
In articol:
- Spălatul pe mâini cât mai des, cea mai puternică armă anti-coronavirus
- Coronavirus în România! Peste 2700 de infectați, peste 100 de decese
Virgil Musta, medicul care conduce spitalul Victor Babeș din Timișoara, crede că, dacă sunt respectate câteva reguli simple, dacă putem fi riguroși în ceea ce facem, epidemia de coronavirus ar fi cu mult mai puțin virulentă și mai periculoasă, indiferent cât timp ar dura.
Citeste si: Avertisment din Spania: ”Ceea ce este mai rău abia urmează”
”Sunt două căi de transmitere, explic pentru ca omul dacă înțelege asta, singur își poate găsi și soluțiile în anumite cazuri particulare. Prima cale de transmitere este pe cale orală, când respirăm, când tușim, când strănutăm, eliminăm virusul în jurul nostru. Dacă avem în fața noastră o persoană, există mare risc de a contamina.
Ca să nu o facem trebuie să existe cel puțin doi metri între persoane, să fie un contact cât mai scurt și să purtâm mască și unul, și celălalt. PE de altă parte, în momentul în care suntem într-o încăpere și sunt persoane care sunt contaminate se aruncă acest virus în aerul pe care noi îl respirăm. Este bine ca, de câte ori putem, să aerisim încăperile, să scădem concentrația virusului din aer...
Spălatul pe mâini cât mai des, cea mai puternică armă anti-coronavirus
Mai mult, ne-a explicat doctorul Virgil Musta, mâinile trebuie să se bucure de o atenție specială. ”Cealaltă cale importantă de transmitere sunt mâinile. Mâinile murdare, contaminate. Noi, când tușim, când eliminăm acest virus, el se depune pe suprafețe. Punem mâna și, automat, ne-am contaminat. Putem să ne contaminăm de pe sol, de pe masă, de pe obiecte... Această transmitere se face prin mâna noastră, mână pe care o ducem la gură, la nas, la ochi. Trebuie să desfacem acest lanț și acel obicei pe care îl avem să ducem mâna la nas trebuie să îl controlăm. Și nu e simplu...
Când mergem acasă, pentru că s-ar putea să ne contaminăm tălpile de la virusul de pe sol, primul lucru e să ne descălțăm. Avem acel preș cu clor, ne ștergem bine talpa de la pantofi, ne descălțăm și fără să atingem nimic în casă mergem și se spălăm pe mâini.
După ce ne-am spălat pe mâini, practic am igienizat mâna, ne scoatem hainele, într-un loc anume, pe care îl considerăm posibil loccontaminat și unde le lăsam 24 de ore, la aerisit. Dacă avem posibilitatea să punem o lampă de ultraviolete, dacă avem posibilitatea să le spălăm, le spălăm. Mergem din nou să ne spălăm pe mâini, după care ne îmbrăcăm cu hainele de casă. NU trebuie să umblăm cu aceleași haine în casă ca și afară, să nu umblăm cu aceeași pantofi în casă ca și afară. Și să ne spălăm cât mai des pe mâini... Toală lumea este speriată că nu există dezinfectanți! Da, dezinfectantul ajută, dar apa și săpunul sunt cele mai bune și îl are oricine. Și, foarte important, dacă nu punem mâna la gură, la nas sau la ochi, nu ne contaminăm. Aceste gesturi trebuie să învățăm să le controlăm și atunci avem o șansă”, ne-a mai spus, în exclusivitate, Virgil Musta.
Coronavirus în România! Peste 2700 de infectați, peste 100 de decese
Până ieri, 2 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.738 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), anunță Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 267 au fost declarate vindecate și externate din unități spitalicești: 91 la București, 58 la Timiș, 28 la Iași, 23 la Caraș-Severin, 20 la Prahova, 13 la Constanța, 8 la Dolj, 8 la Cluj, 5 la Brașov, 5 la Galați, 2 la Bihor, 2 Argeș, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba. Totodată, până acum, 107 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna și Mureș, au decedat.