Sarbatoare mare pentru creştini ortodocşi! Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este cinstit astăzi

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, pomenit în calendarul creştin ortodox la 23 aprilie, a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305), mai întâi în Capadocia şi apoi în Palestina. Aici s-a mutat împreună cu mama sa, care avea multă avere în Cezareea Palestinei, scrie Agerpres.

Autor: T.S.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este numit şi purtător de biruinţă pentru că a purtat biruinţă asupra diavolului, răbdând chinuri cumplite şi răni de moarte, pentru dragostea lui Hristos.

În timpul împăratului Diocleţian, Sfântul Gheorghe s-a înrolat în armata romană şi s-a făcut în scurtă vreme renumit pentru forţa, priceperea şi vitejia lui în luptă, încât i-au fost acordate grade din ce în ce mai importante în armata imperială, până a ajuns la demnitatea de voievod (conducător al armatei romane de răsărit).

În anul 303, Diocleţian a emis un edict de persecuţie a creştinilor, care a declanşat un imens val de arestări şi torturi. Au urmat alte trei edicte de persecuţia în următorii doi ani, 303-305.

Aflat în preajma împăratului şi văzând cruzimea de care erau în stare persecutorii, Sfântul Gheorghe a mers de bunăvoie în faţa lui Diocleţian mărturisindu-şi credinţa în Hristos. Uimit de curajul viteazului şi tânărului comandant, acesta l-a trimis la închisoare. A fost supus la torturi, fiind trecut prin toate vămile muceniciei, cum se spune în relatarea martiriului Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În toate aceste torturi a dovedit un curaj şi o bărbăţie nemăsurată, păstrându-şi neclintită mărturisirea.

Au fost şi dintre cei care asistând la groaznicele torturile, şi care, convinşi că tăria şi curajul Sfântului ţin de o putere nefirească, s-au convertit la creştinism.


Însăşi împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocleţian, văzând că Sfântul Gheorghe a înviat un mort, s-a convertit la creştinism.

În urma acestei mărturisiri făcută de soţia sa, Diocleţian a poruncit să li se taie capetele, atât sfântului, cât şi împărătesei Alexandra. Pe drum, împărăteasa, fiind foarte slăbită, şi-a dat duhul, iar Sfântul Gheorghe şi-a plecat capul sub sabie în ziua de 23 aprilie 303 (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor").

Distribuie pe:
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies