
kanald.ro
Recomandările nutriționiștilor pentru Postul Crăciunului 2023
Diverse
Postul Crăciunului 2023. Iată ce alimente poți consuma ăn această perioadă și care sunt beneficiile proteinelor vegetale pentru organism.
Postul Crăciunului începe la data de 15 noiembrie 2023. Vezi aici recomandările nutriționiștilor, cu privire la beneficiile proteinelor vegetale pentru organism.
Postul Crăciunului începe la data de 15 noiembrie și are o durată de 40 de zile. În această perioadă, credincioșii nu vor mai consuma ouă, lapte și carne, ci se vor orienta către fructe și legume.
Lunea miercurea și vinerea nu se consumă ulei și vin. Zilele cu dezlegare la aceste produse sunt cele de marți și joi, dar și sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv.
Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxa prăznuiește vreun Sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn si vin.
Creștinii pot consuma pește în 15 zile din cele 40 ale postului Crăciunului. În calendar, dezlegarea la pește este notată în zilele de sâmbătă și duminică, dar și la sărbătorile cu cruce roșie, precum: Intrarea în biserică a Maicii Domnului, Sfântul Andrei, Sfântul Nicolae.
Citește și: Postul Crăciunului 2023. Calendarul zilelor cu dezlegare la pește, ulei și vin
Recomandările nutriționiștilor pentru Postul Crăciunului 2023
În perioada postului, produsele de origine animală sunt eliminate din dieta credincioșilor, astfel că mulți oameni se întreabă cu ce pot înlocui proteinele de care organismul are nevoie. Ei bine, sunt o mulțime de legume bogate în proteine, precum tofu, sparanghel, broccoli, avocado, spanac, năut, fasole, linte, soia, alune, migdale, nuci, caju, quinoa, ovăz.
Potrivit nutriționiștilor, o cană de Tofu conține 861 de miligrame de calciu. Acest aliment este bogat în proteine, conține izoflavone precum fitoestrogenii. De asemenea, Tofu are atât proprietăți estrogen-agoniste, cât și estrogen-antagoniste, care pot ajuta la protejarea împotriva unor tipuri de cancer, boli de inimă și osteoporoză.
O cană de avocado conține 6% din valoarea zilnică recomandată, adică aproximativ 3 grame de proteine. Fructul este totodată bogat în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. O jumătate de cană de năut fiert conține aproximativ 7,25 grame de proteine.
În perioada postului, nutriționiștii recomandă evitarea carbohidraților, care nu fac altceva decât să grăbească senzația de foame. De asemenea, consumul de fructe este benefic pentru perioada aceasta, pentru o stare bună de sănătate.
„Pentru a nu avea o creștere în greutate la finalul postului, este foarte important să avem o bună disciplină a meselor, pentru un bun control al apetitului. Este important să introducem în alimentaţia noastră surse vegetale de proteine cât mai variate, cum ar fi hrişca, năutul, fasolea, lintea sau nucile”,
De asemenea, consumul de alcool trebuie evitat în cele 40 de zile de post. Apa este foarte importantă pentru organism, pe tot parcursul anului.
Recomandările nutriționiștilor pentru Postul Crăciunului 2023
Ingrediente:
Mod de preparare crap la cuptor
Surse: adevarul.ro, crestinortodox.ro