Previziunea sumbră lansată de Guvern. Sute de mii de români sunt în pericol

Ionel Dancă, șeful cancelariei primului ministru, prevede că un milion de români vor rămâne fără muncă.

Distribuie pe:

Autor: D.A.

Previziunea sumbră lansată de Guvern. Sute de mii de români sunt în pericol


In articol:

Ionel Dancă a afirmat că Executivul se aşteaptă ca un milion de români să intre în șomaj și să fie afectați ca urmare a strângerii activităţii economice provocate de criza de coronavirus.

El a amintit însă că statul este pregătit să ofere, pe perioada stării de urgenţă, un ajutor de până la 75% din salariul mediu pe economie.

„Nu sunt deocamdată foarte multe cereri de suspenadre a activităţii pentru companiile mari în mod deosebit. La nivelul microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii avem o creştere a numărului de cereri de suspendare a activităţii, dar este important să oferim facilităţi, astfel încât aceştia să poată să-şi reia activitatea imediat ce vor depăşi această criză. Dacă oferim o facilitate de până la 75% din salariul mediu brut pe economie, pentru un milion de angajaţi impactul ar fi undeva la aproximativ patru miliarde de lei pentru o lună”, potrivit Radio România Actualități.

Dezastru la nivel mondial. Șomajul la români, joacă de copii?

La nivel mondial, situația este mult mai gravă. Zeci de milioane de oameni riscă să îşi piardă locurile de muncă din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit unei analize a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), o agenţie a ONU, care se aşteaptă ca numărul acestora să fie peste cele 25 de milioane de persoane prevăzute într-o estimare făcută în urmă cu doar câteva zile, transmite Reuters.

Potrivit estimării precedente a agenţiei ONU, numărul persoanelor fără loc de muncă din cauza pandemiei ar fi urmat să crească cu 5,3-24,7 milioane.

Cu toate acestea, Sangheon Lee, directorul departamentului de politică pentru ocuparea forţei de muncă al OIM, a declarat joi, la Geneva, că amploarea şomajului temporar, disponibilizările şi numărul de cereri de prestaţii de şomaj vor fi mult mai mari.

„Încercăm să evaluăm şocul temporar în modelarea noastră estimativă. Amploarea fluctuaţiei este mult mai mare decât anticipăm ", a spus el.
„Proiecţia va fi mult mai mare, mult mai mare decât cele 25 de milioane pe care le-am estimat”, a adăugat acesta.

Prin comparaţie, criza financiară globală din 2008-2009 a crescut şomajul global cu 22 de milioane.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate