
TIMPI DE PREPARARE
Timp de preparare: 25 min
Timp de gatire: 25 min
Gata in: 50 min
INGREDIENTE
Pentru blat
200 g făină
200 g zahăr tos
5 ouă
1 linguriţă cu vârf praf de copt
2 fiole esenţă de vanilie
130 g unt topit
Pentru glazură
100 g unt
250 ml lapte
65 g cacao
370 g zahăr (pudră sau tos)
1 fiolă esenţă rom
Pentru tăvălit
250 g nucă de cocos
PREPARARE
Australienii îi spun Lamington (a lor este reţeta originală, primindu-şi denumirea după), iar noi îi spunem Tăvălită. Oricare i-ar fi numele, este una dintre cele mai bune prăjituri de casă din lume, fără discuţie! Se face mai uşor decât ai crede şi are un succes de necontestat în rîndul celor mari şi mici deopotrivă!
Preîncălzeşte cuptorul la treaptă mare.
Într-un vas mare, bate ouăle cu ajutorul unui mixer. Adaugă, treptat, zahărul şi vanilia, până obţii un amestec omogen şi fin.
Toarnă treptat, făina şi praful de copt, amestecând uşor şi cu gesturi largi cu o spatulă. Când s-a omogenizat, toarnă untul (topit şi lăsat la temperatura camerei) şi amestecă.
Pune compoziţia într-o tavă care nu lipeşte şi dă la cuptor 25 de minute. Lasă pandişpanul la răcit şi apucă-te de glazură.
Topeşte untul uşor într-o cratiţă, toarnă laptele şi amestecă. Cerne zahărul şi pudra de cacao, amestecă încet până începe să se îngroaşe glazura. Spre final, adaugă esenţa de rom. Lasă un pic la răcit glazura.
Între timp taie pandişpanul în cubuleţe. Înfige, pe rând, o furculiţă în fiecare cub în parte, înmoaie bine în glazură până se acoperă uniform, scurge excesul şi dă prin nuca de cocos.