Sărbătoare 15 octombrie - Sfântul Mucenic Luchian

În data de sărbătoare 15 octombrie este prăznuit Sfântul Mucenic Luchian. Acesta s-a născut din părinți nobili, în cetatea Samosata din Siria.

Distribuie pe:

Sărbătoare 15 octombrie - Sfântul Mucenic Luchian

Sărbătoare 15 octombrie - Viața Sfântului Mucenic Luchian

Sfântul Mucenic Luchian a rămas orfan la vârsta de 12 ani și a ales să-și doneze întreaga avere săracilor. Sfântul Mucenic Luchian se hrănea doar cu pâine și apă o data pe zi, iar uneori nu mânca nimic toata săptămâna.

Datotiră sfințeniei sale, dar și a învățăturii, acesta a fost hirotonit preot în Antiohia. A îndreptat multe texte evreiești, pe care ereticii le strămbaseră.

Citeste si: Rugăciunea celor 9 Marți. Trebuie citită 9 marți la rând

Citeste si: Înregistrare șocantă cu Teodora, fiica preotului Florin Stamate! Fata de 15 ani a murit câteva zile mai târziu, ucisă de o boală nemiloasă!

Citeste si: Sfârșitul lumii va veni în ACEST AN. Cea mai sumbră predicție a lui Nostradamus care sperie întreaga lume

Sfântul Luchian s-a aflat pe lista celor pe care împaratul Maximian dorea să-i omoare. În timp ce era adus spre a fi judecat, Sfântul Luchian convertește la crestinism 40 de soldați, persoane care vor primi moarte mucenicească. Sfântul Luchian a fost aruncat în temniță și supus regimului de exterminare prin înfometare.

La temnița Sfântului Luchian au venit câțiva creștini cu paine si vin. Întrebat unde anume să pună pâinea și vinul pentru săvârșirea Sfintei Liturghii, acesta le-a răspuns: "Pe pieptul meu să le puneți și va fi pristol viu al Dumnezeului celui viu". Și așa s-a săvârșit dumnezeiasca Liturghie în temnița, pe pieptul sfântului. A doua zi de la eveniment, Sfântului Luchian a murit.

Sărbătoare 15 octombrie - Sfântul Mucenic Luchian

Pe mormântul Sfântului Luchian, Sfânta Elena, mama Sfântului împarat Constantin cel Mare, a ridicat o biserică.

Sărbătoare 15 octombrie - Troparul Sfântului Mucenic Luchian

Glasul 4

"Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre."

Sărbătoare 15 octombrie - Condacul Sfântului Mucenic Luchian

Glasul 2

"Pe cea întru rugăciuni.
Pe cel ce a strălucit mai întâi în pustnicie şi apoi s-a luminat prin chinuri, toţi să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Luchian cu cântări întru mărire, ca pe un luminător prealuminos, care nu încetează a se ruga pentru noi toţi."

Sărbătoare 15 octombrie - Tot astăzi îi pomenim pe:

- Sfântul Savin și Vars, episcopii;
- Sfântul Cuvios Eftimie cel Nou;
- Icoanei Maicii Domnului 'Sporitoarea granelor'.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate