Premierul Bulgariei a donat salariul pe o lună pentru a ajuta Ucraina, dar s-a trezit peste noapte fără gazul din Rusia: „Rușii au rețele mai puternice în Bulgaria decât în România” | EXCLUSIV

Kiril Petkov a inițiat o campanie publică de strângere de fonduri pentru statul ucrainean și trebuie să se confrunte acum cu disensiunile din interiorul coaliției de guvernare și cu provocarea înlocuirii gazului rusesc.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Prim-ministrul Bulgariei, Kiril Petkov, și-a donat salariul în semn de sprijin pentru eforturile de apărare ale Ucrainei și i-a încurajat pe conaționalii săi să facă același lucru.

Bulgaria nu a oferit încă ajutor militar Ucrainei din cauza dezacordurilor din interiorul coaliției de guvernare vizavi de acest subiect.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Rușii vor încerca tot posibilul să creeze probleme în Bulgaria.”

Premierul Bulgariei a donat salariul pe o lună pentru a ajuta Ucraina, dar s-a trezit peste noapte fără gazul din Rusia (3)

În postarea făcută pe pagina sa de Facebook, Prim-ministrul Bulgariei a subliniat că vorbele trebuie să se transforme în fapte. Ajutorul financiar este doar un prim pas în viziunea sa, deoarece Petkov consideră că ajutorul militar ar răspunde cel mai bine la nevoile urgente ale Ucrainei, însă acestea presupun unitate socială și politică.

„Ajutorul militar nu este în mod obligatoriu în una dintre cele două extreme – nu înseamnă doar proiectile sau căşti. Haideţi să înţelegem nevoile reale ale Ucrainei şi, ca o coaliţie informată, să ne unim în jurul nevoilor concrete importante în spatele cărora putem sta toţi unţi”, a scris Kiril Petkov în postarea sa de pe Facebook.

Citeste si: Loredana Chivu se luptă cu kilogramele în plus. „Urmează să fac o operație. Nu este o boală… este o afecțiune”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Trimiterea de arme în Ucraina a creeat disensiuni în coaliția de guvernare din Bulgaria. Partidul socialist este singurul care se opune aceste inițiative și amenință chiar cu ieșirea de la guvernare dacă se va materializa.

„Acest lucru se întâmplă în condițiile în care Bulgaria nu a oferit niciun fel de ajutor militar Ucrainei și este criticată din punctul ăsta de vedere.

E o coaliție în care populiștii sunt pro-ruși și e foarte complicat. Și Ministrul Apărării, care este, teoretic, un tehnocrat apropiat de Președintele Bulgariei, este împotrivă. În realitate, Președintele Bulgariei nu este nici el foarte pro-occidental. Bulgaria este într-o situație foarte complicată, dar nu riscă acum instabilitatea. Sigur că rușii vor încerca tot posibilul să creeze probleme interne acolo și au rețele puternice, chiar mai puternice decât în România”
, a precizat politologul Cristian Pîrvulescu pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: UE pregătește a șasea rundă de sancțiuni pentru Rusia. Urmează embargoul pentru petrol?| EXCLUSIV

Aurelian Dochia, economist, despre oprirea alimentării cu gaz din Rusia: „A fost și o confruntare de ambiție.”

Premierul Bulgariei a donat salariul pe o lună pentru a ajuta Ucraina, dar s-a trezit peste noapte fără gazul din Rusia

Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, și Kiril Petkov, Prim-ministrul Bulgariei

[Sursa foto: Twitter]

Miercuri dimineața, gigantul energetic rus Gazprom a anunțat oprirea livrărilor de gaze naturale către Bulgaria și Polonia pentru refuzul de a plăti în ruble și amenință că nu va onora cererile până când plățile nu vor fi făcute conform solicitărilor. Vladimir Putin a ordonat plata gazelor în ruble începând cu 1 aprilie, însă guvernul bulgar nu înțelege de ce s-a ajuns la sistarea alimentării cu gaz. 

Ministrul Energiei, Alexander Nikolov, susține că Bulgaria a plătit pentru gazul rusesc în avans, pe luna aprilie, și acuză Gazprom de încălcarea termenilor contractuali.

„Suntem în război, așa că poți să te aștepți la orice fel de măsuri de ofensivă sau contraofensivă folosite de fiecare dintre părți. Faptul că Rusia a ajuns în punctul ăsta nu e de mirare, având în vedere multitudinea de sancțiuni care au fost impuse pe toate fronturile. Trebuia să ne așteptăm să încerce niște contrasancțiuni. Aici a fost și o confruntare de ambiție, să spunem, între Rusia și Uniunea Europeană, pentru că, până la urmă, din punct de vedere al repercursiunilor practice, faptul că Europa plătea în ruble sau că plătea în dolari, sau în euro, nu avea mare importanță. Era pur și simplu o operațiune de schimb, care era făcută anterior”, le-a spus economistul Aurelian Dochia jurnaliștilor WOWbiz.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

UE pregătește a șasea rundă de sancțiuni pentru Rusia. Urmează embargoul pentru petrol? | EXCLUSIV

Lituania a renunțat la gazul rusesc! Ce urmează în Europa: „Dacă Germania anunță că poate să renunțe mai repede, atunci Europa renunță și ea” | EXCLUSIV

Rusia anunță lovitura pentru „țările neprietenoase!” Putin a dat ordinul în urmă cu câteva ore

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Vestea serii despre Liviu Dragnea! Anunțul cumplit venit chiar acum. ESTE ȘOC TOTAL

Câţi bani a cheltuit Bianca Drăgușanu pentru un eveniment! „Doar una dintre brăţările mele a costat 36.000 euro”

Vladimir Putin a avut cancer în urmă cu mai mulți ani. Cine a făcut dezvăluirea incredibilă

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies