Sânpetru de vară 2021. Pe ce dată sunt sărbătoriți Sfinții Petru şi Pavel

Postul Sânpetru este rânduit de către Biserica Ortodoxă în cinstea Apostolilor Petru şi Pavel!

Sânpetru de vară 2021. Sfinții Petru și Pavel
Apostolii Petru și Pavel
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Apostolii Sfântul Petru și Sfântul Pavel sunt sărbătoriți pe 29 iunie. Postul de Sânpetru începe marţi, 22 iunie 2021. În trecut, acest post mai era cunoscut şi sub denumirea de Postul Cincizecimii, datorită tuturor darurilor Sfântului Duh, care au ajuns la Sfinţii noştri Apostoli.

Sânpetru de vară 2021. Sfinții Petru și Pavel

Sfinţii Petru şi Pavel, denumiți patronii spirituali ai închisorilor, sunt sărbătoriţi în data de 29 iunie, zi în care au murit, în timpul prigoanei creştine declanşate de Nero.

Citeste si: Pe ce dată sunt Sânzienele, ziua în care se face pomenirea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul

Sânpetru de vară 2021. Sfinții Petru și Pavel
Sânpetru de vară 2021

Potrivit legendei, Sfântul Petru este cel care are cheile de la poarta şi încăperile Raiului, fiind şi mâna dreaptă a lui Dumnezeu, în timp ce Sfântul Pavel ar fi şi cel care stăpâneşte piatra, grindina şi este patronul plugarilor.

Tradiții si obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel

Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea şi în Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima dată creştini, iar apoi în Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mică şi Bitinia.

Conform tradiţiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format biserica de acolo. Sfântul Apostol Petru a sfârşit muceniceşte în capitala Imperiului Roman, fiind răstignit cu capul în jos, la cererea sa, spre a se deosebi de modul de răstignire a lui Iisus. Pe locul unde a fost răstignit Sfântul Petru se află astăzi Basilica San Pietro din Vatican, potrivit Mediafax.

Citeste si: Calendar Ortodox IUNIE 2021. Marile sărbători: Înălţarea Domnului şi Rusaliile vor avea loc în luna iunie

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

Sfântul Apostol Pavel a propovăduit pe Hristos tuturor, a străbătut, în trei călătorii misionare, toată Asia, Spania, Britania şi Italia, înfiinţând comunităţi creştine şi hirotonisind episcopi, preoţi şi diaconi. El a murit la Roma, în aceeaşi zi cu Petru, tot ca martir, prin decapitare.

Biserica Ortodoxă îi cinsteşte în mod special pe cei doi apostoli, rânduind o perioadă de post specială. Postul Sfinţilor Apostoli este unul dintre cele patru posturi de peste an, alături de cele ale Paştelui, Sfintei Maria şi Crăciunului.

Sâmpetru de vară 2021. Sfinții Petru și Pavel
Sfinții Petru și Pavel

În tradiţia populară se spune că Sfântul Petru deţină puterea de a arunca grindina pe pământ şi că atunci când loveşte din bici, sar scântei care pe pământ se tranformă în licurici. Pe 29 iunie, credincioşii dau de pomană pentru sufletele morţilor, iar femeile împart oale cu apă ca aceştia să aibă ce să bea.

Citeste si: Pe ce dată sunt Rusaliile în 2021? Marea sărbătoare se mai numeşte şi Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea

În ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel oamenii pot lucra, dar nu pot toarce pentru a nu se întoarce colacii de la morţi. Femeile nu au voie să mănânce mere pentru a nu îi supăra pe morţi. De asemenea, se spune că până în această zi nu se scutură merii.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel 2021

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel începe marţi, 22 iunie, după sărbătoarea Sfintei Treimi. Postul durează o săptămână, până la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care este pe 29 iunie 2021. Acest post este cel mai scurt din cele patru de peste an, iar în majoritatea zilelor din Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este dezlegare la peşte.

Cea mai puternică rugăciune către Sfântului Ioan Botezătorul

În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, se dă dezlegare la peşte în patru din cele şapte zile ale postului, respectiv: marţi, 22 iunie, joi, 24 iunie, sâmbătă, 26 iunie şi duminică, 27 iunie.

 

SURSE: Mediafax.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Oana Roman, dezvăluiri despre viața intimă! Cât ar trebui să dureze o partidă de amor? „Nu contează...”

Adela Popescu, emoționată pentru a treia naștere! Cu ce probleme se confruntă: „Durerea e foarte mare”

Vaccinarea în România! Peste 31.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore

De maine vin bani multi pentru 6 zodii

Veste pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Anunțul venit chiar acum de la compania..

BOALA secretă pe care o avea Christian Eriksen. Cum a ajuns fotbalistul danez să se prăbușească inert pe teren

Când ai noroc, atunci ai cu carul! HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies