Scrisoare emoţionantă transmisă de mai mulţi supravieţuitori din Colectiv premierului României! "România trebuie să înveţe să-şi salveze pacienţii arşi"

Mai mulţi supravieţuitori ai tragediei din clubul Colectiv, incendiu în urma căruia 65 de persoane au murit şi alte câteva sute au fost rănite, au transmis marţi o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, prin care cer înfiinţarea unui mecanism naţional de intervenţie de urgenţă în cazul unor accidente cu victime mari arşi. Ei propun ca acest mecanism să funcţioneze până la construirea unor centre de mari arşi, pe care România nu le are încă, arătând că tocmai lipsa lor pun în pericol viaţa unui mare ars tratat cu improvizaţii. Victimele incendiului din Colectiv solicită o întâlnire cu Sorina Pintea până la sfârşitul săptămânii pentru a discuta despre această propunere.

Autor: Bogdan Stanescu

„Tragedia de la Colectiv a arătat, dincolo de orice dubiu, iar semnatarii acestei scrisori au simţit, prin propriile experienţe dramatice, că sistemul medical public nu are capacitatea de a trata şi îngriji marii arşi. Inexistenţa unor centre de arşi în ţară, unităţi spitaliceşti specializate, cu personal experimentat, care să asigure standardele foarte stricte de asepsie, absolut necesare pentru această dificilă patologie, standarde pe care unii dintre semnatarii acestei scrisori le-au văzut şi de care au beneficiat în străinătate, pune în pericol viaţa fiecărui caz de mare ars "tratat" cu improvizaţii- cele presupuse 11 paturi ale secţiilor de arsuri”,

se arată în scrisoarea victimelor din Colectiv, publicată pe paginile lor de Facebook.

Ei spun că această situaţie gravă în care se află România din punctul de vedere al tratării marilor arşi îi face să se gândească la o posibilă încălcare a drepturilor garantate de Constituţie, dreptul la viaţă, la integritate fizică şi psihică.

Semnatarii scrisorii îi solicită o întâlnire ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, în care să discute despre propunerea lor de înfiinţare a unui mecanism naţional de intervenţie de urgenţă în cazul accidentelor cu victime mari arşi, precum cel din Colectiv, mecanism care să funcţioneze până la construirea centrelor de mari arşi, pe care România nu le are încă, iar apoi să rămână activ doar pentru situaţii excepţionale.

„Pentru noi, semnatarii acestei scrisori, supravieţuitori ai incendiului din seara zilei de 30 octombrie 2015, declaraţiile dumneavoastră din data de 1 noiembrie 2018, prin care aţi recunoscut incapacitatea statului roman de trata mari arşi, precum şi riscul major căruia ei se supun in spitalele din Romania, sunt cea mai bună dovadă a bunelor intenţii pe care le aveţi în ceea ce priveşte schimbarea stării de fapt.

Acesta este motivul pentru care vă scriem: dorim să vă solicităm o întâlnire, până la finalul acestei săptămâni, pentru a vă propune crearea unui Mecanism Naţional de Intervenţie de Urgenţă în Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arşi, mecanism care să funcţioneze până la construirea unor centre de arşi, la standardele necesare, în România, iar ulterior să rămână activ pentru situaţii excepţionale în care se impune de urgenţă transportul unui număr mai mare de pacienţi în străinătate – complementar cu instrumente europene cum ar fi Mecanismul de Protecţie Civilă”, se arată în scrisoare.

Victimele din Colectiv atrag atenţia că supravieţuirea unui pacient cu arsuri grave depinde foarte mult de transportarea lui cât mai rapidă într-un centru de arşi, însă modul în care s-au mobilizat autorităţile în astfel de cazuri arată că lucrurile nu mai pot continua cu improvizaţii şi soluţii ad-hoc. „Nu este normal ca viaţa unui pacient să depindă de (in)disponibilitatea unor funcţionari de a se implica, de semnături, de conflicte interinstituţionale.

Este nevoie de paşi clari, responsabilităţi clare, algoritmi, proceduri”, spun semnatarii scrisorii.

Citeşte ce propun semnatarii scrisorii şi vezi video pe stirilekanald.ro

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Tânărul ars în incendiul din Piatra Neamţ, infestat cu două bacterii în spitalul din Iaşi! Nu s-a schimbat nimic de la Colectiv!

Colectiv- 64 sau 65 de morţi? Povestea misteriosului deces al lui Răzvan, la aproape doi ani de la tragedie

Mesajul unei mame care şi-a pierdut copilul la Colectiv: "Mă interesasem de tarife. Cât costă să-i omor"

Raed Arafat nu consideră că a greșit la Colectiv. Cum se apără secretarul de stat al MAI în fața acuzațiilor primite: „Dacă noi nu voiam să îi ducem, rămâneau...

Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Ce ar putea pica anul acesta? Emoții mari pentru elevi

„Când nu mai faci eforturi, o relație se termină.” Iulia Vântur a spus ceea ce o macină de când s-a mutat în India

VIDEO: Mădălina Ghenea, cu lacrimi în ochi în ultima apariție televizată. Imaginile care i-au emoționat pe fani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies