Pe ce dată sunt Moșii de iarnă în 2024? Vezi când se face prima pomenire a morților în Noul An

Iată când sunt Moșii de iarnă în 2024, prima pomenire morților din Noul An și care sunt tradițiile din această zi.

Autor: Diana Puiu

In articol:

Moșii de iarnă 2024. Vezi tradițiile și obiceiurile din Sâmbăta Morților, dar și rugăciunea care se citește pentru mântuirea sufletelor celor răposați.

Pe ce dată sunt Moșii de iarnă în 2024? 

Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților este o sărbătoare creștin ortodoxă care îi comemorează pe moșii și strămoșii noștri plecați la cele veșnice, dar și pe frații, surorile, părinții sau bunicii care au plecat din această lume.

La Moșii de iarnă, în toate bisericile ortodoxe se fac slujbe de pomenire pentru cei adormiți, iar creștinii vin la biserică cu vin, colivă și pachete cu alimente.

Aceste pomeniri ale morților se fac periodic, în fiecare anotimp, pe lângă parastasele și soroacele de la 3 săptămâni, 6 săptămâni, 9 săptămâni, 3 luni, 6 luni, 9 luni și un an.

În 2024, Moșii de iarnă se prăznuiesc pe data de 09 martie, în ziua de sâmbătă. Duminică, pe 10 martie, are loc Duminica Înfricoșătoarei Judecăți sau Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui.

Așadar, Moșii de Iarnă marchează începutul celor 7 sâmbete ale morților, care se încheie în Săptămâna Mare.

Moșii de Iarnă reprezintă o sărbătoare cu o importanță uriașă în calendarul creștin-ortodox, ce se celebrează cu mare fast. În ceastă zi, în Biserica Ortodoxă sunt oficiate Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire a celor care au trecut la cele veșnice și există o serie de tradiții care sunt respectate în această zi.

Citește și: Când începe Postul Crăciunului în 2023? Vezi care sunt alimentele total interzise în zilele de post

Citeste si: “Ea s-a chinuit și mi-a salvat viața“ Helmut Duckadam a fost la un pas de moarte! Legenda fotbalului românesc a povestit momentul în care și-a revenit din comă- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

Pe ce dată sunt Moșii de iarnă în 2024? 

Pe ce dată sunt Moșii de iarnă în 2024? 

[Sursa foto: Shutterstock]

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților 

Conform tradiției, de Sâmbăta Morților,  toate bisericile din România îi pomenesc pe cei adormiți și care nu au avut slujbe rânduite la înmormântare. Datul de pomană în Sâmbăta Morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri, iar creștinii duc la biserică brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere și alte fructe, haine, lumânări și colivă.  

După ce alimentele sunt sfințite, oamenii le dau de pomană celor săraci.  

Se zice că tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, când avem Duminica Lăsatului Secului de carne, altfel iarna se va răzbuna și va trimite valuri de nămeți peste cei care nu respectă aceste rânduieli. 

O altă tradiție foarte cunoscută este aceea că în această zi se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri, Moșii de Iarnă fiind cunoscuți și ca Moșii de Piftii în unele zone ale țării. 

În Bucovina, pachetele de pomană includ neapărat și plăcinte cu brână și se dau familiilor necăjite cu mulți copii.  

Citește și: Pe ce dată este Sfântul Nicolae în 2023. Vezi care sunt cele mai populare legende despre ,,Ocrotitorul Copiilor"

Pe ce dată sunt Moșii de iarnă în 2024? 

Pe ce dată sunt Moșii de iarnă în 2024? 

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: „Cum să te îneci la mal, ditamai femeia? Nu știți ce e aici noaptea.” Noi detalii ies la iveală în cazul lui DJ Lalla! Paznicul plajei unde tânăra a fost găsită lansează o ipoteză șocantă- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: ”Este ținut prizonier. E făcut cu moșmoande!” Oana Zăvoranu imploră vecinii pentru ajutor. Vedeta, convinsă că amanta lui Alex Ashraf face vrăji- radioimpuls.ro

Rugăciune pentru mântuire celor adormiți 

Moșii de iarnă, de pe data de 9 martie, reprezintă prima sărbătoare în care sunt pomenite sufletele celor adormiți. Există și o rugăciune specială pentru mântuirea celor adormiți.  

“Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac. 

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. 

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. 

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!” 

Acesta este rugăciunea pentru pomenirea morților, care se rostește atunci când sunt date de pomană alimente celor săraci.  

Surse- wikipedia.org, condolente.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Când începe Postul Crăciunului în 2023? Vezi care sunt alimentele total interzise în zilele de post

Program Târguri de Crăciun europene 2023. Vezi pe ce dată se deschid târgurile de Crăciun din Viena, Praga, Berlin, Salzburg și Strasbourg

Cum au reușit să scape cu viață mirii care au organizat nunta transformată în masacru, în Irak

Lorena va izbucni în lacrimi! „Va rog frumos să mă votați în Gală să plec acasă!” Aflați cum va reacționa Laurențiu și ce se va întâmpla, sâmbătă, 30 septembrie, în Casa...

Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni

„Bărbații slabi fug de femeile puternice! Oana este foarte puternică. Rar se nasc oameni ca Oana!” Anamaria Prodan, mesaj de susținere pentru Oana Zăvoranu, după divorțul de...

”A venit cu o piedică de mort acasă” Noi detalii șocante ies la iveală despre mariajul dintre Oana Zăvoranu și Alex Ashraf

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies