
In articol:
- Reteta fasole cu ciolan la ceaun
- Mod de preparare fasole cu ciolan la ceaun
- Sfaturi pentru obținerea unui gust desăvârșit
- De ce se mănâncă fasole pe 1 decembrie
De Ziua Națională a României se gătește în mod tradițional.
Noi vă recomandăm reteta de fasole cu ciolan la ceaun pentru a celebra acest 1 decembrie într-un mod tradițional.Fasolea cu ciolan la ceaun se prepară simplu, fiind o rețetă tradițională și un preparat extrem de savuros, bogat în proteine și magneziu și minerale.
Reteta fasole cu ciolan la ceaun
Pentru a prepara tradiționala fasole cu ciolan, specifică zilei de 1 decembrie, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
1 kg boabe de fasole
un ciolan de aproximativ 800 de grame
50 gr ulei
2 cepe mari
pastă de tomate
foi de dafin
cimbru
piper
sare
mărar
Mod de preparare fasole cu ciolan la ceaun
Se alege cu grija fasolea și se pune la fiert cu apă și sare. Apa în care fierbe fasolea trebuie schimbată de cel puțin trei ori înainte ca aceasta să fie pusă în ceaun și fiartă cu ciolanul.
Fasolea se fierbe cu ciolanul aproximativ o oră. După ce este fiartă fasolea și ciolanul, se toacă ceapa și se călește în ulei, apoi se adaugă bulion și foi de dafin după care se adaugă peste fasolea cu ciolan. După gust, puteți condimenta fasolea cu piper , mărar, sau cimbru. Fasolea poate fi servită cu murături.Citeste si: Faimosul creator de modă Givenchy a murit la vârsta de 91 de ani - libertatea.ro
Citeste si: Tichete cadou pentru cei vaccinaţi? Ce bonus ar putea primi angajaţii - bzi.ro
Sfaturi pentru obținerea unui gust desăvârșit
Fasolea se pune la fiert în apă rece. Următoarele dăți când se schimbă apa, aceasta trebuie să fie fiartă în prealabil pentru ca boabele de fasole să nu se împietrească.
Citeste si:1 Decembrie, Ziua Națională a României. Tradiții și obiceiuri
În ultima apă în care se fierbe fasolea se adaugă o linguriță de bicarbonat nestins și o lingură de ulei.
Fasolea se pune la înmuiat de cu seară, într-un vas încăpător pentru că riscă să se umfle în exces. Pentru ca fasolea să fiarbă mai repede puteți adăuga un cartof curățat în oală. În fasolea cu ciolan afumat se poate adăuga pentru gust și o bucată de țelină sau un morcov.
Reteta fasole cu ciolan la ceaun[Sursa foto: Shutterstock]
De ce se mănâncă fasole pe 1 decembrie
Potrivit unor documente ale Armatei Române, fasolea a fost aliment de bază în meniul soldaților. Un meniu din 1939, la două săptămâni de la semnarea mobilizării generale, ne arată ce li se pregătea soldaților care urmau să fie trimiși pe front. Documentele vremii, așa cum au fost prezentate de Historia:
Citeste si:Mesaje, SMS-uri și felicitări deosebite de ziua națională a României. La mulți ani, români
22.09.1939. Dimineața: Ceai cu pâine; Prânz: Ciorbă de fasole; Seara: Fasole cu șuncă
23.09.1939. Dimineața: Ceai cu pâine; Prânz: Borș de carne cu fidea; Seara: Ciorbă de fasole cu șuncă
27.09.1939. Dimineața: Ceai cu pâine; Prânz: Ciorbă de fasole; Seara: Borș de cartofi cu arpacaș.