S-a decis! România continuă inocularea cu serul produs de AstraZeneca. Ce țări au suspendat imunizarea cu acest vaccin

Autoritățile din sănătate au decis continuarea campaniei de vaccinare cu AstraZeneca.

Continuă vaccinarea cu AstraZeneca în România
Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Este oficial, cadrele medicale vor continua să imunizeze în continuare populația din România cu vaccinul anti-COVID produs de englezii de la AstraZeneca.

Decizia vine după ce experții în sănătate s-au întânit și au discutat acest aspect într-o ședință. 

Serul AstraZeneca este implicat în mai multe controverse la momentul actual. Mai exact, este vorba despre trei loturi ale acestui vaccin care au creat nesiguranță în rândul oamenilor. Se speculează că ar putea provoca o reacție adversă gravă, precum coagularea sângelui și care poate fi letală în mai multe cazuri. Specialiștii, însă, dau asigurări că vaccinul este sigur și nu există încă date concrete care să ateste că poate provoca astfel de reacții grave. Până la proba contrarie, România continuă să administreze serul AstraZeneca. 

Continuă vaccinarea cu AstraZeneca în România
Continuă vaccinarea cu AstraZeneca în România[Sursa foto: Pexels]

Campania de vaccinare din România continuă cu serul AstraZeneca

Reprezentanţii Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) s-au întâlnit recent într-o ședință extraordinară, unde au fost analizate evenimentele la nivel european legate de vaccinul AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

Astfel, aceștia au decis continuarea imunizării cu serul produs de britanici. 

„În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european”,  potrivit unui comunicat CNCAV.

Citeste si: Andra s-a săturat de masca de protecție. Artista a spus ce i se întâmplă când o poartă- bzi.ro

Citeste si: Testul pentru coronavirus, necesar sau nu în cazul persoanelor vaccinate?! Ce spune Raed Arafat

Agenția Europene a Medicamentului recomandă administrarea în continuare a vaccinului AstraZeneca, argumentând că „beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse”. 

Argumentul autorităților pentru continuarea inoculării cu AstraZeneca

Potrivit CNCAV, cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. De asemenea, acești ami spun că tulburile de acest tip pot apărea și independent de administrarea serului.

Vaccinarea contină să fie singura armă pe care autoritățile o au la dispoziție în lupta contra virusul SARS-CoV-2. Totodată, aceștia adaugă că vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului, cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. CNCAV roagă persoanele vaccinate care experimentează reacții adverse, de orice tip, să raporteze imediat. 

„În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente”, a mai adăugat CNCAV în comunicat. 

Mai multe țări au suspendat vaccinarea cu acest ser
Mai multe țări au suspendat vaccinarea cu acest ser [Sursa foto: PixaBay]

Țările cae au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca

Autoritățile din Germania, Franţa, Italia şi Spania au decis suspendarea folosirii serului produs de britanici în campaniile de vaccinare. Este o măsură de prevenție ca urmare a posibilelor efecte adverse legate de coagularea sângelui. 

Citeste si: Valeriu Gheorghiță, prima reacție în cazul profesoarei din Oradea, care a murit la trei zile de la rapel: ”Am aflat în cursul zilei de astăzi din presă”

Compania AstraZeneca a transmis că nu există dovezi științifice care să ateste o legătură între vaccinarea cu serul produs de ei și riscul crescut de tromboze. Cu tate acestea, continuă verificările în ceea ce privește acest aspect. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Florin Cîțu, mesaj dur pentru persoanele care se împotrivesc vaccinării: „Similare cu acțiuni ale unor teroriști” VIDEO

Emil Boc s-a vaccinat cu serul controversat de la AstraZeneca! Cum se simte edilul

Mama bărbatului din Târgu-Jiu, mort după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca, dezvăluiri cutremurătoare: „Mă culc în lacrimi, mă scol în lacrimi”

Horoscop Zilnic Sâmbătă 17 Aprilie 2021: Taurii vor avea parte de câteva discuții mai aprinse, Gemenii au o stare foarte bună în decursul zilei de astăzi

Directorul Pfizer, previziuni incredibile despre COVID-19: Va deveni ca gripa. Când ne vom trăi vieţile normal

Irina Tănase îl DISTRUGE pe Liviu Dragnea! Fostul lider PSD este DISPERAT

Leacul care ne-ar putea proteja de Covid-19. Se poate dizolva în apă. Studiu

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies