Sărbătoare 23 decembrie 2020. Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește pe Sfinții 10 Mucenici din Creta

Sărbătoare 23 decembrie 2020. Astăzi îi pomenim pe Sfinții 10 Mucenici din Creta și pe Sf. Ierarh Pavel.

Sărbătoare 23 decembrie 2020
Autor: Elena Popescu

In articol:

Sărbătoare 23 decembrie 2020. Astăzi îi pomenim pe Sfinții 10 Mucenici din Creta și pe Sf. Ierarh Pavel, în calendarul ortodox. 23 decembrie este a 358-a zi a calendarului gregorian.

Mai sunt 8 zile până la sfârșitul anului.

Evenimente majore petrecute la data de 23 decembrie: În anul 1888, pictorul olandez Vincent van Gogh, într-unul din desele sale momente de rătăcire, își taie o parte din urechea stângă. În anul 1941, în Al Doilea Război Mondial, după 15 zile de luptă, armata imperială japoneză ocupă Insula Wake, iar în anul 1990 la Aeroportul Otopeni se dezvelește un monument din marmură neagră pe care sunt gravate numele celor care și–au pierdut viața în acest loc, în evenimentele din decembrie 1989.

Sărbătoare 23 decembrie 2020

Sfinții 10 Mucenici din Creta

Sfinții 10 Mucenici din Creta: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide Evarest si Pompie, au refuzat să se închine idolilor și li s-au tăiat capetele. Înainte să fie omorâți, cu toții au rostit rugăciunea:

"Iartă, Doamne, pe robii Tăi și primește vărsarea sângelui nostru pentru noi, pentru rudeniile noastre și prieteni și pentru toată patria, ca să scape din întunericul necunoștinței și cu ochi curați să vadă bună credință, să Te cunoască pe Tine, Lumina cea adevărată, O! Împărate veșnic"

.

Sfântul Ierarh Pavel, Arhiepiscopul Neocezareei

Sfântul Ierarh Pavel, Arhiepiscopul Neocezareei și-a mărturisit credința creștină și a fost torturat de împăratul Licinius, însă Sfântul a îndurat toate torturile și a rămas statornic credinței sale. Văzând că nu renunță, a poruncit să-i ardă mâinile cu un fier înroșit în foc. Fierarul a așezat în mâna Sfântului Pavel un fier înroșit în foc, peste care i-a așezat și cealaltă mână și le-au legat așa până fierul s-a răcit.

După aceasta, l-au închis într-o închisoare de pe malurile râului Eufrat. După ce s-a dat liber credinței creștine, Sfântul Ierarh Pavel s-a întors la turma sa pe care a păstorit-o până a adormit în Domnul în pace.

Citeste si: Revelion 2021. Unde îți poți petrece sărbătorile de iarnă în siguranță

Sărbătoare 23 decembrie 2020
Sărbătoare 23 decembrie 2020[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Canon de rugăciune către Sfinţii 10 Mucenici din Creta

Troparul Sfinţilor 10 Mucenici din Creta, glasul al 3-lea:

Citeste si: Îl mai știți pe Sergiu, tăticul călăreț de la Iași? A dat cu piciorul la tot, a vândut casa cumpărată din donații și s-a mutat din nou în ghetou. Acum, în fața porții stă parcat șmecherește un BMW X6 – Foto- bzi.ro

Creta cea mult minunată să o cinstim, că a înflorit flori cin­stite, pe mărgăritarele lui Hristos, stâlpările mucenicilor. Că zece sunt la număr, ferici­ţii şi toată mulţimea demonilor au ruşinat. Pentru aceasta şi cununi au luat mucenicii lui Hristos, cei cu sufletul răbdător.

 

Cântarea 1, glasul al 3-lea. Irmos: Să cântăm Domnului...

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Să cântăm Domnului, Cel Ce a unit pe sfinţii mu­cenici prin credinţa cea fără de prihană, i-a într-armat pe dân­şii într-o nădejde împotriva vrăjmaşului celui începător de rele şi i-a strâns pe ei toţi cu legătura dragostei.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Stelele cele nerătăcitoare ale Soarelui Celui Înţelegător, ca unele ce au luminat de la Ră­sărit, au mers înainte pe calea stelei lui Hristos, Celui Ce S-a născut, aducând luminată prăznuirea lor ca pe o sărbătoare înaintea Naşterii lui Hristos.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Magii cei din Persia au adus daruri lui Hristos, Celui Ce S-a născut în Betleem; iar purtă­torii de biruinţă aduc acum Celui Născut jertfă de înainteprăznuire sângiuirile ca smirnă, credinţa ca aur şi sufletele ca tămâie.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Cu credinţa Sfântului Teodul şi cu dragostea Mucenicului Zotic, unite cu Sfinţii cu Pompie şi Satornin, împreună s-au încununat şi Mucenicii Evpor, Agatopus, Ghelasie, Evarest şi Evnichian, şi cu ei Sfântul Vasilid cel împreună luptător.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh (a Preasfintei Treimi).

Fiinţa Cea mai presus de în­ţelegere şi Neîmpărţită, este Lăudată în Trei Ipostasuri ose­bite şi într-O Dumnezeire Nea­mestecată şi Nedespărţită. Că Aceasta este şi se numeşte Treime şi Unime, Neamestecată şi Nedespărţită.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Citeste si: Program STB de Crăciun. Orarul tramvaielor și autobuzelor în zilele de 24, 25 și 26 decembrie

Sărbătoare 23 decembrie 2020
Sărbătoare 23 decembrie 2020[Sursa foto: PixaBay]

Rugăciunea de dimineață

Slavă Ţie, împărate, Dumnezeule Atotputernice, Care cu purtarea Ta de grijă cea Dumnezeiască şi de oameni iubitoare, m-ai învrednicit pe mine păcătosul şi nevrednicul, a mă scula şi a dobândi intrare în Sfântă Casa Ta, primeşte, Doamne, şi glasul rugăciunii mele ca şi al Sfintelor şi înţelegătoarelor Tale puteri, şi binevoieşte ca din inimă curată şi cu duh de umilinţă, să Ţi se aducă Ţie laudă din necuratele mele buze, ca şi eu să mă fac părtaş fecioarelor înţelepte cu luminata făclie a sufletului meu şi să Te slăvesc pe Tine Dumnezeu Cuvântul, Cel slăvit în Tatăl şi în Duhul Sfânt. Amin.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Program STB de Crăciun. Orarul tramvaielor și autobuzelor în zilele de 24, 25 și 26 decembrie

Programul supermarketurilor de REVELION 2021. Lista completă și orarul marilor magazine de ANUL NOU

Revelion 2021. Unde îți poți petrece sărbătorile de iarnă în siguranță

Tudor Chirilă, revoltat în urma a ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor: „Suntem mințiți cu bună știință”

Lovitură TOTALĂ pentru cei care s-au vaccinat cu Pfizer! Informația care dă peste cap tot ce se știa până acum

Radu Bănică, fiul lui Ștefan Bănică rupe tăcerea! Ce îi făcea Andreea Marin când era copil!

Prințul Philip, gest incredibil înainte de a muri. A proiectat mașina care îi duce sicriul. FOTO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies