
In articol:
- Aurelian Dochia, economist: „Două cifre, așa cum spune Banca Națională, pot însemna și sub, și peste 20%.”
- Aurelian Dochia: „Majoritatea merge pe faptul că este normal să existe o inflație de 2-4%.”
Institutul Național de Statistică (INS) a transmis miercuri că inflația a atins pragul de 13,8% în aprilie, după ce, în martie, aceasta a trecut de 10%.
Anunțul a venit după ce Banca Națională a României (BNR) și-a revizuit marți, în urma ședinței Consiliului de Administrație, predicția în ceea ce privește evoluția inflației până anul următor.Aurelian Dochia, economist: „Două cifre, așa cum spune Banca Națională, pot însemna și sub, și peste 20%.”
În cel mai recent raport trimestrial asupra inflației, BNR prognoza o inflație de sub 10% până la finalul lui 2022, dar scumpirile alimentelor procesate, ale combustibililor și cele ale utilităților au obligat-o să reconsidere predicția. Astfel, inflația ar urma să scadă la doar o cifră abia din semestrul al doilea al anului viitor.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
„Mai mult decât vorbele miniștrilor, eu aș fi atent la ce spune Banca Națională. BNR a venit și ea cu picioarele pe pământ după ședința marți a Consiliului de Administrație și a spus că vom aveam o inflație de două cifre până după jumătatea anului viitor. Este o schimbare e poziție importantă a Băncii Naționale, pentru că, până acum, banca spunea că aprilie va fi vârful de inflație, după care vom asista la o decelerare a tendinței de creștere a prețurilor.
Aurelian Dochia: „Majoritatea merge pe faptul că este normal să existe o inflație de 2-4%.”
Aurelian Dochia, economist și fost consultant al Băncii Mondiale
Inflația devalorizează puterea de cumpărare a monedei naționale și este ceva natural în economia de piață și, la bază, este un mecanism care încurajează consumul în prezent, pentru ca oamenii să nu cumpere mai scump în viitor. Fenomenul creșterii inflației este observat în întreaga lume, inclusiv în cele mai performante economii din Occident, însă perioadele de criză au mai generat situații complicate pe plan financiar.
„Eu am trăit vremurile în care inflația era 300% în România, așa că nu mă mir. Să nu uităm că și în Statele Unite era inflație de două cifre până prin anii ’80, deci o perioadă lungă de timp. Există și o teorie economică, care spune că prețurile ar trebui să descrească tot timpul, dar ea nu este îmbrățișată decât de un număr mic de economiști. Majoritatea merge pe faptul că este normal să existe o inflație de 2-4% și tendințele istorice, când se analizează sute de ani, arată cu undeva acolo ar putea să fie un ritm normal al inflației”, le-a explicat Aurelian Dochia jurnaliștilor WOWbiz.