
In articol:
Alexandru Pesamosca a fost o adevărată legendă și a devenit un reper pentru generații întregi de medici și asistente care profesează în spitalele din țara noastră, dar și în lume.
Pentru jumătate de secol, doctorul a fost un adevărat înger pentru zeci de mii de copii, asupra cărora a efectuat intervenții chirurgicale și care s-au ridicat de pe masa de operație mai sănătoși ca niciodată.
Pediatrul român a devenit cunoscut la nivel internațional pentru performanțele sale.
Citește și: Fiul lui Adrian Enache a debutat în cinematografie. Ce părere are artistul despre prestația fiului său
Doctorul Alexandru Pesamosca, îngerul păzitor al copiilor din românia
Un medic dedicat, care și-a făcut cu drag meseria până la moarte și care a ales vocația de a-i ajuta pe alții în permanență. Chirurgul a devenit un model chiar și pentru colegii săi de generație, care nu înțelegeau cum putea medicul să exceleze aproape de fiecare dată în sala de operație.
A efectuat intervenții chirurgicale în premieră mondială, a avut o carieră de succes iar, din 2011, de când s-a stins din viață, numele său a rămas în memoria a milioane de români. Totuși, chirurgul nu a avut o viață ușoară.
Citeste si: Doliu în lumea fotbalului! A murit John Adrian Ene, fostul portar al echipei Steaua- kanald.ro
S-a născut în anul 1930, într-o familie de italieni, la Constanța.
În tinerețe, medicul a fost căsătorit și a avut doi fii, însă amândoi au pierit. În 1999 a rămas complet singur, după ce și soția lui s-a stins din viață.
Drama prin care a trecut l-a făcut pe acesta să devină din ce în ce mai credincios, astfel că medicul nu intra în nicio operație fără să se roage înainte, pentru a primi îndrumare de la divinitate.
Iar operațiile sale nu încetau niciodată să uimească. Așa s-a întâmplat și când a intervenit asupra unui copil din Ardeal, căruia i-a refăcut esofagul dintr-o parte din colon, un lucru care nu se mai efectuase niciodată până la acel moment.
„În momentul în care l-am deschis am simțit așa, ceva, ca un fior venit de deasupra mea, ca o mângâiere caldă pe creștet. Ce putea să fie chestia asta dacă nu o influență divină, o inspirație providențială? I-am înlăturat tot organul bolnav și-am început să reconstruiesc altul, dintr-un cadru de colon. Adică, i-am luat un segment de colon din care i-am făcut un esofag nou-nouț. Totul într-o singură operație. Așa ceva nu s-a mai făcut niciodată. Astea împliniri, domnule. Nu vile, mașini sau mai știu eu ce rahaturi. Să repari un copil-păianjen, care merge în patru labe, să-i înnădești și să-i cârpești tendoanele și ligamentele și să-l faci biped și sănătos tun, să alerge la tine și să te strângă în brațe, asta înseamnă fericire!”, a povestit medicul cu mai mulți ani în urmă, în cadrul unui interviu.
După ce a rămas singur, aflat la bătrânețe, Alexandru Pesamosca s-a mutat până la finalul vieții într-o rezervă de doar 10 metri pătrați, din cadrul Spitalului „Marie Curie”, unde efectua și consultațiile pacienților, notează oficialmedia.ro.
Medicul nu a încetat niciodată să studieze, așa că a fost înconjurat de teancuri de cărți chiar și când vârsta înaintată a început să îi pună bețe în roate.
Alexandru Pesamosca