kanald.ro
Stiri
Reţete de post: Tocană de legume cu orez pentru iarnă
Reţete de post: tocană de legume cu orez, ideală pentru iarnă.

Tocana de legume cu orez este o alternativa la zacuscă. Poate fi pregătită toamna şi păstrată în cămară, în borcane, pentru sezonul rece.
Reţete de post: Cum pregăteşti tocana de legume cu orez pentru iarnă
Ingrediente
250 g orez
1 kilogram de ceapă
1 kilogram de morcovi
1 kilogram de ardei kapia
1 kilogram de ardei gogoşar
3 kilograme de roşii
4-5 ardei copţi
300 ml ulei
sare
piper
foi de dafin
ienibahar
Orezul se pune la fiert în cantitate dublă de apă şi, când este aproape gata, se ia de pe foc, se acoperă vasul cu un capac şi se lasă să se răcească.
Ceapa se toacă mărunt sau se dă pe răzătoare. Morcovul se dă şi el pe răzătoare.
Se încinge uleiul şi se pun ceapa, morcovul şi o linguriţă de sare. Se dă focul mic şi se amestecă periodic, până când legumele se vor înmuia.
Se pun şi ardeii copţi tăiaţi fâşii. Roşiile se opăresc şi se fac pastă. După ce se adaugă pasta de roşii în tigaie, se mai lasă tocana la fiert încă o jumătate de oră. Puneţi apoi şi orezul fiert. Potriviţi de sare, presăraţi piper, boabe de ienibahar şi foile de dafin. Se mai lasă la fiert aproximativ 15 minute, apoi se toarnă, fără a se opri focul, în borcane sterilizate.
Borcanele cu tocana de legume cu orez se lasă între pături sau acoperite cu prosoape până se răcesc.Tocana de legume cu orez pentru iarnă este gata şi se poate păstra câteva luni bune în cămară.