WowNews logo WOWnews
Stories
Gabriela Cristea

rețeta de cozonaci a Gabrielei Cristea

Vedete

Rețeta de cozonaci cu nucă și ciocolată a Gabrielei Cristea, cu care nu ai cum să dai greș! Prezentatoarea TV a dezvăluit toate secretele din bucătărie

Gabriela Cristea le-a arătat admiratorilor ei cum prepară cozonacii de sărbători.

Se știe deja că Gabriela Cristea este o gospodină desăvârșită și că, la fiecare mare sărbătoare, face cozonaci de una singură. Încă de acum câteva luni, prezentatoarea TV a împărtășit cu admiratorii săi din mediul online rețeta pe care o prepară întotdeauna și din care ies cozonaci grași și gustoși, alături de câteva secrete din bucătărie.

Ingredientele de care ai nevoie

Pentru a prepara cozonaci după rețeta Gabrielei Cristea, ai nevoie de următoarele ingrediente:

Citeste si: Ultimele cuvinte rostite de regretata Marinela Chelaru! Soțul actriței i-a dezvăluit cerința pe care a avut-o cu puțin timp înainte de a se stinge din viață: "Nu mai avea forță!"- kfetele.ro

- 1 kg de făină;

- 400 de ml de lapte;

- 300 de grame de zahăr;

- ouă;

- 50 de grame unt;

- 100 ml de ulei;

- zahăr pudră;

- 14 grame de drojdie;

- zahăr vanilinat;

- ciocolată și lichior de cireșe amare pentru umplutură;

- un praf de sare.

Modul de preparare

Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei. Se pun 3 ouă întregi și 3 gălbenușuri în castronul robotului de bucătărie, iar albușurile care rămân, Gabriela Cristea le folosește la compoziție.

Ouăle se pun în blender, se adaugă restul de zahăr, esențele de vanilie și de rom, 3 pliculețe de zahăr vanilinat și se bate totul aproximativ 3-4 minute, până când compoziția se albește.

100 de ml de lapte călduț se adaugă peste drojdie, la care se adăugă o lingură de zahăr. Compoziția se amestecă, la care se adaugă circa o lingură de făină, după care se lasă la o parte.

După ce drojdia a crescut, se adaugă în bolul cu ouăle bătute, alături de o parte din lapte și o jumătate din cantitatea de făină.

Compoziția se amestecă și va ieși precum un aluat pentru clătite.

Restul de făină se va amesteca cu sarea și pusă ulterior în compoziția formată și amestecată la robotul de bucătărie pentru încă circa 5 minute. După ce aluatul s-a format, Gabriela Cristea adaugă untul topit și uleiul (100 ml de ulei și 100 rame de unt), care se adaugă treptat în compoziție, până se încorporează, circa 20 de minute.

Citeste si: El este tânărul care a spulberat o mamă și pe copilul aflat în cărucior, pe o trecere de pietoni din București. Mesajul postat de șofer, chiar înainte de tragedie- kanald.ro

Citeste si: SCANDALUL care zguduie industria muzicală! Lele îl umilește public pe Jador: "Nu am cum să mă pun la nivelul tău. Ești mic rău pentru mine și la cântare și la talent. Fanii tăi au 11 ani. Ai fani de sunt la biberon". INCREDIBIL de la ce s-au certat- radioimpuls.ro

„Acum urmează să îi facem prima creștere. O să strângem aluatul ca o bilă, îi punem înapoi în oală, îl acoperim cu folie și îl ducem într-un cuptor pe care l-am încălzit la 40 de grade și îl lăsăm aproximativ 30 de minute să crească. După ce aluatul a stat 30 de minute la prima dospire, vreau să vă spun că arată senzațional. A crescut cam de 3 ori în volum. Se pune un pic de ulei pe blatul de lucru, se pune un pic și pe mână.

Acum facem o împachetare, a doua împachetare și împăturim aluatul, mai lăsam 10 minute să se dospească. Am să-l desfac în trei bucăți, ca să fac 3 cozonaci. Teoretic, ar trebui cântărit și împărțit în trei. Eu o să-l fac din ochi. Formez niște bile.

E momentul acum să facem umplutura. Am aici 3 albușuri de ou, în care o să pun și praf de sare, în care o să bat albușurile spumă. După ce am băut albușurile, pun 3-4 linguri zdravene de zahăr pudră. Acum adăugăm nucile și ciocolata și este important să amestecăm cu o spatulă de jos în sus și destul de rar, ca să nu se desfacă spuma.

Acum punem din nou ulei pe blatul de lucru și luăm primul aluat și îl întindem bine cu sucitorul. Luăm o treime din compoziție și o întindem peste aluat bine. Se taie foaia pe din două. Fiecare se răsucește de la mijloc spre exterior, iar acum se pun doi câte doi și se împletesc. Unul dintre secretele mele e că îi îmbrac în pungi de plastic și îi pun înapoi în cuptorul încins la 40-45 de grade și îi las să crească acolo lent, aproximativ o oră și jumătate.

Între timp am dat cuptorul la 200 de grade, să se încingă. În momentul în care o să bag cozonacii, o să dau cuptorul la 170-175 de grade, îi bag la cuptor 25 de minute. Am aici un gălbenuș de ou pe care l-am frecat cu puțină sare și am amestecat cu două linguri de lapte. Întotdeauna gălbenușul îl dați exact înainte de a băga cozonacii la cuptor, nu ungeți cozonacii cu ou și cu lapte cu mult înainte, pentru că se vor usca.

Se zice că doar dacă se ard cumva cozonacii să pui deasupra folie de aluminiu. Eu le pun oricum. Deja au trecut 25 de minute și o să le pun și folia de aluminiu. O să scad temperatura la aproximativ 160-165 de grade. Fac aici o emulsie de apă destul de concentrată cu care am să-i ung pe deasupra, ca să arate frumoși și ca să se lipească și ornamentele astea de ei.”, a spus Gabriela Cristea, în timp ce pregătea cozonacii de sărbători.

Citește și: „Nu mai tolerez. E momentul” Gabriela Cristea a luat decizia radicală cu puțin timp înainte de Crăciun! Ultimul mesaj primit de la o femeie a fost picătura care a umplut paharul! Tavi Clonda a aflat de pe Facebook ce a spus soția lui și a reacționat

Citește și: S-a aflat ce s-a întâmplat între Mihaela și Cosmin la întâlnire! Imaginile care îi vor lăsa mască pe concurenții din ”Casa Iubirii”. Cei doi s-au apropiat extrem de mult