Phoenix, super concert in cadrul evenimentului “Eminescu, eternul Phoenix”! Foto!

Trupa Phoenix a fost prezenta duminica, la evenimentul “Eminescu, eternul Phoenix”, ce a avut loc la un palat din Capitala.

Autor: G.G.

Evenimentul a fost organizat de celebrul Cristian Radu Nema, singurul fotograf roman acreditat pe Covorul Rosu la Festivalul de Film de la Cannes, dar si discipol de-al lui Sergiu Nicolaescu, impreuna cu sotia lui, Bianca, poet si filosof, presedintele asociatiei care organizeaza actiunea si initiatoarea a numeroase proiecte culturale.

Actiunea este parte a proiectului „Batranul Phoenix” – simboluri ale imaginarului eminescian in muzica romaneasca”, proiect realizat cu Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, care isi propune sa deschida o dezbatere contemporana cu privire la influenta poeziei eminesciene asupra muzicii romanesti, cu preponderenta folk si rock, din

anii ‘60 si pana astazi.

Dezvoltata in anii ‘60, muzica romaneasca folk si rock continua pana in prezent sa incante un numar foarte mare de melomani atat prin estetica sa moderna, cat si prin mesaj. Proiectul isi doreste sa realizeze o dezbatere culturala intre diferite generatii in scopul punerii in valoare a importantei pe care poezia eminesciana a avut-o in formularea unui mesaj national in muzica romaneasca, inclusiv in perioada de cenzura, precum si a rolului pe care muzica romaneasca l-a avut in distribuirea si popularizarea poeziei lui Eminescu la nivelul maselor.

Evenimentul este complex si contine mai multe componente. Prima componenta consta intr-o dezbatere adresata publicului larg, dar si specialistilor in domeniul literaturii si muzicii, care isi propune sa puncteze elementele cheie ale imaginarului poetic eminescian prezent in muzica romaneasca si influentele pe care le-a avut aceasta in spatiul cultural romanesc din anii ‘60 si pana in prezent. Dezbaterile vor aduce laolalta membri ai unor formatii de muzica, scriitori, critici muzicali si literari, reprezentanti ai unor asociatii culturale, reprezentanti ai presei.

La dezbatere au participat, in calitate de vorbitori, urmatorii:

1. Nicolae Covaci, fondator al formatiei Phoenix- compozitor, chitarist, pictor si grafician cu o activitate artistica impresionanta atat la nivel national, cat si international, autor al volumelor „Insa eu, o pasare” si „Giudecata inteleptilor”

2. Doru Ionescu, jurnalist si critic muzical, realizator a numeroase emisiuni radio TV in nume propriu, intre care „Timpul Chitarelor”, „Remix”, „Rock Forum”, „Jazz Restitutio”, „Pop Cultura”, „O poveste cu cantec”, ”UndergROund”.

3. George Anca, Profesor universitar doctor, eminescolog, presedinte fondator al Academiei Internationale „Mihai Eminescu”.

4. Mircea Colosenco, critic literar, editor si bibliograf

5. George Stanca, publicist, scriitor si jurnalist

6. Tic Petrosel, vocalist discului ”Rockul Baroc” al formatiei Pro Musica

7. Bianca Beatrice Michi Nema, poet si filosof, presedinte al Asociatiei ANCE EUROPE si organizator al evenimentului

8. Cristian Radu Nema, cineast si specialist multimedia, membru al Asociatiei ANCE EUROPE, co-organizator si initiator al proiectului

Evenimentul a fost insotit si de o prezentare multimedia constand in proiectii audio-video din spectacole si concerte pe versuri de Mihai Eminescu ale principalelor formatii rock si pop, precum si in proiectia unui montaj de filme de animatie inspirate din volumul “Cantafabule” al formatiei Phoenix.

Punctul culminant al serii a fost recitalul sustinut de catre formatia Phoenix in componenta actuala in cadrul caruia s-au cantat piese pe versuri de Mihai Eminescu (de exemplu „Scrisoarea a III-a” sau “Un Phoenix e o pasare-n vechime”), precum si piese mai putin cunoscute publicului larg cum ar fi “Cantec-Lu Cucuvesaua-lliei”.
Invitatul special al serii a fost muzicianul Stelu Enache care a mai colaborat cu formatia si in cadrul altor evenimente aniversare.

Fotografii: Cristian Radu Nema/ Asociatia Ance Europe
 

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Phoenix, show exclusiv cu piese pe versuri de Mihai Eminescu! Afla detalii!

Ea este fetita minune care canta cu “Phoenix”! Are doar 11 ani, insa e o voce de aur

Nicu Covaci a castigat procesul cu fostii colegi de trupa! Nu va primi despagubiri, dar judecatorii le-au interzis celorlalti membri Phoenix sa cante melodiile compuse de...

Horoscop Zilnic Joi 17 Iunie 2021: Gemenii vor avea parte de o zi foarte bună din toate punctele de vedere

Adrian Streinu-Cercel aruncă BOMBA: Produsele care ne fac extrem de mult rău. Mulți români le consumă zilnic

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Șoc total! Viorica de la Clejani consumă droguri? Fosta iubită a lui Fulgy aruncă bomba

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies