Povestea casei inscripționate pe bancnota de 10 lei. Locuința poate fi vizitată la Muzeul "Astra", din Sibiu

Casa inscripționată pe bancnota de 10 lei există și are chiar și o poveste impresionantă.

Autor: Ștefania Ruxandra

In articol:

Zi de zi folosim banii, însă niciodată nu am fost atenți la inscripțiile de pe ei și ce pot reprezenta acestea. Se pare că în spatele imaginilor gravate pe bancnote stau adevărate povești, demne de transmis mai departe.

Un exemplu bun îl reprezintă chiar casa de pe bancnota de 10 lei, pe care doritorii o pot vizita când au ocazia la Muzeul "Astra" din Sibiu.

Citeste si: Topul atracțiilor turistice din Timișoara. „Mica Vienă” are o istorie bogată și cu siguranță te vei îndrăgosti de acest oraș

Povestea casei de pe bancnota de 10 lei

Puțini oameni s-au gândit, cu siguranță, că inscripțiile de pe banii românești ar avea vreo valoare anume sau ar fi fost alese dintr-un motiv aparte. Cu toate acestea, s-a descoperit că există numeroase povești impresionante în spatele imaginilor inscripționate pe bancnote, așa cum este cazul și celei de 10 lei.

Potrivit unui articol realizat de Dana Gonț pe blogul personal, locuința se află la Muzeul "Astra" din Sibiu și are o istorie remarcabilă. Casa a aparținut unei familii de boieri din comuna Vlădești, județul Vâlcea, și ar avea aproximativ 186 de ani.

Construcția, care are o arhitectură în stilul culelor oltenești (n.r. case boierești fortificate), a fost zidită după un model inscripționat pe o grindă, având o valoare inestimabilă. La baza ei se găsește un soclu din piatră de râu, specific acelor timpuri, pe care se înalță un mic foișor.

Citeste si: Carla’s Dreams, prins FĂRĂ mască. Cine este, de fapt, artistul care face furori în România...- bzi.ro

Casa de pe bancnota de 10 lei se află la muzeul Astra din Sibiu
Casa de pe bancnota de 10 lei[Sursa foto: danagont.ro]

Dana Gonț susține că locuința a suferit mici modificări de-a lungul timpului, fiind restaurată de mai multe ori: "Casa a fost modificată de-a lungul timpului, iar micile diferențe dintre imaginea de pe bancnotă și cea a actualei case de la Muzeul Astra vin din faptul că restauratorii au ales să respecte planurile construcției inițiale. Nu în ultimul rând trebuie să țineți cont că peisajul e schimbat pentru că această casă a fost strămutată la muzeul din Dumbrava Sibiului, din vatra ei.

Dar dacă vei compara fotografia casei din 1938, din vremea în care ea se afla în comuna Vlădești, județul Vâlcea, cu desenul de pe bancnotă, realizat de către graficianul Nicolae Săftoiu, vei vedea că este una și aceeași. Desigur, vegetația care crescuse pe partea dreaptă a fațadei, nu mai există în noul amplasament. Dacă vizitați Muzeul Astra, găsiți această casă în sectorul viticulturii.", se arată în articolul postat pe blog.

Muzeul Astra este cel mai mare muzeu construit ]n aer liber din România
Zona morilor de vânt din cadrul Muzeului "Astra", Sibiu [Sursa foto: Facebook]

Muzeul "Astra" din Sibiu, atracții turistice la fiecare pas

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale "ASTRA" este cel mai mare muzeu în aer liber pe care îl are România, desfășurându-se pe o suprafață de 96 de hectare. Locația are peste 400 de case și găzduiește unele dintre cele mai vechi construcții, care reprezintă adevărate monumente ale țării noastre.

Citeste si: Topul atracțiilor turistice din Sibiu. Care sunt cele mai impresionante locuri pe care le poți vizita în Capitala Culturală a Europei din 2007

După cum amintește Dana Glonț, turiștii pot descoperi în cadrul muzeului lucrări celebre precum școala în care ar fi învățat Avram Iancu, biserica din Drețea, care datează din 1672 sau singura moară de vânt cu pânze care mai există în România: "Aveți ocazia să vedeți aici și casa-școală a preotului din Stănești (județul Alba), unde se pare că ar fi învățat carte Avram Iancu, biserica din Drețea, judeţul Cluj, construită în 1672 sau o adevărată colecție de mori, la loc de cinste fiind Moara de vânt din Curcani, judeţul Constanţa, singura moară cu pânze care mai există în România! Se organizează mereu ateliere meşteşugăreşti, multe evenimente pentru copii, târguri şi festivaluri.".

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Se deschide cel mai mare muzeu de astronomie din lume. Acesta este inaugurat vineri, 16 iulie, în Shanghai

Casa părintească a lui Horia Brenciu a devenit muzeu! Ce scrie la intrare: ”Călătorule, aici se află centrul României!”

Scriitorul Eugen Cristea si-a transformat casa intr-un muzeu! Are obiecte aduse din toate colturile lumii

Horoscop 23 Septembrie 2021: Astăzi, planul financiar și cel sentimental sunt foarte bine evidențiate

Se aplică de vineri! Carantină în România. Sute de mii de români au interzis

Irina Tănase, umilința supermă pentru Liviu Dragnea. Cu cine a prins-o fostul lider PSD

Final de drum pentru PRO TV. După 20 de ani a dispărut! Este alertă pe piața media. Milioane de români vor avea de suferit

FOTO | Simona Halep, așa cum nu ați mai văzut-o! Poze incendiare din luna de miere

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies