
In articol:
- Daniel Funeriu, fost Ministru al Educației (2009-2012): „Există această păguboasă falsă percepție a societății că programa școlară este mai încărcată la noi ca în alte țări.”
- Daniel Funeriu: „Trebuie și să întărim învățământul profesional, astfel încât cei care nu aleg drumul universității să aibă o formare de bună calitate.”
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat în conferința de presă de după anunțarea rezultatelor la BAC cea mai mare rată de promovare a examenului din ultimii 10
ani, respectiv 73,3%. În toată țara, 162 de elevi au obținut media 10.Daniel Funeriu, fost Ministru al Educației (2009-2012): „Există această păguboasă falsă percepție a societății că programa școlară este mai încărcată la noi ca în alte țări.”
Daniel Funeriu, fost Ministru al Educației (2009-2012)
Față de anul trecut, au promovat cu 2.928 mai mulți candidați, deși la BAC s-au înscris mai puțini elevi față de 2021, respectiv cu 7.211 mai puțini. Pentru promoția curentă, rata de promovare este de 78,3%, iar pentru promoțiile anterioare de 32,1%.
În topul județelor cu rată de promovare ridicată sunt Cluj (85,1%), Iași (81,7%), Galați (81,6%) și Brăila (81,3%). Bucureștiul a avut o rată de promovare peste medie, respectiv 77,4%, dar nu a intrat în top. Cea mai scăzută a fost în Ilfov, 47%, în creștere cu 6%, totuși, față de anul trecut.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
„Rezultatele la bacalaureat sunt, încă, privite printr-o grilă de lectură greșită și din păcate discuția publică se concentrează pe periferic (procentaje, numere), nu pe esență. Sunt
Daniel Funeriu: „Trebuie și să întărim învățământul profesional, astfel încât cei care nu aleg drumul universității să aibă o formare de bună calitate.”
Pe lângă dezbaterea legată de calitatea educației cu care absolvenții de liceu pleacă mai departe în mediul universiar, mai este și cea legată de viitorul celor care, fie din lipsă de pregătire, fie din lipsă de perspective, nu trec sau nici măcar nu se înscriu la examenul de Bacalaureat. Anul acesta, aproximativ 26% din totalul de 151.906 al elevilor din această generație au ales să nu dea BAC-ul, cel mai mare procent din ultimii 4 ani.
„Referitor la cei 55% dintre copiii unei generații, adică 110.000 care nu iau bacalaureatul trebuie să recunoaștem că nu le oferim un învățământ profesional de calitate. Doar vreo 7.000 sunt la învățământul profesional dual pe model german pe care l-am inițiat în 2012. În concluzie: trebuie să creștem nivelul prin creșterea complexității programei în paralel cu o mult mai bună formare a profesorilor. Mai trebuie și să întărim învățământul profesional, astfel încât cei care nu aleg drumul universității să aibă o formare de bună calitate”, a mai precizat Daniel Funeriu pentru WOWbiz.ro.