Rata de promovare la BAC, o pistă falsă pentru învățământul românesc? Daniel Funeriu, fost Ministru al Educației: „Este mult sub nivelul examenelor din Franța sau Germania” | EXCLUSIV

Daniel Funeriu, fost Ministru al Educației, a comentat pentru WOWbiz.ro rezultatele primei sesiuni a examenului de Bacalaureat din 2022, prezentate de Sorin Cîmpeanu în conferința de presă de luni.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat în conferința de presă de după anunțarea rezultatelor la BAC cea mai mare rată de promovare a examenului din ultimii 10

ani, respectiv 73,3%. În toată țara, 162 de elevi au obținut media 10.

Daniel Funeriu, fost Ministru al Educației (2009-2012): „Există această păguboasă falsă percepție a societății că programa școlară este mai încărcată la noi ca în alte țări.”

Rata de promovare la BAC, o pistă falsă pentru învățământul românesc Daniel Funeriu, fost Ministru al Educației

Daniel Funeriu, fost Ministru al Educației (2009-2012)

[Sursa foto: Facebook]

Față de anul trecut, au promovat cu 2.928 mai mulți candidați, deși la BAC s-au înscris mai puțini elevi față de 2021, respectiv cu 7.211 mai puțini. Pentru promoția curentă, rata de promovare este de 78,3%, iar pentru promoțiile anterioare de 32,1%.

În topul județelor cu rată de promovare ridicată sunt Cluj (85,1%), Iași (81,7%), Galați (81,6%) și Brăila (81,3%). Bucureștiul a avut o rată de promovare peste medie, respectiv 77,4%, dar nu a intrat în top. Cea mai scăzută a fost în Ilfov, 47%, în creștere cu 6%, totuși, față de anul trecut.

Citeste si: Schimbări pentru călătorii care utilizează metroul. Cât vor aștepta oamenii în stațiile de metrou?- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Rezultatele la bacalaureat sunt, încă, privite printr-o grilă de lectură greșită și din păcate discuția publică se concentrează pe periferic (procentaje, numere), nu pe esență. Sunt

două întrebări esențiale: prima este „care e nivelul tinerilor care iau bacalaureatul?”, iar a doua este „ce s-a întâmplat cu cei care nu au ajuns la bacalaureat?”. Referitor la nivelul de dificultate al examenului de bacalaureat putem spune fără să greșim că este mult sub nivelul examenelor din Franța sau Germania. Există această păguboasă falsă percepție a societății că programa școlară este mai încărcată la noi ca în alte țări.
Realitatea este că la noi se face mai puțin, problema reală fiind că avem foarte puține zile de școală, ceea ce dă senzația unei programe <<îngrămădite>>”
, a subliniat Daniel Funeriu într-un interviu exclusiv pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: Bacalaureat 2022. S-au afișat primele rezultate la Bacalaureat 2022. Ce note au luat elevii claselor terminale de liceu

Daniel Funeriu: „Trebuie și să întărim învățământul profesional, astfel încât cei care nu aleg drumul universității să aibă o formare de bună calitate.”

Rata de promovare la BAC, o pistă falsă pentru învățământul românesc Daniel Funeriu, fost Ministru al Educației

Pe lângă dezbaterea legată de calitatea educației cu care absolvenții de liceu pleacă mai departe în mediul universiar, mai este și cea legată de viitorul celor care, fie din lipsă de pregătire, fie din lipsă de perspective, nu trec sau nici măcar nu se înscriu la examenul de Bacalaureat. Anul acesta, aproximativ 26% din totalul de 151.906 al elevilor din această generație au ales să nu dea BAC-ul, cel mai mare procent din ultimii 4 ani. 

„Referitor la cei 55% dintre copiii unei generații, adică 110.000 care nu iau bacalaureatul trebuie să recunoaștem că nu le oferim un învățământ profesional de calitate. Doar vreo 7.000 sunt la învățământul profesional dual pe model german pe care l-am inițiat în 2012. În concluzie: trebuie să creștem nivelul prin creșterea complexității programei în paralel cu o mult mai bună formare a profesorilor. Mai trebuie și să întărim învățământul profesional, astfel încât cei care nu aleg drumul universității să aibă o formare de bună calitate”, a mai precizat Daniel Funeriu pentru WOWbiz.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Bacalaureat 2022. S-au afișat primele rezultate la Bacalaureat 2022. Ce note au luat elevii claselor terminale de liceu

Rezultate BACALAUREAT 2022, pe bacalaureat.edu.ro. Notele la BAC pe județe și în București, afișate pe bacalaureat.edu.ro

Ei sunt premianții și codașii! Ce note au obținut vedetele la BAC și cine nu a trecut Examenul Maturității

3 zodii vor da lovitura din punct de vedere financiar de săptămâna următoare

Două forțe mondiale cutremură toată lumea! Peste 5 miliarde de oameni ar muri. E fără precedent

Cât a costat inelul de logodnă al Ramonei Olaru. Cătălin Cazacu a scos din buzunar o avere

Mărmureanu: „Urmează un cutremur uriaș!”. Când va fi lovită România de un seism înfiorător

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies