Recomandări utile pentru îngrijirea persoanelor care suferă de demență

Îngrijirea unui membru de familie care suferă de demență poate fi o responsabilitate mare, deoarece demența schimbă felul în care persoana afectată comunică și se comportă, dar și abilitatea acesteia de a ține minte.

Om care face puzzel
Autor: Alis Pop

In articol:

Întrucât afecțiunea este una progresivă, gestionarea activităților zilnice va crește odată cu trecerea timpului și cu schimbarea simptomelor demenței, ceea ce înseamnă că va trebui să îți dedici și mai mult timp îngrijirii.

5 recomandări utile pentru îngrijirea persoanelor care suferă de demență

Demența este prezentă cel mai des în rândul persoanelor vârstnice. Când vine vorba de îngrijirea seniorilor cu demență, stilul de viață și mentalitatea vor necesita o schimbare atât din partea ta, cât și din partea lor. Câteva recomandări de luat în considerare includ:

Înțelegerea afecțiunii și reducerea așteptărilor

Mulți îngrijitori țin minte cum era înainte persoana afectată, adică mai activă, mai independentă și mai capabilă. Ca urmare, le poate fi mai greu să accepte această schimbare și pot deveni furioși atunci când văd că seniorul nici măcar nu mai poate efectua activitățile cele mai simple.

Reducerea așteptărilor ține în mare parte de schimbarea mentalității îngrijitorului, care trebuie să înțeleagă că boala este una foarte severă și că afectează semnificativ persoana în cauză.

Înțelegerea limitărilor și imposibilitatea efectuării anumitor activități va putea deschide ușa spre noi metode de ajutor și de creștere a calității vieții.

Schimbarea felului de comunicare

Dacă seniorul are deja un nivel avansat de demență, atunci abilitatea acestuia de comunicare poate fi semnificativ afectată. Asta înseamnă, că vă fi necesară schimbarea felului de transmitere a informațiilor, pentru ca persoana afectată să înțeleagă mai bine mesajul.

Pentru o comunicare eficientă încearcă să împarți fraza în propoziții cât mai scurte, să folosești cuvinte cât mai simple și să-i acorzi timpul necesar pentru a înțelege informația.

Citeste si: În ce stare se află Nikita de România, după ce a ajuns în comă la spital! Decizia luată de medici- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Adițional, încearcă să te axezi pe cât mai multe întrebări care au răspunsuri simple cum ar fi ”da” sau ”nu” și evită-le pe cele care necesită răspunsuri complexe.

Schimbă-ți comportamentul

Având în vedere că seniorii cu demență nu au de ales când vine vorba de schimbarea comportamentului, tu ar trebui să ți-l schimbi pe al tău de bună voie, pentru a răspunde calm și calculat la reacțiile persoanei afectate.

Persoanele cu demență sunt mai predispuse la depresie sau la episoade de furie, ceea ce poate rezulta la ridicarea vocii sau la gesticulări agitate.

Încearcă să înțelegi aceste schimbări și nu te lasă afectat. Ia în considerare faptul că seniorul nu se pot controla și că reacționează așa din cauza afecțiunii.

În momentele de furie sau depresie, încearcă în schimb să găsești metode de distragere a atenției spre alte activități sau informații, pentru a trece cât mai rapid la alt subiect și stare de spirit.

Creează un program

Crearea unui program zilnic oferă un sentiment de siguranță persoanei cu demență deoarece știe ce va urma să se întâmple. Ca urmare, implementarea unui program va reduce și șansele de refuz din partea seniorului atunci când vine vorba de îmbăiere sau de mâncare.

Programul stabilit de dimineață și până seara, va putea să îți ofere și ție posibilitatea unei pauze de relaxare, atunci când seniorul este probabil la o ședință de terapie sau când doarme după masa de prânz.

Controlează corespunzător mediul în care vă aflați

Din cauza bolii, persoana cu demență poate avea probleme în ceea ce privește manipularea obiectelor din jur. Ca urmare, asigură-te că nu există cuțite sau alte obiecte ascuțite la îndemână, nici măcar în bucătărie.

Mai mult decât atât, ține televizorul la un volum mic și evită să folosești aparate de bucătărie gălăgioase cum ar fi blenderul, deoarece zgomotul pot agita persoana afectată.

Îngrijirea unei persoane care suferă de demență nu este un lucru ușor. Cu toate acestea, sfaturile de mai sus ar putea veni în ajutor, mai ales dacă ești la început de drum. 

În cazul în care nu poți să oferi ajutorul necesar, atunci apelează la servicii dedicate acestor persoane, cum ar fi căminele de bătrâni sau clinicile cu diferite programe și terapii.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Prețul cartofilor prăjiți de pe Transfăgărășan l-a uimit pe un turist mai mult decât a făcut-o traseul: „Mai bine îți iei pachet decât să mănânci acolo”

Calendar Creștin Ortodox AUGUST 2022. Vezi când are loc Adormirea Maicii Domnului

Horoscop chinezesc săptămânal 8-14 august 2022. Află ce îți rezervă astrele la jumătatea lunii august

5 zodii dau lovitura. Berbecii vor obține o reușită importantă

NENOROCIREA care s-a abătut asupra României. Aceste zile sunt critice. Au ANUNȚAT OFICIAL

Vlăduța Lupău a născut un băiețel! Ce nume unic i-a ales micuțului său

Un alt produs consumat de români în cantități industriale devine lux. La ce preț a ajuns

Dan Petrescu, DEMIS de la CFR Cluj – Mirel Rădoi pregătit să-i ia locul – Planul lui Neluțu Varga după ce a făcut o criză de nervi

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies