Rusalii 20 iunie 2021. Cine sunt Ielele și care este rolul călușariilor în această zi

Cine sunt Ielele și de ce se joacă dansul călușarilor?

Ce sunt Ielele și ce rol au călușarii în această zi
Ielele[Sursa foto: wikipedia.ro]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Sărbătoarea de Rusalii este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de Paște. De Rusalii, atât creștinii ortodocși, cât și cei greco-catolici, sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh.

Cine sunt Ielele

Ielele sunt făpturi feminine supranaturale, posesoarele unei frumuseți și senzualități nepământene, care dansează goale sau îmbrăcate în voaluri diafane.

Se spune că apar în special noaptea la lumina lunii, în locuri retrase cum ar fi poieni, iazuri, răscruci, vetre părăsite sau chiar în vazduh, dansând goale, cu sânii goi, cu părul despletit, mai rar cu veșmânt de zale sau înfășurate în văluri transparente și cu clopoței la picioare.

Citeste si: Moşii de vară 2021. Ce semnificaţie are Sâmbăta Morţilor

Dansul lor specific este hora, iar locul pe care au dansat rămâne ars ca de foc, iar crengile copacilor din jur rămân pârlite. Atunci când iarba răsare din nou, culoarea acesteia este verde-închis și nu e păscută de vite, iar terenul devine prielnic înmulțirii ciupercilor din soiul „lingura zânei”.

Citeste si: Vasilică Ceterașu și-a întrebat soția la TV cu câți bărbați s-a iubit înainte să fie cu el. Răspunsul Amaliei este surprinzător- bzi.ro

Acestea apar uneori cu trup, alteori sunt doar naluci imateriale, cu aspect iluzoriu de tinere femei vesele. În general, folclorul le reprezintă tinere si frumoase, voluptuoase şi seducatoare, nemuritoare, zburdalnice pâna la delir și rele.

Ielele apar fie în număr nelimitat, fie în număr de şapte, uneori chiar 3. Nu sunt considerate, în general, rele, ele doar se răzbună atunci când sunt provocate, ofensate sau văzute în timpul dansului.

Ielele îl pedepsesc pe cel vinovat pocindu-l, după ce l-au adormit cu cântecul și cu vârtejul horei jucate în jurul acestuia de trei ori. Originea numelui lor provine de la „vel”, care înseamnă vânt, mișcare și moarte, în unele culturi.

Citeste si: Calendar Ortodox IUNIE 2021. Sărbătoarea Rusaliilor, printre cele mai importante evenimente ale lunii

E destul de greu să te aperi de Iele dacă deja te-au văzut și te strigă să te alături dansului lor frenetic.

Casele și gospodările pot fi protejate daca se agață leuștean la fereastră. Tinerii care sunt nevoiți să umble noaptea și ciobanii sunt sfătuiți să poarte trei căței de usturoi la brâu. Valeriana ține Ielele departe, asa că fetele tinere sunt sfătuite să poarte planta fie în păr, după ureche sau agățată în piept.

Ce sunt Ielele și ce rol au călușarii în această zi
Dansul călușarilor[Sursa foto: wikipedia.ro]

De ce se joacă dansul călusarilor de Rusalii

Călușarul este unul dintre cele mai importante dansuri tradiționale ale țării noastre. Dansul călușarilor este de origine precreștină, iar în mod tradițional, dansul se desfășoară în săptămâna dinaintea Rusaliilor și are un scop tămăduitor.

Dansul, în sine, nu este unul întâmplător, iar costumul unui călușar trebuie să îndeplinească anumite cerințe foarte clar stabilite. Rolul călușarilor este de a preveni acțiunea negativă a Ielelor, precum și de a-i vindecă pe cei afectați.

Citeste si: Pe ce dată sunt Rusaliile în 2021? Sărbătoarea se mai numeşte şi Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea

Dansul călușarilor joacă un rol asemănător unui ritual de exorcizare. Victima trebuie să intre în jocul călușarilor fără să vorbească și apoi să rămână tăcută și răbdătoare în timp ce aceștia joacă călcând pe nefericit.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

EXCLUSIV Sorin Pușcașu, sunat în direct de către Jador! Dezvăluirea neașteptată a Faimosului: „Minte că are iubită!”

Puterea dragostei 26 mai. O concurentă a făcut o dezvăluire șocantă: „M-a pupat cu forța!”

In aceasta seara, de la ora 20:00, in “Doctorul minune”, Ferman, luat prin surprindere

Horoscop Zilnic Marți 28 Septembrie 2021: Taurul se va simţi deosebit de înviorat şi va căuta experienţe care îl vor face să se simtă proaspăt şi plin de energie

Nenorocirea care va lovi România. Repetăm tragedia din Lombardia. Nu vom scăpa

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Simona Halep i-a impus condiții speciale lui Toni Iuruc. Știa doar familia, dar acum știu toți

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies