
In articol:
- Cum se prepară cozonacul pufos cu nucă și stafide
- Rețetă de cozonac pufos cu nucă și stafide
- Ingrediente. Pentru aluat:
- Pentru umplutură:
- Mod de preparare:
- Pentru cremă:
Desertul preferat al românilor pentru perioada sărbătorilor este cu certitudine tradiționalul cozonac. Deși trebuie să muncească mai mult pentru a pune pe masă acest preparat, gospodinele știu că desertul nu poate lipsi.
Cum se prepară cozonacul pufos cu nucă și stafide
Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor ne aduce aminte de copilărie și de momentele petrecute alături de familie. În prag de sărbători, după luni de zile tensionate din cauza pandemiei de coronavirus, românii trag nădejde că vor putea fi alături de cei dragi la finele anului.
Citeste si: Sarmale de Crăciun 2020. Trei rețete din zone diferite ale țării! Alege preparatul ideal pentru familia ta
Nimic nu ne apropie mai mult decat mâncarea, dar mai cu seamă deserturile. Astfel, unul dintre cele mai apreciate dulciuri tradiționale este cozonacul. Umplut cu nucă, stafide, cacao și alte combinații, acest desert bucură inimile românilor, dar și papilele gustative.
În cele ce urmează, îți propunem o rețetă simplă, dar gustoasă, de cozonac, care să-ți încânte familia, cu mic și mare.Rețetă de cozonac pufos cu nucă și stafide
Cantitățile folosite pentru rețeta de cozonac cu nucă și stafide sunt pentru 6 persoane. Urmează toți pașii de mai jos și vei reuși să-ți impresionezi oamenii dragi cu un preparat făcut în casă.
Ingrediente. Pentru aluat:
1 kg făină
50 g drojdie
250 g zahăr
500ml lapte de 3,5% grăsime
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
200g grăsime, ulei și unt topit
5 gălbenușuri
Citeste si: Desert de Crăciun: Turtă dulce de casă! Învață să-l prepari alături de familie
1 linguriță rasă de sare
arome
coajă rasă de lămâie, portocală, esență de rom, vanilie, fiecare după gust
Pentru umplutură:
3 albușuri
3 linguri de zahăr
100 gr stafide
200 gr nucă măcinată
2 linguri cacao
Mod de preparare:
Primul pas este să cerni făina într-un castron, pentru a nu risca să facă cocoloașe și să fie mai pufos aluatul. Trebuie să încălzești laptele în care vei dizolva zahărul și vanilia. Maiaua se face din drojdie cu puțină făină și câteva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie să fie fierbinte.
Peste maia vei pune o mână de făină, iar mai apoi o lași la loc cald vreme de aproximativ 15 minute. Între timp, poți freca gălbenușurile cu sare, coaja de lamaie și portocala, ca mai apoi să le adaugi peste maia și restul de lapte.
Citeste si: Cum se fac, de fapt, gogoșile fără drojdie
Se amestecă cu mâna și se frământă cu puțină grăsime călduță. Pe măsură ce aluatul se leagă, se înmoaie mana în grasime, pentru a putea frământa mai bine timp de 30 de minute. Compoziția se lasă la crescut cel puțin jumătate de oră, iar mai apoi aluatul se va împărți în două, pentru doi cozonaci. Vei întinde cele două părți de aluat ca foi se acuperă cu cremă și apoi se rulează.
Pentru cremă:
Albușurile se bat spumă cu zaharul și se încorporează treptat stafidele, nuca măcinată și pudra de cacao. După ce au fost rulate cu cremă, cozonacii se pun în tăvi și se mai lasa la crescut cam 30 min. Apoi se ung cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Se coc în tăvi tapetate cu hârtie de copt unsă cu unt, la 180 C, cam 40-45 minute.