Sânziene 2022. Când se pune busuioc sub pernă?

Sânziene 2022. Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul. Tradiţii la sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Sânziene 2022. Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul. Sărbătoarea Sânzienelor este, de fapt, sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, care se mai numeşte şi Drăgaica.

În fiecare an la data de 24 iunie are loc sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, care este cunoscută sub numele de Sânzienele sau Drăgaica.

Sânziene 2022. Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul

Sânzienele se sărbătoresc în fiecare an pe data de 24 iunie. Această sărbătoare reprezintă Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, care se mai numeşte şi Drăgaica în termeni populari.

În ajunul sărbătorii de Sânziene, fetele nemăritate pot pune sub pernă busuioc sau flori  de sânziene pentru a-și visa ursitul, însă nu înainte de a rosti o rugăciune însoţită de nouă mătănii, pentru ca alesul să le apară în vis.

În credința populară, Sanzienele sunt considerate femei frumoase, niste adevarate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om. Acesta plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, dar acest dans nu trebuie văzut de nimeni. În caz contrar, acel om se va îmbolnăvi și nu se va mai putea vindeca.

Citeste si: Sânziene 2022. Sărbătoare cu cruce roșie și dezlegare la pește la Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Citeste si: “Ea s-a chinuit și mi-a salvat viața“ Helmut Duckadam a fost la un pas de moarte! Legenda fotbalului românesc a povestit momentul în care și-a revenit din comă- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

Sânziene- Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul

Sânziene- Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Sânziene 2022. Tradiţii şi obiceiuri

În ziua de Sânziene, creștinii respectă mai multe tradiții pentru a fi feriţi de duhurile rele, dar și pentru a fi sănătoși tot anul.

Sărbătoarea Sânzienelor este momentul cel mai bun pentru culegerea plantelor de leac, dar și de descântec. Astfel, în noaptea de Sânziene, femeile merg să culeagă flori și ierburi, care pot fi folosite pentru mai multe boli, dar și pentru a împleti coronițe din flori de sânziene. Aceste coronițe le aruncă mai apoi peste casă, iar dacă, coronița rămâne agățată și nu cade e semn că acolo, în curând, va avea loc o nuntă. 

Totodată, în alte zone ale țării, în ziua de Sânziene, se joacă Drăgaica. Pentru joc, se vor costuma două fete, una în costum bărbătesc, cu numele Drăgan, iar cealaltă în costum femeiesc, zisă Drăgaica. Acestea merg și joacă pe la case, întocmai ca și călușarii. Jocul constă mai mult în sărituri în formă de cruce și în îmbrățișări. Oamenii care primesc Drăgaica se spune ca vor avea noroc și vor alunga ghinionul, vor avea recolte bogate și spor la muncile câmpului.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox IUNIE 2022. Vezi pe ce dată are loc sărbătoarea Sf. Petru și Pavel!

Sânziene- Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul

Sânziene- Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Citeste si: „Cum să te îneci la mal, ditamai femeia? Nu știți ce e aici noaptea.” Noi detalii ies la iveală în cazul lui DJ Lalla! Paznicul plajei unde tânăra a fost găsită lansează o ipoteză șocantă- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: ”Este ținut prizonier. E făcut cu moșmoande!” Oana Zăvoranu imploră vecinii pentru ajutor. Vedeta, convinsă că amanta lui Alex Ashraf face vrăji- radioimpuls.ro

În unele zone se obişnuieşte ca în această zi să se mănânce turte din aluat cu flori de soc, pentru a fi sănătos întreg anul. 

Din cele mai vechi timpuri, socul este plantat lângă casele oamenilor deoarece se crede că în el sălăşluieşte un duh sau o zână bună care-i apără pe oameni de nenorociri. E considerat un sacrilegiu să tai un soc, copacul despre care ţăranii spun că „în faţa lui trebuie să-ţi scoţi pălăria”, potrivit traditii-superstitii.ro.

Un obicei care se respectă de Sânziene este scăldatul femeilor în apele curgătoare sau în roua dimineții. La răsăritul soarelui femeile se spală într-un râu iar mai apoi se tăvălesc în iarba plină de rouă. În acest fel vor rămâne curate și sănătoase, se vor spăla de boli și de probleme. Orice neîmplinire ar avea se va rezolva, iar cele care își doresc copii au mari șanse să rămână însărcinate.

Citeste si: Sânzienele sau Drăgaica. Cine sunt Sânzienele? Obiceiuri, tradiții și superstiții

După ce trece de miezul nopții și focurile se sting, oamenii se îndreaptă în liniște spre casele lor, lăsând locul spiritelor care se întorc din lumea de dincolo. Se spune că la miezul nopții se deschid Cerurile și cei cu har pot înțelege graiul animalelor și pot asculta cântecul îngerilor. 

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox IUNIE 2022. Astăzi are loc sărbătoarea Sf. Petru și Pavel

Maine e sarbatoare mare! Obiceiuri si traditii de Sf. Apostoli Petru si Pavel!

Cum au reușit să scape cu viață mirii care au organizat nunta transformată în masacru, în Irak

Lorena va izbucni în lacrimi! „Va rog frumos să mă votați în Gală să plec acasă!” Aflați cum va reacționa Laurențiu și ce se va întâmpla, sâmbătă, 30 septembrie, în Casa...

Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni

„Bărbații slabi fug de femeile puternice! Oana este foarte puternică. Rar se nasc oameni ca Oana!” Anamaria Prodan, mesaj de susținere pentru Oana Zăvoranu, după divorțul de...

”A venit cu o piedică de mort acasă” Noi detalii șocante ies la iveală despre mariajul dintre Oana Zăvoranu și Alex Ashraf

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies