
kanald.ro
Stiri
Mai sunt cateva zile din Postul Pastelui, iar pentru cei mai multi dintre cei care nu vor sa manance “de dulce” in aceasta perioada, micul dejun este o problema! Gheorghe Mencinicopschi iti recomanda cele mai inedite retete pentru principala masa a zilei!
Pentru cine posteste in aceasta perioada, micul dejun este in fiecare zi o probleme, asta pentru ca ouale, laptele sau branzeturile pot fi cu greu inlocuite. Nu si pentru celebrul profesor Gheorhe Mencinicopschi, care are cateva retete inedite pentru un mic dejun de post. Tu ai putea manca asa ceva la prima ora?
Salata de ghebe/ciuperci Pleurotus cu marar: ciupercile se spala foarte bine, se pun la oparit in apa fiarta cu sare si otet, se tin pe foc cateva minute. Se scurg si se mai spala o data. Se pun intr-un castron, se adauga ulei de masline extravirgin (sau de dovleac, susan, struguri, etc.), otet (balsamic, fara coloranti si conservanti), sare marina, marar proaspat tocat.
Pate de linte (cu sau fara avocado) cu salata de andive: Lintea trebuie pusa in apa cam cu o ora inainte de a fi pregatita, dupa care se fierbe maxim 15 minute si se trece in blender.
Hummus (pasta de naut) cu tahini: nautul se lasa in apa timp de 2-3 ore, apoi se trece in apa fiarta, unde se lasa din nou cam 20 de minute, dupa care se scurge si se pune in robotul de bucatarie. Se combina cu ulei de masline (sau alte tipuri de ulei presat la rece), putin usturoi, piper proaspat macinat, sare de mare bruta, apa, ardei rosu, zeama de lamaie si verdeata proaspata (marar, patrunjel).
Guacamole sau pasta de avocado: se piseaza cu furculita un avocado bine copt, se amesteca cu putina sare marina, piper, suc de lamaie, marar si foarte putina ceapa verde (o codita, doar pentru a-i da gust). Se adauga o rosie mica taiata cubulete si, dupa preferinte, ardei sau praf de chilli.
Lapte vegetal (de migdale, quinoa, ovaz, orez, cocos etc) cu fulgi de ovaz. Atunci cand cumparati lapte vegetal, cititi cu atentie eticheta pentru a va asigura ca nu contine aditivi alimentari (ex: guma xantan, guar sau gellan). Daca se poate, alegeti variantele bio. Se pune laptele vegetal peste fulgii de ovaz (laptele se poate incalzi putin), se adauga scortisoara, fulgi de nuca de cocos, stafide, nuci, alune, seminte, goji, migdale etc.
sursa: doctormenci.ro