
In articol:
- Pe ce dată este Sfânta Parascheva 2022?
- Sfânta Parascheva 2022. Tradiții și obiceiuri
- Sfânta Parascheva 2022. Rugăciune
Pe ce dată este Sfânta Parascheva 2022? Vezi care sunt tradițiile și obiceiurile care se respectă în această zi de mare sărbătoare creștină și de ce pelerinii se adună în fiecare an la Iași.
Pe ce dată este Sfânta Parascheva 2022?
În fiecare an la data de 14 octombrie are loc sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, ocrotitoarea Moldovei.
Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași este considerată ocrotitoarea Moldovei și este una dintre cele mai populare sfinte din România.
Moaștele Sf. Cuvioase Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iași, iar în fiecare an, creștinii vin în număr deosebit de mare ca să se închine la moaștele făcătoare de minuni.
Însă în acest an, pelerinajul la Sfânta Parascheva a început pe 8 octombrie și se va încheia pe 14 octombrie.
În popor, Sf. Parascheva mai este numită și Sfânta Vineri, iar creștinii ortodocși români au o deosebită evlavie față de aceasta.
Creștinii se roagă la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru: ajutor în căsătorie, rezolvarea problemelor de sănătate, găsirea obiectelor pierdute, obținerea notelor bune si obținerea diplomelor dorite, obținerea locurilor de muncă, obținerea unei locuințe, aducerea ploii pentru recolte bune și multe alte lucruri.
Citeste si: Pe ce dată este Acoperământul Maicii Domnului 2022? Vezi care este semnificația acestei sărbători
Pe ce dată este Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva 2022. Tradiții și obiceiuri
- În ziua Sfintei Parascheva, la sate, se aprind focuri în gospodării pentru ca spiritele rele să fie alungate.
- Ciobanii cred că dacă oile dorm îngrămădite în această zi, va fi o iarnă grea, iar dacă rămân răsfirate, va fi o iarnă blândă.
- În tradiția populară se spune că dacă de Sfânta Parascheva nu va ploua, iarna va veni mai repede.
- De Sfânta Parascheva se face pomenirea morților și se dă de pomană în numele sfintei, potrivit crestinortodox.ro.
- La sărbătoarea Sf. Parascheva există obiceiul ca gospodarii să își cumpere cojoace pentru iarnă.
- Se mai spune în popor că așa cum este vremea la sărbătoarea Sf. Parascheva, așa va rămâne până la Sfântul Dumitru.
- La sărbătoarea Sfintei Parascheva NU e bine să faci focul în casă, fiindcă se spune că adevărata căldură e în sufletele oamenilor.
- Pe 14 octombrie NU ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sf Liturghie la biserică, altfel vei avea probleme cu stomacul.
- La sărbătoarea Sfintei Parascheva NU este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați și nu numai.
- Pe 14 octombrie NU ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.
- La sărbătoarea Sfintei Parascheva NU ai voie să lucrezi, altfel vei fi condamnat să te îmbolnăvești, potrivit tradiției populare.
Citeste si: Calendar Creștin Ortodox OCTOMBRIE 2022. Cele mai importante sărbători creștine din a doua lună de toamnă
Citeste si: Prognoza meteo până la începutul lunii martie: Când vom scăpa de frig?- radioimpuls.ro
Sfânta Parascheva 2022. Rugăciune
Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupra-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.
Sursa: doxologia.ro