Pensiile sub 3.000 de lei ar putea scăpa de impozite, dar nu vor crește. Asigură ele un nivel de trai decent în România? | EXCLUSIV

Economistul Aurelian Dochia a analizat pentru WOWbiz.ro pragul de neimpozitare a pensiilor propus de PNL în coaliția de guvernare.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

În urma ședinței PNL de marți, Prim-ministrul și președintele liberalilor, Nicoale Ciucă, a promis că va discuta în comun cu partenerii de guvernarea majorarea de la 2.000

de lei la 3.000 de lei a pragului până la care pensiile nu vor fi impozitate.

Nicolae Ciucă, Prim-ministrul României: „Vă rog să îmi daţi voie încă o dată să nu creăm aşteptări la oameni care nu nu-şi au locul în acest moment.”

Pensiile sub 3.000 de lei ar putea scăpa de impozite, dar nu vor crește. Asigură ele un nivel de trai decent în România

Nicolae Ciucă, Prim-ministrul României

[Sursa foto: Facebook]

Pragul de neimpozitare nu a mai fost modificat din 2017 și, conform Ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, propunerea de majorarea a pragului era deja pe masa ministerului său. Întrebat dacă pensiile vor crește la anul, Nicolae Ciucă s-a abținut să comenteze și a spus că nu s-a pus încă problema de așa ceva în coaliția de guvernare.

„Exact cum am subliniat şi anterior. Această propunere de analiză a neimpozitării pensiilor până în 3.000 de lei a fost discutată şi analizată la nivelul Partidului Naţional Liberal. Vom merge cu ea în coaliţie, vom discuta cu partenerii de coaliţie, cealaltă variantă de mărire a pensiilor, în momentul de faţă ne discutând acest subiect, vă rog să îmi daţi voie încă o

dată să nu creăm aşteptări la oameni care nu nu-şi au locul în acest moment. Nu pot să vă spun acum care este momentul în care ne vom implementa”, a declarat Nicolae Ciucă într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.

Citeste si: “Felicităăăări!!! Casă de piatră!!!” Ramona Olaru a fost cerută în căsătorie de Cătălin Cazacu- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Citeste si: Studiile arată că 60% din firmele din România vor concedia angajații part-time. Adrian Negrescu, economist: „Dictează o măsură care a mai făcut victime în economie”| EXCLUSIV

Aurelian Dochia, economist: „Necazul a fost că, după 2015, s-a intervenit în sistemul de pensii cu decizii arbitrare la nivel politic.”

Pensiile sub 3.000 de lei ar putea scăpa de impozite, dar nu vor crește. Asigură ele un nivel de trai decent în România

Aurelian Dochia, economist și fost consultant al Băncii Mondiale

[Sursa foto: Facebook]

În prezent, peste 4,2 milioane de români au pensii de până în 3.000 de lei, conform datelor furnizate de Casa Națională de Pensii. Momentan, doar 3,2 milioane dintre aceștia beneficiază de scutire de impozite, având pensii de până în 2.000 de lei pe lună.

„Cred că, la nivelul actual al pensiilor, majoritatea pensionarilor nu sunt nicicum afectați. Cei mai mulți sunt în zona sub 3.000 de lei. Nu cred că va avea un efect sensibil această decizie”, a declarat Aurelian Dochia pentru WOWbiz.ro.

Faptul că Ciucă s-a ferit să comenteze o posibilă creștere a pensiilor nu este întâmplător, pentru că, spune Aurelian Dochia, măsurile fiscale deja luate de Guvern nu i-ar mai lăsa spațiu de manevră pentru alte cheltuieli în viitorul apropiat.

„Bugetul nu permite așa ceva și, în al doilea rând, încercarea de a mări numai unele pensii, până la urmă, ajunge să dea peste cap întregul sistem de pensii. De ce să mai aibă cineva interesul să mai aibă o vechime integrală și să acumuleze cât mai multe puncte pentru perioada de pensie, dacă Guvernul decide că, la pensie, toată lumea are același venit? Necazul a fost că, după 2015, s-a intervenit în sistemul de pensii cu decizii arbitrare la nivel politic. Sistemul de pensii avea, prin legea care este încă în vigoare, avea impus un sistem de majorare a pensiilor în fiecare an, pe baza inflației și a salariului mediu, și ar fi trebuit să fie respectat acest sistem, dar politicul a vrut să-și asigure niște succese electorale cu pensionarii”, a adăugat Aurelian Dochia.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Studiile arată că 60% din firmele din România vor concedia angajații part-time. Adrian Negrescu, economist: „Dictează o măsură care a mai făcut victime în economie” | EXCLUSIV

Românii care vor primi noi ajutoare sociale! Anunț de ultim moment al ministrului Muncii: "Lucrăm la un nou pachet de măsuri"

Impozitarea pensiilor, noua dilemă a Ministrului de Finanțe. Ce propun specialiștii pentru cei cu pensii mici? | EXCLUSIV

5 Zodii vor da lovitura în tot ce își propun. Balanță. Rac…

Nenorocirea care tocmai a lovit TOATĂ EUROPA. Situația este critică. Au anunțat chiar acum

Ce se întâmplă cu Florin Salam, de fapt! Cât de bolnav este artistul

Ofertă fabuloasă pentru Udrea, de la o televiziune. Ce a făcut de dragul fetiței sale

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies