Gospodinele incep sa pregateasca borcanele cu bunatati pentru sezonul rece. Iata cum se face zacusca de vinete. E o reteta foarte simpla, insa rezultatul este delicios.
6 vinete medii
12 catei usturoi
8 rosii mari
10 ardei
7 morcovi
3 cepe medii
1-2 ardei iuti
2 lingurite sare
200 g zahar
60 ml otet
ulei pentru prajit
Se curata vinetele de coaja, se taie cuburi si se presara cu sare. Se lasa deoparte si, intre timp, se mixeaza rosiile cu usturoiul si ardeii iuti. Se adauga zahar, otet si o lingurita cu sare.
Vinetele se sterg bine de zeama lasata si se prajesc 2 minute in ulei incins. Se scot pe servete de hartie.
Intr-o cratita incapatoare se pun aproximativ 120-150 ml ulei si, cand e bine incins, se adauga ceapa taiata. Se lasa 3-4 minute. Se adauga ardeii grasi si morcovii taiati cuburi si se lasa 5-6 minute. Se adauga apoi sosul de rosii, se amesteca si se lasa sa ajunga la punctul de fierbere.
Se pun vinetele si se lasa 10 minute sa fiarba. Se gusta de sare. Se repartizeaza in borcane, se pun capace si se fierb 10 minute in baie de apa.