
In articol:
- Când sunt Moșii de vară 2023?
- Moșii de vară 2023. Tradiții care se respectă în Sâmbăta Morților
- Moșii de vară 2023. Rețetă colivă
Când sunt Moșii de vară 2023? Vezi pe ce dată se face pomenirea morților înainte de Rusalii, dar și ce tradiții se respectă în Sâmbăta Morților.
Când sunt Moșii de vară 2023?
În fiecare an, în calendarul creștin ortodox se pomenesc Moșii de vară sau Sâmbăta Morților. Sărbătoarea are ca scop pomenirea celor dragi, care au plecat dintre noi, însă pe care nu i-am uitat.
În 2023, Moșii de vară se pomenesc sâmbătă, 3 iunie, cu o zi înainte de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Rusaliile.
La sărbătoarea Moșilor de vară, creștinii merg la biserică cu pachete și colivă, care sunt sfințite de preot și mai apoi sunt împărțite persoanelor nevoiașe, spre pomenirea celor dragi care au plecat de pe această lume.
Sâmbătă dimineața, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.
Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
Totodată, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.
Citește și: Pe ce dată sunt Floriile în 2023? Vezi când are loc sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim
Când sunt Moșii de vară
Moșii de vară 2023. Tradiții care se respectă în Sâmbăta Morților
- Tradiția ne spune că în dimineața Moșilor de vară, creștinii trebuie să meargă la biserică cu colivă, vin și prescuri, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite.
- Pe lângă colivă, vin și prescuri, creștinii pot împărți vase cu mâncare, fructe, plăcinte sau diverse alimente care i-au plăcut persoanei răposate.
- Pomana trebuie împărțită în primul rând persoanelor sărmane, dar poate fi oferită și celor prezenți în biserică, rudelor sau vecinilor.
- În unele zone, după slujba de pomenire de la biserică, creștinul merge alături de preot la mormântul celui drag care a decedat, iar acolo, preotul săvârșește o slujbă mică, în care mormântul este stropit cu vin.
- Potrivit tradiției populare, la mormânt se aprind cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți.
- În tradiția populară se mai spune că orice se dă de pomană trebuie să fie însoțit de o lumânare aprinsă.
Când sunt Moșii de vară
Moșii de vară 2023. Rețetă colivă
Ingrediente:
- 500 g grâu decorticat sau arpacaș,
- 375 g zahăr, aproximativ 250 g nuci curățate,
- vanilie,
- coajă rasă de lămâie (opțional),
- o cană și jumătate pesmet din pâine albă sau biscuiți,
- zahăr pudră,
- 1 linguriță rasă cu sare
- puțină cacao, bomboane, pentru ornat coliva.
Citeste si: Rugăciune la Izvorul Tămăduirii. Cum să te rogi pentru bunăstare
Mod de preparare:
- Eliminăm de toate corpurile străine din grâu, apoi îl spălam în mai multe ape (de regula șapte).
- Punem grâul într-o oală mai mare, peste care turnăm apă, ca să acopere boabele de grâu cam de un lat de palma și se fierbe cel puțin o oră. Trebuie să amestecăm din când în când, ca să nu se prindă.
- Dăm oala jos de pe foc și o acoperim cu un șervet curat, apoi o învelim cu o pătură, sau ceva gros, ca să-și mențină căldură cât mai mult.
- După 4-5 ore, adaugăm zaharul și fierbem din nou, până se leagă. Acum trebuie să amestecăm cu o lingură curată din lemn, ca să nu se lipească de fundul vasului, dând gust neplăcut colivei.
- După ce s-a legat, luăm vasul de pe foc și îl lăsăm descoperit, până ce compoziția s-a răcit și o ținem acoperită în frigider până când dorim să finisăm coliva.
- Înlăturam coaja care s-a format, adaugăm sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie și nucile tăiate fin cu cuțitul, pisate sau râșnite după preferință.
- În continuare, amestecăm ușor toate ingredientele, până se omogenizează.
- Compoziția o așezăm pe un platou curat, ceva mai mare decât o coală de hârtie și o modelăm uniform pe platou, ca să capete o formă frumoasă.
- Deasupra cernem pesmetul, pe care îl presam puțin cu un carton ca să fie mai dens și neted, apoi cernem un stat uniform de zahăr pudră, gros de cel puțin 1 mm (oricum să acopere bine pesmetul), pe care îl presăm, ca și pe pesmet.
- Pentru ornat, putem folosi un șablon făcut din carton, care să reprezinte o cruce, peste care cernem puțină cacao. De asemenea, putem folosi diverse bomboane, ca: drajeuri, migdale trase în zahăr și altele, după preferința și inspirația noastră.
- Curățăm bine marginile platoului de pesmetul și de zahărul căzut la cernut.
- Coliva este bine s-o pregătim în ajunul zilei când vrem s-o folosim. Lumânarea pe care o înfigem în colivă, trebuie să aibă un disc de hârtie, pentru a nu se scurge ceara pe colivă.
Sursa: crestinortodox.ro