Vedete

Pentru prima data in istorie, o femeie pe o bancnota romaneasca! Iata ce campanie a pus la cale Janina Nectara!

De ce nu sunt femei pe bancnotele romanesti? Este intrebarea pe care o ridica Janina Nectara, jurnalist de moda, intr-o petitie online adresata Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Distribuie pe:
  • icon facebook
  • icon email

Autor: G.G.


Pentru prima data in istorie, o femeie pe o bancnota romaneasca! Iata ce campanie a pus la cale Janina Nectara!icon photo

Janina Nectara a fondat o comunitate online, Femei pe Bancnote, care isi propune sa stranga cat mai multe semnaturi, pentru sustinerea celui mai puternic mesaj al deceniului - acela ca o femeie merita sa ajunga pe o bancnota!  

"Banul - obiectul cel mai uzitat in viata de toate zilele - trimite un puternic mesaj subliminal, indicand pe cine pretuim, pe cine valoram noi ca tara, natiune, societate si individ. Banca Nationala a Romaniei emite banii pentru cetatenii acestei tari. Bancnotete apartin romanilor! Sunt facute pentru romani! Desigur, daca banii apartin romanilor, ar trebui sa ii si reprezinte. Regretabil, reprezinta doar jumatate dintre romani! Barbatii!… Barbati cu merite istorice incontestabile! Barbati indiscutabil valorosi! Insa negasind nicio femeie pe bancnotele romanesti, survine o intrebarea fireasca: Noi, femeile, cat valoram?”, spune ea.

Jurnalista subliniaza faptul ca tara noastra este un izvor de personalitati feminine remarcabile, cu recorduri mondiale sau distinctii exceptionale, care nu doar ca au facut istorie in tara, dar au marcat si istoria internationala. 

Pe FemeiPeBancnote.ro au fost propuse 100 de femei marcante ale culturii si stiintei romanesti, care pot fi votate spre a fi propuse BNR-ului, pentru a ilustra o bancnota. 

„Stiati ca, in nenumarate domenii, romancele au fost primele atat in Europa, cat si in lume? Prima femeie inginer din lume este romanca, prima femeie din lume arhitect-inspector general-tot romanca. Prima femeie din lume, detinatoare a titlului de doctor in medicina, vine tot din Romania, la fel si prima femeie aleasa membru in Academia Regala de Limba si Literatura a Belgiei. 

A sosit momentul ca in anul istoric al Centenarului Marii Uniri, sa onoram femeile de exceptie ale Romaniei! 
Va invit pe toti cei care cititi aceste randuri sa semnati aceasta petitie istorica, adresata Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, pe care o gasiti pe FemeiPebancnote.ro, sa o partajati pe Facebook, pe Instagram, pe toate canalele de socializare, pentru a le arata tuturor ca impreuna scriem istoria Romaniei!”
, mai spune ea.

 

Titlu secțiune

Știrile WOW

HOT pe facebook ACUM!

Alina Pana de la Exatlon se pregateste de o noua competitie! Vrea ca in noiembrie sa reprezinte Romaniaicon photo

Vedete

Alina Pana de la Exatlon se pregateste de o noua competitie! Vrea ca in noiembrie sa reprezinte Romania

Alina Pana, fosta concurenta de la Exatlon, este campioana la fitness, insa din partea Ciprului.

Titlu secțiune