WowNews logo WOWnews
Stories
Recomandările nutriționiștilor pentru Postul Crăciunului 2023

Recomandările nutriționiștilor pentru Postul Crăciunului 2023

Diverse

Recomandările nutriționiștilor pentru Postul Crăciunului 2023. Vezi cât de benefice sunt proteinele vegetale pentru organism

Postul Crăciunului 2023. Iată ce alimente poți consuma ăn această perioadă și care sunt beneficiile proteinelor vegetale pentru organism.

Postul Crăciunului începe la data de 15 noiembrie 2023. Vezi aici recomandările nutriționiștilor, cu privire la beneficiile proteinelor vegetale pentru organism.

Postul Crăciunului 2023

Postul Crăciunului începe la data de 15 noiembrie și are o durată de 40 de zile. În această perioadă, credincioșii nu vor mai consuma ouă, lapte și carne, ci se vor orienta către fructe și legume.

Citeste si: Substanța care ar fi ucis-o, de fapt, pe Andreea Cuciuc! Mama fetei aruncă bomba, la aproape un an de la moartea ei- kfetele.ro

Lunea miercurea și vinerea nu se consumă ulei și vin. Zilele cu dezlegare la aceste produse sunt cele de marți și joi, dar și sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxa prăznuiește vreun Sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn si vin.

Creștinii pot consuma pește în 15 zile din cele 40 ale postului Crăciunului. În calendar, dezlegarea la pește este notată în zilele de sâmbătă și duminică, dar și la sărbătorile cu cruce roșie, precum: Intrarea în biserică a Maicii Domnului, Sfântul Andrei, Sfântul Nicolae.

Citește și: Postul Crăciunului 2023. Calendarul zilelor cu dezlegare la pește, ulei și vin

Recomandările nutriționiștilor pentru Postul Crăciunului 2023

Recomandările nutriționiștilor pentru Postul Crăciunului 2023

[Sursa foto: Shutterstock]

Recomandările nutriționiștilor pentru Postul Crăciunului

În perioada postului, produsele de origine animală sunt eliminate din dieta credincioșilor, astfel că mulți oameni se întreabă cu ce pot înlocui proteinele de care organismul are nevoie. Ei bine, sunt o mulțime de legume bogate în proteine, precum tofu, sparanghel, broccoli, avocado, spanac, năut, fasole, linte, soia, alune, migdale, nuci, caju, quinoa, ovăz.

Potrivit nutriționiștilor, o cană de Tofu conține 861 de miligrame de calciu. Acest aliment este bogat în proteine, conține izoflavone precum fitoestrogenii. De asemenea, Tofu are atât proprietăți estrogen-agoniste, cât și estrogen-antagoniste, care pot ajuta la protejarea împotriva unor tipuri de cancer, boli de inimă și osteoporoză.

O cană de avocado conține 6% din valoarea zilnică recomandată, adică aproximativ 3 grame de proteine. Fructul este totodată bogat în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. O jumătate de cană de năut fiert conține aproximativ 7,25 grame de proteine.

În perioada postului, nutriționiștii recomandă evitarea carbohidraților, care nu fac altceva decât să grăbească senzația de foame. De asemenea, consumul de fructe este benefic pentru perioada aceasta, pentru o stare bună de sănătate.

„Pentru a nu avea o creștere în greutate la finalul postului, este foarte important să avem o bună disciplină a meselor, pentru un bun control al apetitului. Este important să introducem în alimentaţia noastră surse vegetale de proteine cât mai variate, cum ar fi hrişca, năutul, fasolea, lintea sau nucile”,

spune nutriţionistul Adina Rusu.

De asemenea, consumul de alcool trebuie evitat în cele 40 de zile de post. Apa este foarte importantă pentru organism, pe tot parcursul anului.

Citeste si: Schimbări în modul de acordare a tichetelor de masă 2025: Ce valoare au acestea și cine sunt cei care le primesc- kanald.ro

Citeste si: Gestul facut de Alexandra Cuhuteac, fosta iubita a lui Cristian Botgros la aproape un an de la moartea Andreei Cuciuc: "I-ai facut cel mai frumos cadou!"- radioimpuls.ro

Citește și: Începe Postul Crăciunului! Tot ce trebuie să știe românii despre alimentație și cum să ne ferim de pericolele unei diete drastice: "Un regim echilibrat trebuie să respecte cinci lucruri esențiale"| EXCLUSIV

Recomandările nutriționiștilor pentru Postul Crăciunului 2023

Recomandările nutriționiștilor pentru Postul Crăciunului 2023

[Sursa foto: Shutterstock]

Rețetă crap la cuptor, pentru postul Crăciunului 2023

Ingrediente:

  • Un crap de două kilograme sau 2-3 mai mici
  • 250 de mililitri de ulei de floarea-soarelui
  • 150 de grame de pastă de tomate
  • 100 de mililitri de vin
  • Două – trei cepe
  • Un cățel de usturoi
  • 5 roșii
  • 2 ardei grași
  • O legătură de verdeață, cum ar fi pătrunjel sau mărar
  • Cimbru, după gust
  • Boia, după gust
  • Sare, după gust
  • Piper, după gust

Mod de preparare crap la cuptor

  • Se curăță peștele de solzi și eviscerează.
  • Spălați bine peștele și tăiați-l în porții potrivite. Apoi, condimentați-l cu sare, piper și mirodenii, după gust.
  • Curățați și spălați roșiile și ardeii. Tăiați aceste legume felii. Curățați și ceapa, tocați-o mărunt, dar păstrați câteva rondele deoparte.
  • Într-o cratiță încăpătoare, căliți ceapa tocată mărunt în ulei de floarea-soarelui încins. Când este rumenită, adăugați peste ea feliile de roșii și de ardei, precum și rondelele de ceapă. Adăugați puțină apă și lăsați totul să se rumenească.
  • Ulterior, turnați pasta de tomate dizolvată în apă în prealabil, precum și usturoiul curățat și tocat mărunt. Amestecați toate ingredientele și lăsați-le să fiarbă timp de 20 de minute. Adăugați sare și piper, după gust.
  • Separat, ungeți o tavă de cuptor cu ulei de floarea-soarelui și așezați porțiile de pește în ea, cu câte o felie de roșie deasupra. Apoi, turnați sosul de legume peste pește.
  • Dați tava în cuptorul încins la 180 de grade, pentru aproximativ 20 de minute, pentru un preparat perfect, potrivit pentru zilele cu dezlegare la pește, din Postul Crăciunului.
  • Pentru diversificare, crapul poate fi înlocuit cu dorada sau macrou.

Surse: adevarul.ro, crestinortodox.ro