Pe ce dată este Sfântul DUMITRU 2022? Vezi când are loc sărbătoarea Sf. Dimitrie ale cărui moaște se află pe colina Patriarhiei Române

Pe ce dată este Sfântul Dumitru în 2022? Vezi care sunt tradițiile și obiceiurile care se respectă în această zi de sărbătoare.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Pe ce dată este Sfântul Dumitru în 2022? Vezi care sunt tradițiile și obiceiurile care se respectă în această zi de mare sărbătoare creștină. 

Pe ce dată este Sfântul Dumitru în 2022?

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou sau Dimitrie Basarabov este ocrotitorul Bucureștilor, iar sărbătoarea acestuia are loc în fiecare an la data de 27 octombrie.

Racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou se află la Catedrala Patriarhală din București, iar o mulțime de credincioși din toată țara vin în pelerinaj ca să se închine la moaștele Sf Dimitrie Basarabov.

Vezi AICI Programul slujbelor și al pelerinajului de la Catedrala Patriarhală din București, unde se află racla cu moaștele Sfântului Dumitru.

Citeste si: Când începe Postul Crăciunului 2022? Vezi câte zile durează Postul Nașterii Domnului

Citeste si: “Ne-am despărțit, am decis să punem punct!” Cristian Jitaru și Mona Stoian au decis să divorțeze, la trei luni de la nuntă! Cei doi vor depune actele de divorț la notar- kfetele.ro

Citeste si: Ana Maria Pantaze, croitoreasa care a câștigat „Românii au talent”, este șomeră. Nu mai are nimic din cei 120000 de euro câștigați- bzi.ro

Pe ce dată este Sfântul Dumitru

Pe ce dată este Sfântul Dumitru

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Sfântul Dumitru 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții

  • Tradiția spune că Sfântul Dumitru este patronul păstorilor și garantul soroacelor. Totodată, sărbătoarea Sfântului Dumitru este asociată cu moartea naturii, cu sosirea iernii și a frigului, potrivit traditii-superstitii.ro.
  • În ziua Sfântului Dumitru se împarte vase cu mâncare, iar femeile merg la biserică și dau poamnă pentru sufletele celor decedați.
  • În Dobrogea, se obișnuiește ca în ziua Sf Dumitru, flăcăii să se adune și să pornească prin sat cântând din fluiere și cavale, între ei se află și un fecior îmbrăcat ca o cadâncă, astfel capătă bacșișuri. Obiceiul se mai numește și “datina Saiegiilor”.
  • La sărbătoarea Sfântului Dumitru, se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos.
  • În tradiția populară se mai spune că cine va respecta sărbătoarea Sf Dumitru, va fi ferit de boli sau lovituri.
  • La Sâmedru, se zice din bătrâni, că oamenii morți (în morminte) se fac muroni, vârcolaci, strigoi și, ieșind din pământ, nepăciuiesc pe cei vii, relatează sursa citată.
  • Se mai crede că așa cum e ziua de Sf Dumitru, așa va fi toată iarna, din punct de vedere meteorologic.
  • Dacă în noaptea Sfântului Dumitru e lună plină și cerul e senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.
  • În noaptea de Sf Dumitru, ciobanii pândesc unde dorm oile și, dacă dimineața se va scula întâi o oaie albă și va pleca în jos, iarna va fi grea; dacă se va scula o oaie neagră și va pleca în sus, iarna va fi ușoară.
  • În ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sănătoşi tot anul. Focul are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii. După ce focul este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca aceasta să primească putere de a rodi.

Citeste si: Pe ce dată este Sfântul Andrei în 2022? Această zi este declarată sărbătoare legală în România

Pe ce dată este Sfântul Dumitru

Pe ce dată este Sfântul Dumitru

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Sfântul Dumitru 2022. Rugăciune

Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Dimitrie, duhul tău. Pururea fiind cu Dum­nezeu, cu toiagul neador­mitelor tale rugăciuni, pe Faraon cel gânditor, cu toată oas­tea lui îneacă-l, rugămu-ne, pă­rintele nostru, ca să te mărim cu laude.

Rod bun din părinţi binecredincioşi născându-te, Părinte Dimitrie, iar mai ales prin Sfântul Duh şi prin Botez renăscându-te, ai ajuns la mă­sura vârstei plinirii lui Hristos. Edenul încă de aici l-ai do­bândit cu blândeţe şi smerenie vieţuind; unde acum locuind şi îndulcindu-te de faţa Stăpânu­lui, stăruitor roagă-L pentru noi, Sfinte Dimitrie.

David mai întâi, strămoşul tău, Împărăteasă te-a numit şi Munte Închegat, în care bine a voit Dumnezeu a locui cu Trup omenesc. Deci şi noi, Preacurată, Născătoare de Dumnezeu, te vestim. Faptele tale pe pământ, pildă ne-au rămas, Preacu­vioase Părinte Dimitrie; ca urmând ţie, să slujim lui Dum­nezeu şi cu tine să ne odihnim în pământul celor blânzi în vecii vecilor.

Moaştele tale nouă s-au făcut izvor pururea curgător, de multe minuni şi tămăduiri că bolile năpraznice le alungă de la noi şi pe cei ce caută a ne pierde, îi dă pierzării, părinte, cu harul tău. Treime Nedespărţită, un Dum­nezeu, Părinte, Fiul şi Preasfinte Duhule, se roagă Ţie Preacu­rata Maria, cu Preacuviosul Dimitrie, miluieşte lumea Ta, care cu dreaptă credinţă Te laudă.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Pe ce dată este Sfântul Andrei în 2022? Sărbătoarea este zi liberă de la stat

Calendar Ortodox OCTOMBRIE 2022. Pe ce dată este sărbătoarea Sfântului Dumitru, Ocrotitorul Bucureștilor

Program slujbe și pelerinaj la Sfântul DUMITRU 2022. Vezi când se încheie pelerinajul la moaștele Sf. Dimitrie cel Nou

Taurii, Balanțele și Capricornii vor da uitării durerile. Alte 3 zodii să ia aminte la sfaturile astrelor

Florin PIERSIC e în stare de șoc! Anunțul făcut chiar de fiul său, în direct la TV. ESTE CUMPLIT

“Ținem legătura foarte des,” Fiica Andreei Antonescu, motivul pentru care a rămas cu tatăl ei, Traian Spak, după separarea părinților

O nouă epidemie face victime printre copii. Mare atenție la aceste simptome

Tragedie pentru un cunoscut antrenor de fotbal. A anunțat pe Facebook că i-a murit fiica de 21 de ani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies