Idei de rețete pe bază de pește, pentru Postul Paștelui 2024. Credincioșii au dezlegare la pește în anumite zile.
Începutul Postului Paștelui are loc pe data de 18 martie. Credincioșii vor avea și zile cu dezlegare la pește. Iată câteva rețete potrivite pentru această perioadă!
Dezlegare la Pește în Postul Paștelui 2024
Postul Paștelui începe la data de 18 martie și de încheie pe 4 mai. În această perioadă, credincioșii renunță la produsele de origine animală și se concentrează mai mult pe legătura lor cu Dumnezeu.
Este considerat cel mai aspru post de peste an, deoarece biserica a rânduit doar două zile cu dezlegare la pește: pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 28 aprilie, Intrarea Domnului în Ierusalim, duminica Floriilor.
În restul zilelor, oamenii consumă fructe, legume și leguminoase. Iată câteva rețete de post cu pește, pe care le poți încerca în zilele cu dezlegare!
Borș de pește
INGREDIENTE
2 crapi
2 cepe
2 morcovi
2 ardei grași
o rădăcină păstărnac
3 roșii
100 de grame de orez
1 l borș
1 legătură leuștean
sare, piper
PREGĂTIRE:
Ceapa, morcovul, ardeiul gras, păstărnacul se curăță, se taie ca pentru ciorbă și se pune în apa rece cu sare într-o oală.
Când apa începe să clocotească se adaugă și orezul.
Atunci când zarzavatul este aproape fiert, se adaugă roșiile decojite și date prin răzătoare și borșul.
Se lasă aproximativ 10-15 minute să fiarbă borșul și apoi se adaugă bucățile de pește.
Se condimentează cu sare și piper după gust.
Când peștele este fiert se oprește focul și se adaugă leușteanul.
O legătură de verdeață, cum ar fi pătrunjel sau mărar
Cimbru,
Boia,
Sare și piper, după gust
PREGĂTIRE:
Primul pas este să curățăm și să spălăm peștele, apoi să îl asezonăm cu sare, piper și mirodenii, după gust.
Curățați și spălați roșiile și ardeii. Tăiați aceste legume felii. Curățați și ceapa, tocați-o mărunt, dar păstrați câteva rondele deoparte.
Într-o cratiță încăpătoare, căliți ceapa tocată mărunt în ulei de floarea-soarelui încins. Când este rumenită, adăugați peste ea feliile de roșii și de ardei, precum și rondelele de ceapă. Adăugați puțină apă și lăsați totul să se rumenească.
Ulterior, turnați pasta de tomate dizolvată în apă în prealabil, precum și usturoiul curățat și tocat mărunt. Amestecați toate ingredientele și lăsați-le să fiarbă timp de 20 de minute. Adăugați sare și piper, după gust.
Separat, ungeți o tavă de cuptor cu ulei de floarea-soarelui și așezați peștele și cartofii tăiați felii, apoi turnați sosul de legume.
Dați tava în cuptorul încins la 180 de grade, pentru aproximativ 30 de minute.
Asigurați-vă că peștele este eviscerat și curățat de solzi înainte de a începe. Măriți cavitatea tăind cu un cuțit prin oase, spre coadă (nu până la capăt, doar cât să măriți cavitatea). Apoi, faceți câteva (3-4) crestături pe părțile laterale ale peștelui.
Se condimentează generos pielea pe ambele părți cu sare și piper.
Într-un castron mic, amestecați usturoiul zdrobit, uleiul de măsline și pătrunjelul tocat. Întindeți o parte din acest amestec în interiorul cavității și umpleți cu el crestăturile. La final, puneți câteva felii de lămâie în interior și repetați întregul proces cu celălalt pește.
Puneți ambii pești într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și gătiți în cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 10 minute sau până când sunt bine pătrunși.
Se savurează cu salată, cartofi, legume la grătar sau la tigaie.
1 lingură de mărar proaspăt (sau 1/2 linguriță de mărar uscat)
1/2 linguriță de sare fină
1/4 linguriță de piper negru
2-3 fileuri de somon
1 cartof dulce mare sau 2 mici, tăiat felii subțiri
250 de grame de fasole verde proaspătă, tăiată
1 ceapă roșie, feliată subțire
1/2 lămâie, feliată subțire.
PREPARARE
Preîncălziți cuptorul la 220 de grade Celsius. Tapetați o tavă mare cu foaie de copt și lăsați-o deoparte.
Faceți marinada amestecând într-un castron mic uleiul, sucul de lămâie, usturoiul, mărarul, sarea și piperul. Puneți deoparte 2 linguri de marinadă pentru a le folosi mai târziu.
Așezați fileurile de somon într-un vas puțin adânc și turnați jumătate din marinada rămasă (nu cele 2 linguri pe care tocmai le-ați pus deoparte) peste somon. Puneți somonul la frigider pentru a se marina în timp ce pregătiți legumele.
Spălați și curățați cartofii dulci și tăiați-i în rondele de aproximativ 4-5 mm grosime și puneți-i în tava de copt după ce i-ați trecut prin cealaltă jumătate de marinadă.
Puneti tava în cuptorul preîncălzit și lăsați-i la făcut timp de 10 minute. După aceea, scoateți tava și mutați cartofii dulci într-o parte pentru a face loc pentru celelalte legume, respectiv, fasolea verde și ceapa.
Stropiți fasolea verde și ceapa cu cele 2 linguri de marinadă oprită. Apoi, întindeți-le uniform într-un strat subțire lângă cartofii dulci. Puneți tava la cuptor și lăsați-le la făcut încă 5 minute.
După aceea, scoateți tava din cuptor și faceți loc în centrul tăvii pentru a așeza fileurile de somon marinate. Acoperiți fiecare file de somon cu o felie sau două de lămâie și presărați puțină sare și piper.
Introduceți tava înapoi în cuptor și coaceți timp de 10-15 minute sau până când somonul se înțeapă ușor cu o furculiță și nu mai este opac. De altfel, și feliile de cartofi dulci trebuie să fie fragede, iar fasolea verde să se rumenească.