kanald.ro
Diverse
Pepenele roșu nu este chiar cel mai sănătos fruct. Ce efecte poate avea asupra organismului
Pepenele roșu este fructul sezonului. Iată tot ce nu știai despre consumul acestui fruct!
Pepenele roșu nu este chiar cel mai sănătos fruct. Vedeta sezonului, pepenele roșu sau lubenița, așa cum i se mai spune, este consumat în exces vara. Iată ce efecte poate avea asupra organismului!
Beneficiile consumului de pepene roșu
Pepenele roșu, vedeta verii, face parte din familia Curcubitaceae, adică fructele semi-acide. Acesta are un conținut de apă de 92% și este o multivitamină. În compoziția fructului se regăsesc: vitamina B1 (tiamina), vitamina B2, (riboflavina), vitamina B6 (piridoxina), acidul folic, acidul pantotenic, magneziul, fosforul, potasiul, zincul, cuprul, colina, licopenul și betadina.
Totodată, conținutul mare de apă stimulează activitatea renală. Un alt beneficiu dat de consumul de pepene roșu este reglarea digestiei, previne constipația și contribuie la menținerea sănătății tractului digestiv, datorită conținutul mare de apă și fibre. Pepenele roșu hidratează și remineralizează, are rol antioxidant datorită licopenului, stimulează diureza și ajută la scăderea în greutate.
Alte beneficii ale fructului vedetă sunt: susținerea sănătății inimii, posedă proprietăți antiinflamatoare, îmbunătățește digestia, performanțele sportive, aspectul pielii și al părului.
Pepenele roșu nu este chiar cel mai sănătos fruct. Ce efecte poate avea asupra organismului
Citeste si: Cum poți înlocui zahărul. 6 îndulcitori naturali pe care îi poți folosi în diete
Efecte negative ale pepenelui roșu
Deși prezintă numeroase beneficii, pepenele roșu are și foarte multe efecte negative. Astfel, medicul nutriționist Mihaela Bilic a tras un semnal de alarmă pe pagina sa de Instagram, comunicându-le urmăritorilor săi că un consum ridicat de pepene roșu poate afecta ficatul. În plus, din cauza cantității mari de fructoză, pepenele este un fruct care îngrașă: „Ce ar fi vara fără o felie de pepene zemoasă, răcoritoare, plină de apă, și de fructoză?!
Fructoza, acel zahăr care nu crește glicemia, de acord, însă îngrașă tare, mai ales când fructele sunt mâncate în cantitate mare. Când vine vorba de pepene, se bate pentru locul 1 cu cireșele și strugurii în topul alimentelor care afectează grav silueta. Fructoza nu poate fi consumată prin mișcare, ea se duce în ficat, iar ficatul face din ea grăsime.”, a spus Mihaela Bilic pe Instagram.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii - catena.ro
Totodată, medicul nutriționist a recomandat consumul de pepene roșu după masă, pe post de desert: „Nu vă voi recomanda acum să mâncați cu bucățica, dar mâncați măcar cu felia. Dacă vreți să nu vă doară grăsimea acumulată brusc pe abdomen.”, au fost cuvintele sale.
În plus, pepenele verde nu trebuie consumat în cazul pietrelor la rinichi și bolilor pancreasului sau în cazul gastritelor cronice, ulcerului, colitelor sau altor infecții bacteriene. Din cauza cantității mari de apă, fructul este contraindicat și în cazul diareei. Medicii interzic fructul diabeticilor și persoanelor care suferă de gastrită cronică, ulcer și colită.
Surse: instagram.com, viva.ro