
In articol:
- Moşii de iarnă 2023
- Moşii de iarnă 2023. Rugăciune pentru mântuirea sufletelor celor adormiți
- Moşii de iarnă 2023. Rețetă colivă
Moşii de iarnă 2023. Rugăciune pentru mântuirea sufletelor celor adormiți. Vezi și cum se face coliva pentru cei adormiți.
Moşii de iarnă 2023
Sâmbăta, 18 februarie 2023, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea morților. Aceasta sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea de "Moșii de iarnă".
La sărbătoarea Moșilor de iarnă, creștinii merg la biserică cu vase, bucate, colivă, prescură și vin, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite celor sărmani.
Totodată, cei care au rude răposate, merg la cimitir, curăță mormintele, aprind lumânări și pun flori la crucile mormintelor celor decedați.
Citește și: Cum se ține corect Postul Paștelui. Ce ai voie să faci și ce e interzis în Postul Mare
Rugăciune pentru sufletele celor adormiți
Moşii de iarnă 2023. Rugăciune pentru mântuirea sufletelor celor adormiți
Valuri de patimi mă împresoară; mare necaz şi strâmtorare îmi umplu sufletul o, întru-tot Sfântă Maică, linişteşte sufletul meu cu pacea Fiului tău şi alungă deznădejdea şi întristarea sufletului meu cu harul Său. Potoleşte furtuna păcatelor mele care mă frig precum un vierme în foc şi stinge-i flăcările. Umple-mi inima de bucurie, Preacurată Maică şi împrăştie ceaţa nelegiuirilor mele de la faţa mea, căci acestea mă împresoară şi mă tulbură.
Preasfântă Maică a lui Hristos, Preacurată, Preabinecuvântată Maică a lui Dumnezeu, vezi cum satana mă izbeşte precum valurile mării lovesc corăbiile! El mă urmăreşte ziua şi mă tulbură noaptea. Nu am pace – sufletul meu se pleacă, duhul meu se cutremură. Grăbeşte, Preaslăvită Maică şi mă ajută! Roagă-L pe dulcele Domn Iisus Hristos să aibă milă de mine şi să-mi ierte păcatele pe care le-am săvârşit. O, Preasfântă Maică a Domnului nostru Iisus Hristos, bunătatea ta cea plină de iubire este nesfârşită şi este cel mai mare vrăjmaş al puterilor iadului. Chiar atunci când cel mai mare păcătos cade în străfundurile iadului, împins de forțe diabolice, dacă acesta strigă către tine, tu eşti gata să-l eliberezi din legăturile iadului. Slobozeşte-mă şi pe mine! Priveşte cum satana vrea să mă facă să mă împiedic şi să-mi zdrobească credinţa, dar eu îmi pun toată nădejdea în Domnul. Slavă ţie, ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii! Amin.
Sursa: doxologia.ro
Rugăciune pentru sufletele celor adormiți
Moşii de iarnă 2023. Rețetă colivă
Ingrediente:
- 500 g grâu decorticat sau arpacaș,
- 375 g zahăr, aproximativ 250 g nuci curățate,
- vanilie,
- coajă rasă de lămâie (opțional),
- o cană și jumătate pesmet din pâine albă sau biscuiți
- zahăr pudră,
- 1 linguriță rasă cu sare
- puțină cacao, bomboane, pentru ornat coliva.
Citește și: Sărbători ortodoxe februarie 2023. Vezi care sunt sărbătorile cu cruce roșie din această lună
Mod de preparare:
- Eliminăm de toate corpurile străine din grâu, apoi îl spălam în mai multe ape (de regula șapte).
- Punem grâul într-o oală mai mare, peste care turnăm apă, ca să acopere boabele de grâu cam de un lat de palma și se fierbe cel puțin o oră. Trebuie să amestecăm din când în când, ca să nu se prindă.
- Dăm oala jos de pe foc și o acoperim cu un șervet curat, apoi o învelim cu o pătură, sau ceva gros, ca să-și mențină căldură cât mai mult.
- După 4-5 ore, adaugăm zaharul și fierbem din nou, până se leagă. Acum trebuie să amestecăm cu o lingură curată din lemn, ca să nu se lipească de fundul vasului, dând gust neplăcut colivei.
- După ce s-a legat, luăm vasul de pe foc și îl lăsăm descoperit, până ce compoziția s-a răcit și o ținem acoperită în frigider până când dorim să finisăm coliva.
- Înlăturam coaja care s-a format, adaugăm sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie și nucile tăiate fin cu cuțitul, pisate sau râșnite după preferință.
- În continuare, amestecăm ușor toate ingredientele, până se omogenizează.
- Compoziția o așezăm pe un platou curat, ceva mai mare decât o coală de hârtie și o modelăm uniform pe platou, ca să capete o formă frumoasă.
- Deasupra cernem pesmetul, pe care îl presam puțin cu un carton ca să fie mai dens și neted, apoi cernem un stat uniform de zahăr pudră, gros de cel puțin 1 mm (oricum să acopere bine pesmetul), pe care îl presăm, ca și pe pesmet.
- Pentru ornat, putem folosi un șablon făcut din carton, care să reprezinte o cruce, peste care cernem puțină cacao. De asemenea, putem folosi diverse bomboane, ca: drajeuri, migdale trase în zahăr și altele, după preferința și inspirația noastră.
- Curățăm bine marginile platoului de pesmetul și de zahărul căzut la cernut.
- Coliva este bine s-o pregătim în ajunul zilei când vrem s-o folosim. Lumânarea pe care o înfigem în colivă, trebuie să aibă un disc de hârtie, pentru a nu se scurge ceara pe colivă.
Sursa: crestinortodox.ro