro

Prin piețele din România au început deja să apară primele oferte pentru carnea de miel. În majoritatea măcelăriilor, prețul unui kilogram de carne de miel costă între 35 -40 de lei.

Pulpa de miel se vinde cu 40 de lei pe kilogram, cotletul cu 45 de lei pe kilogram, iar ceafa cu 40 de lei kilogramul.

Clienții care doresc să cumpere o jumătate de miel, trebuie să scoată din buzunar 35 de lei/kilogram.

În timp ce cumpărătorii care doresc un miel întreg, care cântărește între 13 și 14 kilograme, trebuie să aibă pregătiți în jur de 500 de lei.

Citește și: Programul deniilor din a 5-a săptămână din Postul Paștelui 2025. La aceste slujbe, creștinii participă într-un număr foarte mare

 Cum alegi carnea de miel pentru Paşte

Dacă vreţi să luaţi un miel întreg trebuie să ţineţi minte că acesta trebuie să aibă o greutate de 13-14 kg, după tăiere.

Dacă mielul cântăreşte mai puţin înseamnă că e prea tânăr şi are mult colagen, ceea ce face carnea să fie greu de digerat şi poate provoca indigestie.

Carnea proaspătă de miel este rozalie și foarte elastică la atingere. Dacă este lipicioasă, nu o cumpărați, este semn de vechime.

Organele de miel se strică mai repede decât carnea. Mirosiţi organele înainte să le cumpăraţi şi verificaţi-le să nu aibă noduli.

Carnea de miel de la măcelărie trebuie să aibă o ştampilă care să ateste că mielul a fost sănătos.

Citeste si: Durere de nedescris pentru Adrian Cuculis! Bunica avocatului s-a stins din viață la vârsta de 97 de ani- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Ochișanu, motivul pentru care NU a anulat spectacolele când fiul ei era în stare gravă la spital: "Cântam și mi se punea un nod în gat să plâng". Adevărul nespus din spatele evenimentelor- radioimpuls.ro

Citește și: Reguli noi tichete de vacanță 2025. Ce trebuie să facă angajații de la stat, ca să primească voucherele de vacanță și anul acesta

Cum găteşti corect carnea de miel

Pentru a îmblânzi puțin asprimea fibrelor din carnea de miel, poți să freci bucățile proaspăt tăiate cu sare grunjoasă, timp de câteva minute, după care să le clătești din nou. Dacă deja ai eliminat grăsimea din carne, urmează etapa marinării, obligatorie pentru că fibrele să se frăgezească, iar gustul să se poată simți din plin.

Pentru asta, vei prepara un baiț în care vei lasă carnea pentru un interval de timp de una până la șase zile, în funcție de gradul de frăgezime pe care vrei să-l obții. Tăvile din teflon sau din inox nu sunt recomandate, ci este indicat să folosești vase ceramice, din fontă sau din sticla termorezistentă.