Prognoza meteo pe 3 luni. Ne asteapta cea mai calduroasa iarna din ultimii ani

Autor: A.M.

Specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologei au emis prognoza meteo pentu urmatoarele 3 luni.
Vremea se va mentine calduroasa si in lunie ianuarie si februarie, cu perioade ocazionale de ger.

Cum va fi vremea in ianuarie

In prima lună a anului 2018, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi în general apropiate de normal, posibil local mai ridicate în sud-est, sud şi vest.

Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna ianuarie este de -2,1 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981-2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează valori medii de temperatură de până la două grade Celsius în Dobrogea, respectiv de până la un grad Celsius în Banat.

 

În rest, temperaturile vor oscila, în medie, între -6 şi zero grade Celsius. Meteorologul RTV Silviu Grigore a explicat că, în luna ianuarie, vor exista mai multe invazii de aer cald ce vor duce la temperaturi mai ridicate faţă de normalul perioadei, fără a exclude episoade de ger. Cantităţile totale de precipitaţii, în luna ianuarie, vor fi apropiate de mediile climatologice în est şi sud-est şi excedentare în restul teritoriului. Media multianuală a precipitaţiilor este stabilită la 33,6 litri/metru pătrat pentru luna ianuarie.

Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Maramureş, de până la 74 l/mp, Oltenia (până la 57 l/mp), Crişana şi Banat (până la 54 l/mp), iar cele mai scăzute în Moldova şi Dobrogea, între 14 şi 31 l/mp.

Cum va fi vremea in februarie

În februarie, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării, care a fost stabilit la -1 grad Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zonele Transilvaniei şi Moldovei (între -5 şi 0 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Dobrogea şi Banat, şi vor fi cuprinse între 0 şi două grade Celsius. "Temperaturile din luna februarie se vor încadra în estimările sezoniere, însă nu sunt excluse episoade de viscol.

 

Precipitaţiile în zonele de vest şi centru vor fi peste valorile normale, în timp ce zona de sud valorile precipitaţiilor vor fi destul de reduce", a mai declarat meteorologul Silviu Grigore. Precipitaţiile totale lunare vor fi, în general, apropiate de normă, exceptând regiunile centrale şi vestice unde vor avea o tendinţă spre excedent. Media climatologică pentru luna februarie este stabilită la 31,6 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 57 l/mp), Oltenia (55 l/mp), Banat şi Crişana (până la 50 l/mp), Transilvania şi Muntenia (până la 39 l/mp). În Dobrogea se cor consemna precipitaţii între 13 şi 26 l/mp.

Cum va fi vremea in martie

Potrivit ANM, în martie, temperatura aerului va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborâte în regiunile centrale şi nord-estice, dar şi mai ridicate în sud-est. Media valorilor termice pentru luna martie se situează la 3,5 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 3 şi 7 grade Celsius, în Banat şi Oltenia, între 3 şi 6 grade în Muntenia, Crişana şi Dobrogea, între 0 şi 5 grade în Transilvania şi între minus un grad şi 5 grade Celsius, în Moldova.

 

"Martie fiind o lună de tranziţie vom vedea o intensitate mai mare a aerului polar în zonele din nordul şi centrul ţării, însă vor exista valuri de aer cald în Dobrogea şi partea de sud-est a ţării. În Dobrogea ne vom putea aştepta chiar la temperaturi de peste 15 grade", a explicat Silviu Grigore, potrivit Adevarul.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Oana Roman, mesaj dur pentru parintii ei de Craciun: "Prima oara in 41 de ani cand nu am... "

Spectatorii au ramas muti de uimire! Pe cine a invitat Fuego pe scena Teatrului National

Surpriza! Cu cine a cantat Fuego pe scena Teatrului National

A venit timpul ca 5 zodii să nu mai facă concesii și să pună piciorul în prag

Vladimir Putin a dat vestea personal! Anunț la nivel mondial: Arma nucleară...

„Cele mai frumoase poze pe care mi le-a făcut vreodată.” Lia Bugnar, adevărul despre despărțirea de Anghel Damian

Cât mai durează coșmarul șoferilor pe Valea Prahovei. Prima licărire de speranță

Eroul Portugaliei, Goncalo Ramos, după tripla contra Elveției. Ce spune despre Cristiano Ronaldo: ”A vorbit cu mine!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies